Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου γιόρτασε για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Μάνα: Ένα παντοδύναμο πλάσμα

Με μία εξαιρετική ανάλυση για το ρόλο της Μητέρας στη ζωή εν γένει από την εκπαιδευτικό Μαρία Ίρση, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου τίμησε χθες το απόγευμα, στο θέατρο “Απόλλων”, την Παγκόσμια Ημέρα Της Μητέρας.

Φίλοι και μέλη του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αντώνης Μαρκουλής, η πρόεδρος του ΟΠΚΑ, Άννα Βαφία, ο τέως νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας καθώς επίσης και πολλοί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την ομιλία και απόλαυσαν τη μουσική παρουσία Συριανών καλλιτεχνών, οι οποίοι ύμνησαν τη Μάνα μέσα από γλυκά κλασικά τραγούδια. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεσύπρη ο οποίος παίζοντας το μονόπρακτο “Δεν ξέρεις εσύ” σατίρισε την πολυτάραχη σχέση γονέα – παιδιού χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Αξίζει να αναφερθεί πως, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης το Λύκειο με την αρωγή της Εκκλησίας τίμησε μία μητέρα που μεγαλώνει οκτώ παιδιά στη Σύρο.

“Μέλη ενός πανάρχαιου σωματείου”

“Η σημερινή ημέρα είναι πιο ξεχωριστή από όλες τις άλλες γιορτές γιατί είναι η ημέρα της Μητέρας που ξυπνά μέσα μας την τρυφερότητα” σημείωσε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Δενδρινού Λιγοψυχάκη, προσθέτοντας πως, “Ανοίγουμε το πρωί τα μάτια έτοιμοι να κάνουμε όλα τα μικρά που μας συντροφεύουν μία ζωή κι αυτόματα μόλις το μάτι πέσει στο ημερολόγιο, το υποσυνείδητό μας στέλνει το μήνυμα. Σήμερα είναι η δεύτερη Κυριακή του Μάη και είναι η μέρα της Μητέρας. Γιορτάζουμε και τιμάμε τη Μάνα. Τη Μάνα που οι σοφοί προσπάθησαν με τη λογική να εξηγήσουν το νόημά της και δεν μπόρεσαν. Τη Μάνα που οι ψυχολόγοι προσπάθησαν να ερευνήσουν την ψυχή της για να τη βρούνε και χάθηκαν στο λαβύρινθο του άυλου”.

Οι μητέρες όπως εύστοχα επεσήμανε η κ. Λιγοψυχάκη είναι “μέλη ενός πανάρχαιου σωματείου που δεν ιδρύθηκε με καταστατικό, οι μητέρες συνεχίζουν τον κόσμο με συνέπεια που δεν υπαγορεύεται από κανένα νόμο” και “πορεύονται μέσα στους πολυτάραχους αιώνες με τη σημαία πάντα ψηλά μέχρι σήμερα. Η μητρότητα είναι το μόνο παντοτινά αναφαίρετο δικαίωμά τους” υπογράμμισε δίνοντας το λόγο ακολούθως στην κ. Ίρση.

Η εκπαιδευτικός αναφέροντας πως, “Κλήθηκα να μιλήσω για τη Μάνα. Μία μικρή λέξη που μέσα στη μεγάλη, την τεράστια σημασία της περικλείει την έννοια της ζωής. Της ζωής γενικότερα, της ζωής όλων μας” συμπλήρωσε ότι, “Ήρθε γα άλλη μία φορά φέτος η ώρα να αποδώσουμε φόρο τιμής στο πιο μυστηριώδες θαυμάσιο και παντοδύναμο πλάσμα. Τη μητέρα. Μαμά, τι υπέροχη λέξη. Τόσο μικρή κι όμως τόσο μεγάλη. Μάνα, Μητέρα, Μαμά. Τρεις λέξεις μαγικές που κλείνουν μέσα τους αγάπη και τρυφερότητα για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή του κάθε ανθρώπου” σχολίασε, αναλύοντας εκτενώς τέλος, όλους τους ρόλους που εκείνη λαμβάνει στην ιστορική της διαδρομή, “της τροφού, της “ιατρού”, της φίλης, της νοικοκυράς, της συντρόφου στα παιχνίδια και της συμβούλου στις δυσκολίες”.