Ημερίδα για το νέο χωροταξικό στη Μύκονο

  • Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Οι αλλαγές στο νέο χωροταξικό σχέδιο γα τον τουρισμό, το οποίο τέθηκε τον Ιανουάριο σε δημόσια διαβούλευση με διαδικασίες fast track, συζητούνται το Σάββατο στη Μύκονο σε ειδική ενημερωτική ομιλία που προγραμματίζει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ).

Το σχέδιο υποσχόταν ευελιξία με στόχο να ευνοηθούν στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό, με άρση των περιορισμών που έθετε το προηγούμενο χωροταξικό, καθώς και τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών ζωνών.

Σύμφωνα με την ΚΕΠΟΜ, οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν ευνοϊκότερους όρους δόμησης -ακόμα και σε μικρά ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων-, μείωση της ελάχιστης έκτασης των νησιών από τα 90 τ.χλμ στα 70 τ. χλμ και δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμη και σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα υπήρχε περιορισμός ή απαγόρευση (περιοχές natura και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος). Επιπλέον, προβλέπεται η χρήση αιγιαλού σε όμορα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ τα έσοδα από αυτή τη χρήση θα καταβάλλονται πλέον στο Δημόσιο και όχι στους Δήμους.

Τους προβληματισμούς σχετικά με αν οι προτεινόμενες αλλαγές του υπό διαβούλευση νέου χωροταξικού είναι δράσεις που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια ή εάν πρόκειται για τη δημιουργία ενός πλαισίου που ευνοεί μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, με εμφανή την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, καθώς και τις συνέπειες που οι αλλαγές αυτές θα έχουν για τη Μύκονο, θα συζητήσουν όσοι παρευρεθούν στην ημερίδα, η οποία ξεκινά στις 7 το βράδυ στο «Γρυπάρειο», Πολιτιστικό Κέντρο.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της ΚΕΠΟΜ, είναι η Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και ο Αρχιτέκτων-Μηχανικός Ντίνος Ξένος.