“Πολιτιστικό Καλοκαίρι” στη Μύκονο

Καλλιτεχνικοί "άνεμοι" με άρωμα Αιγαίου

Ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του δήμου

Έμφαση στον εφοδιασμό των φιλόμουσων με κατάλληλες γνώσεις και καλλιτεχνική διαίσθηση, καθώς και στην πνευματική εξύψωση των λιλιπούτειων θεατών μέσα από ποιοτικές παιδικές παραστάσεις θα δώσει φέτος ο Δήμος Μυκόνου.

Ακολουθώντας μία πιο λιτή γραμμή, ένεκα των περιορισμένων οικονομικών πόρων που επιβάλλουν μικρά και ουσιαστικά βήματα, το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που έχει επιμεληθεί το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στοχεύει στην παρουσίαση ενός πλούσιου καλλιτεχνικά θεάματος, ενδυναμώνοντας τον θεσμό του “Πολιτιστικού Καλοκαιριού”.

“Η τέχνη της Ερμηνείας της Μουσικής”

Τα “φώτα” αναμένεται και πάλι να στραφούν στο καθιερωμένο Φεστιβάλ – Σεμινάριο με τίτλο “Η Τέχνη της Ερμηνείας της Μουσικής”, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού “Γεώργιος Αξιώτης”.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά στην Μύκονο κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου σολίστ και παιδαγωγού Δημήτρη Γούζιου, ο οποίος είναι Α' βιολοντσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και υπεύθυνος της σχολής εγχόρδων στο Ωδείο Αθηνών και Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους νέους σπουδαστές της μουσικής, προκειμένου να προσεγγίζουν τα μουσικά κείμενα και να τα ερμηνεύουν με σωστό τρόπο, χρησιμοποιώντας την απαραίτητη τεχνική, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτών των μουσικών έργων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα τόσο του ευρύτερου ρεπερτορίου του οργάνου τους, όσο και της μουσικής δωματίου και να δοκιμασθούν σε αυτά είτε μόνοι τους, είτε συμμετέχοντας σε μικρά σύνολα.

Παράλληλα, θα καλλιεργήσουν την καλλιτεχνική τους άποψη και ταυτόχρονα, θα έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και θα εμπνευστούν από τη φυσική ομορφιά του Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Το σεμινάριο, όπου συμμετέχουν ετησίως περίπου 80 σπουδαστές Ωδείων από όλη την Ελλάδα θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Έμφαση στο παιδί

Ο κύκλος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ανοίγει επίσημα αύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου με μία παραδοσιακή παράσταση Καραγκιόζη για τους λάτρεις του Θεάτρου Σκιών, ενώ ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Θέατρο της Λάκκας.

Στις 21 Ιουνίου η Σχολή Χορού “step'N'shape” της Νικόλ Συριανού θα δώσει μία ξεχωριστή χορευτική παράσταση, με οδηγό την κίνηση, τον ρυθμό και τη χαρά.

Στις 17 Ιουλίου “το Παιδικό Θέατρο Πολυθέαμα” παρουσιάζει το ξεκαρδιστικό μιούζικαλ “Μια χαρούμενη παρέα”. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα, γεμάτο κέφι, γέλιο, τραγούδι, θεατρικά σκετς και ταχυδακτυλουργό, που θα συναρπάσει μικρά και μεγάλα παιδιά.

Το έργο του Μιχαήλ Μαρμαρινού “Εθνικός Ύμνος” θα παρουσιάσει ο Θεατρικός Όμιλος “Θίασος”, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ιδιοσυγκρασιακού και ανατρεπτικού σκηνοθέτη, όπου καταγράφει τη διαδικασία της παράλληλης δημιουργίας ενός θεατρικού κειμένου και μιας θεατρικής παράστασης.

Στις 24 Ιουλίου οι μικροί θεατρόφιλοι θα απολαύσουν την παιδική παράσταση “Η Χιονάτη και οι επτά υπέροχοι μουσικοί” από το παιδικό θέατρο “Δελφινάκι”, που θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Λάκκας.

“Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων” σε σκηνοθεσία Βλ. Κυριακίδη

Την μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Brodway “Caveman – Ο άνθρωπος των Σπηλαίων”, η οποία έχει καταφέρει να καθηλώσει πάνω από 10.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο θα παρουσιάσει το Θέατρο Coronet στις 16 Αυγούστου.

Πρόκειται για το ευφυές δημιούργημα του Αμερικανού Rob Becker, ο οποίος δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην ελληνική εκδοχή, ο κεντρικός ήρωας, που ερμηνεύει ο -γνωστός από το τηλεοπτικό “Κάψε το Σενάριο” Ζήσης Ρούμπος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη, έχει τσακωθεί μαζί της και βρίσκεται έξω από το σπίτι να μονολογεί. Λίγο πριν φτάσει στα όρια της τρέλας, ο Σωτήρης δέχεται τη βοήθεια του Caveman, προκειμένου να βρει απαντήσεις σε μερικές -τουλάχιστον- απορίες του γύρω από το γυναικείο μυστήριο.

Η συμμετοχή του κοινού, που είναι καθοριστική σε όλη αυτή την διαδρομή, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με ανατροπές, εκπλήξεις και απογειωτικές εκρήξεις γέλιου. Η σκηνοθεσία είναι του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, ενώ τη διασκευή του έργου έχει κάνει η Αναστασία Παπαστάθη.

Τέλος, στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η μη κερδοσκοπική συναυλία “Mykonos Music Movement” από τη Νεανική Δράση Μυκονιατών, με εκπρόσωπό της τον Αναστάσιο Συριανό. Μέσα από το μοναδικό μουσικό event του καλοκαιριού, οι θεατές θα “ταξιδέψουν” με ήχους και χρώματα από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως παραδοσιακό, νησιώτικο, ηλεκτρονικό και ραπ και θα απολαύσουν πρωτότυπες συνθέσεις από ταλαντούχους νέους οργανοπαίκτες του νησιού.