Καλοκαιρινές εξορμήσεις στη Σίφνο, με οδηγό την τέχνη

Πολιτιστικός “πυρετός”

Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και αξιόλογες εκθέσεις με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Μπενάκη

Έναν καλοκαιρινό “περίπατο” σε μοναδικά πολιτιστικά μονοπάτια, που φέρουν την υπογραφή καταξιωμένων δημιουργών, αναδεικνύοντας το πραγματικό πρόσωπο της τέχνης, επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ο Δήμος Σίφνου.

Συναυλίες αναγνωρισμένων καλλιτεχνών σε Ελλάδα και εξωτερικό, θεατρικές παραστάσεις γύρω από την αρχαία δραματουργία και τις σύγχρονες μορφές έκφρασης και τέλος, λαμπρές συνεργασίες εικαστικού ενδιαφέροντος με εθνικούς φορείς πλαισιώνουν το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου.

“Χρώμα Θαλασσί” με τους Βασίλη και Δήμητρα Γαϊτάνου

Ο κύκλος ανοίγει με με τη μουσική παράσταση “Χρώμα Θαλασσί”, του - καταγόμενου από τα Εξάμπελα της Σίφνου - Βασίλη Γαϊτάνου και της συζύγου του, Δήμητρας. Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά αποσπάσματα τραγουδιών που ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας συνέθεσε με βάση τα ποιήματα των μεγάλων Σιφνιών ποιητών, Γιάννη Γρυπάρη και Αριστομένη Προβελέγγιου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου και ώρα 20:30 στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού των Φυρρογείων. Στην παράσταση συμμετέχουν ο Νίκος Κρέτσης στο μπουζούκι και ο Χρήστος Μπέλτσιος στην κιθάρα.

Στις 16 Ιουνίου τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου θα παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς τους για την περίοδο 2012 – 2013. Η πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο “Κάντε τόπο στο χορό” θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Γυμνασίου Σίφνου, με τη συμμετοχή 150 μαθητών.

Ανάδειξη της ελληνικής τέχνης

Στο πλαίσιο της πολιτικής αποκέντρωσης και ενίσχυσης των τοπικών προσπαθειών παρουσίασης και ανάδειξης της ελληνικής τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου διοργανώνει για πέμπτη χρονιά έκθεση με έργα από τις Συλλογές της. Επιπλέον, για τέταρτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη με καλοκαιρινά θέματα. Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο νησί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα για οργανωμένες σχολικές επισκέψεις.

Σε ένα δίωρο μουσικό ταξίδι με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα ταξιδέψει το κοινό ο Δημήτρης Μπάσης. Έχοντας στο πλευρό του, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη στις ενορχηστρώσεις και τις κιθάρες, τον Γιάννη Σινάνη στο μπουζούκι, τον Αντρέα Τράπαλη στο βιολί και στα κροσυτά, ο δημοφιλής καλλιτέχνης έρχεται στη Σίφνο την Τετάρτη 7/8, υποσχόμενος μια βραδιά, με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες και αυτοσχεδιασμό.

7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Για μία ακόμη χρονιά, οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα για να ενώσουν τη δύναμη της ψυχής τους, τον εθελοντισμό τους και την πίστη τους στην παράδοση. Το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου με στόχο τόσο τη γαστριμαργική ευδαιμονία, όσο και μια γνωριμία με την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών.

Το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρότζεκτ “World Crisis Theatre”, το οποίο χρησιμοποιεί το θέμα της οικονομικής κρίσης ως κίνητρο για δημιουργικές συνεργασίες που υπερβαίνουν σύνορα, προκαταλήψεις και στερεότυπα, αποκτά ελληνικό χρώμα. Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα, που γεννήθηκε με αφορμή το έργο του Άγγλου συγγραφέα και σκηνοθέτη David Hare “The Power of Yes” έρχεται στη Σίφνο, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο από 29/6 – 14/7, με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάτρου από όλη την Ευρώπη, αλλά και καλλιτεχνών του νησιού.

Θεατρικοί ορίζοντες

Μια συρραφή αποσπασμάτων από τραγωδίες του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, καθώς και αναφορά στον Αριστοφάνη θα παρουσιάσει στη Σίφνο η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, Έλλη Βοζικιάδου στην παράσταση του Θεάτρου “Θυμέλη”: “Γυναικείες μορφές στο αρχαίο δράμα”.

Το έργο “Go!” σε κείμενα και σκηνοθεσία της Αθηνάς Παππάς θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα “Συν Αθηνά” Θεατρική ομάδα « Συν Αθηνά…», συνδυάζοντας σύγχρονες μορφές τέχνης και τεχνολογίας. Το GO! διαδραματίζεται ανάμεσα σε 4 καλλιτέχνες που βρίσκονται άνεργοι εν μέσω κρίσης. Η τελματώδης κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει προβάλλεται με χιούμορ και ευρηματικότητα. Η λέξη “go” λειτουργεί ως έναυσμα και γίνεται ο καταλύτης ανατρέποντας την πορεία των χαρακτήρων. Στην παράσταση παίζουν: οι Αθηνά Παππά, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μαζιώτης και Μελεντίνη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης και οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου και “Σιφναίικοι τσούκοι και παρόλες”. Πρόκειται για μια δραματοποιημένη αφήγηση ευτράπελων και αστείων γεγονότων από το παρελθόν του νησιού, που έφτασαν στις μέρες μας με διηγήσεις στόμα με στόμα σαν ανέκδοτα. Τις ιστορίες που κατέγραψε η Ελευθερία Ναδάλη διαδραματίζονται σε ένα καφενείο, χαρακτηριστικό κομμάτι της σιφναίικης κοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια, και στο μοναδικό ιατρείο – φαρμακείο – σπίτι του μοναδικού γιατρού του νησιού.