“Η σοφία της παράδοσης” διδάσκεται “στο τρεχαντηράκι της ελπίδας” στην Ποσειδωνία

Οδός ονείρων

Μαθήματα ξενάγησης σε μικρά παιδιά από την αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα

Μία άκρως διδακτική ώρα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στον καλλιτεχνοχώρο “το τρεχαντηράκι της ελπίδας” καθώς η αρχαιολόγος Μαίρη Ρώτα, πιστή στη “σοφία της παράδοσης”, παραχώρησε τις πολύτιμες γνώσεις της στο πλαίσιο των μαθημάτων ξενάγησης που πραγματοποίησε.

Οι γονείς με τα μικρά παιδιά τους, επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο χώρο που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Σοφίας Λούβαρη και της Ελπίδας Ρηγούτσου στην Ποσειδωνία και προσφέρει μία σειρά από δημιουργικές ασχολίες, κατά κύριο λόγο στους μικρούς φίλους που κατοικούν στην περιοχή.

Χώρος ψυχαγωγίας για παιδιά

Όσον αφορά στην εν λόγω πρωτοβουλία αλλά και στην ιδέα που “γέννησε” τον καλλιτεχνοχώρο, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, οι δύο υπεύθυνες δασκάλες χορού και μουσικής. Όπως εξήγησαν, “το τρεχαντηράκι της ελπίδας” και “η σοφία της παράδοσης”, ανοίγουν τη δημιουργική “αγκαλιά” τους καθημερινά σε μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους του χορού και της μουσικής. “Ξεκινήσαμε από τη σκέψη να προσφέρουμε κάτι δημιουργικό στα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται καθημερινά και εύκολα προς την πόλη”, δήλωσαν οι κυρίες Λούβαρη και Ρηγούτσου, προσθέτοντας ότι πρώτιστο μέλημά τους, είναι η αγάπη για τα παιδιά και το πάθος τους, να μεταδώσουν με τη σειρά τους, όλες τις γνώσεις που διαθέτουν στο πεδίο των παραδοσιακών χορών και της μουσικής γνώσης (θεωρητικής και πρακτικής).

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως, η ανταπόκριση των γονέων είναι άξια λόγου αφού από τον Οκτώβριο που άνοιξε τις πύλες του ο καλλιτεχνοχώρος, στις δραστηριότητες συμμετέχουν πολλά παιδιά, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Το κτήριο βρίσκεται πλησίον του Πύργου της Ποσειδωνίας και οι ενδιαφερόμενοι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν μπορούν να συναντούν τις δύο δασκάλες καθημερινά από το μεσημέρι και μετά.

Μικροί ξεναγοί και στην Ποσειδωνία

Ωστόσο, εκτός από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, “το τρεχαντηράκι της ελπίδας”, αφοσιωμένο στη “σοφία της παράδοσης”, προσφέρει στα παιδιά πολλές ακόμη σπουδαίες ευκαιρίες για σημαντικές δραστηριότητες. Μία εξ αυτών αποτελούν και τα μαθήματα ξενάγησης με την πολύτιμη συνδρομή της αρχαιολόγου Μαίρης Ρώτα. Οι υπεύθυνες του χώρου επισημαίνοντας πως: “Χαιρόμαστε να βλέπουμε τα παιδιά ικανοποιημένα και να χαμογελούν”, σκέφθηκαν και πρότειναν στην κ. Ρώτα να βοηθήσει με τη δική της παρουσία στη διδασκαλία των παιδιών, ώστε ενόψει του καλοκαιριού, οι “εκκολαπτόμενοι” μικροί ξεναγοί να μπορούν να προσφέρουν με τη σειρά τους τις γνώσεις που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. “Η κ. Μαίρη, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρότασή μας και την ευχαριστούμε”, ανέφεραν στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι: “σκοπός είναι αφού πάρουν γνώσεις από την αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα, να αξιοποιηθούν από τον τοπικό σύλλογο της περιοχής ώστε να πραγματοποιούν ξεναγήσεις”.

Η “Κοινή Γνώμη” παρακολούθησε όλη την ώρα που αξιοποίησαν τα παιδιά εποικοδομητικά μαζί με την κ. Ρώτα, η οποία με ιδιαίτερη ζέση – όπως άλλωστε είναι γνωστό - μαθαίνει στα παιδιά την ιστορία του τόπου μας αλλά και ιδιαίτερες λεπτομέρειες όχι μόνο για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό αλλά και για τα όμορφα “μυστικά” της Ποσειδωνίας και της ιστορίας της. Περισσότερα λόγια δε θα είχαν θέση αναφορικά με το πολύτιμο έργο που προσφέρεται στον καλλιτεχνοχώρο, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να το “γευθεί” κάποιος, μόνο όταν επισκεφθεί το χώρο και παρατηρήσει την αφοσίωση των παιδιών στο πρόσωπο της “δασκάλας” τους.