Νέο απόκτημα για το πρόγραμμα «Life Άνδρος»

  • Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Το «Καλυψώ», ένα ταχύπλοο σκάφος 10 μέτρων εντάχθηκε προσφάτως στα βασικά «εργαλεία» του προγράμματος «Life Άνδρος», το οποίο αφορά στη διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Άνδρου με σκοπό την προστασία του μαυροπετρίτη, του σπιζαετού, του αιγαιόγλαρου και του θαλασσοκόρακα, τεσσάρων πτηνών προτεραιότητας για το νησί.

Η ζώνη ειδικής προστασίας, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού και εκτείνεται στις γύρω νησίδες και την παράκτια θαλάσσια ζώνη που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, φιλοξενεί 182 αναπαραγωγικά ζευγάρια μαυροπετρίτη, 2-3 ζευγάρια σπιζαετού, πάνω από 60 ζευγάρια θαλασσοκόρακα και 25-30 ζευγάρια αιγαιόγλαρου, τα οποία οι επιστήμονες του προγράμματος θα μπορούν να παρακολουθούν κάνοντας χρήση του νέου σκάφους.

Το σκάφος προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος Life σε μεταφορές υλικών και προσωπικού από και προς βραχονησίδες, τακτικές περιπολίες για επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών natura αλλά και συνεργασία με το λιμενικό σώμα για την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων. Η ομάδα παρακολούθησης θα εκτελεί τουλάχιστον δύο επιτόπιες επισκέψεις την εβδομάδα, καλύπτοντας το σύνολο της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει η ΖΕΠ.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία και δοκιμαστική λειτουργία σε επιχειρησιακή κλίμακα, ενός καλά δομημένου, αποτελεσματικού, κοινωνικά αποδεκτού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος διαχείρισης της ζώνης, ικανού να συντονίζει τις δραστηριότητες των αρμοδίων αρχών, υλοποιώντας τα βασικά μέτρα διαχείρισης.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011, έχει διάρκεια 48 μηνών και υλοποιείται από τον Δήμο Άνδρου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Ετικέτες: