Πολιτιστικό Καλοκαίρι Άνδρου 2013

Πολιτισμική αρχοντιά

Εκδηλώσεις με διάχυτο πνευματικό «αέρα»

Αντάξιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχοντικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Άνδρου, η οποία χάρη στην υψηλή κουλτούρα της, αλλά και την πλούσια ναυτική της παράδοση έχει χαρακτηριστεί και «πλωτό μουσείο πολιτισμού» είναι το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου.

Αποπνέοντας έναν ιδιαίτερο πνευματικό «αέρα», το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενδιαφέρουσες ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τα -πανελλαδικής εμβέλειας- Λογοτεχνικά Βραβεία «Νίκος Θέμελης».

Λογοτεχνικά Βραβεία «Νίκος Θέμελης»

Ο ξεχωριστός αυτός θεσμός, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη στο νησί των καραβοκύρηδων στις 17 Αυγούστου, είναι αφιερωμένος στη μνήμη του συγγραφέα, πολιτικού και στοχαστή, Νίκου Θέμελη. Οι Ανδριώτες, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωάννη Γλυνού, αποφάσισαν να απονέμεται το ομώνυμο βραβείο σε έναν διακεκριμένο συγγραφέα, ενώ θεσμοθέτησαν επίσης το Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό, μεταξύ των μαθητών όλων των βαθμιδών των σχολείων της Άνδρου και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άνδρου θα απονείμει βραβεία ποίησης και διηγήματος γύρω από το θέμα της αλληλεγγύης, ενώ για πρώτη φορά κήρυξε και διαγωνισμό φωτογραφίας «Ανδρέας Εμπειρίκος» με τον τίτλο «Φως, νερό και πέτρα». Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι Ανδριώτες μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, καθώς και οι μαθητές Λυκείου όλων των Κυκλάδων.

Απονομή βραβείου στον Περικλή Κοροβέση

Το Βραβείο «Ν. Θέμελης» θα απονεμηθεί φέτος στον συγγραφέα Περικλή Κοροβέση, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τη γνωστή συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα. Παράλληλα, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα κείμενα των παιδιών, τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στην ειδική έκδοση του εκδοτικού οίκου «Κέδρος» που θα διανεμηθούν δωρεάν στους θεατές, αλλά και σε όλα τα σχολεία των Κυκλάδων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό λογοτεχνίας «Ο αναγνώστης».

Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοίγει επίσημα την 1η Ιουλίου με μία παραδοσιακή παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών «Αθανασίου».

Στις 12 και 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στη Μεσαριά, στο Γαύριο και σε άλλα χωριά η καθιερωμένη Γιορτή της Φουρτάλιας, που αποτελεί το παραδοσιακό φαγητό της Άνδρου.

Τις ίδιες ημέρες θα διεξαχθεί στο νησί και ένα ενδιαφέρον συνέδριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Ο καθηγητής ψυχολογίας, Μάριος Πουρκός και οι συνεργάτες του θα αναπτύξουν σε διημερίδα το θέμα «Η απουσία του σώματος στη φιλοσοφία και την ψυχολογία». Το συνέδριο θα συνοδεύσει η έκθεση 25 καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, με θέμα τη φυσική παρουσία ή απουσία του σώματος, η οποία θα παρουσιαστεί στο Γενικό Λύκειο Άνδρου.

«Ο Ορέστης και ο Σκύλος» από τον Θίασο ‘81

Στις 13 Ιουλίου, ο Θίασος ’81, με παράδοση στο παιδικό θέατρο, θα παρουσιάσει το έργο της Νανάς Νικολάου, «Ο Ορέστης και ο Σκύλος», σε σκηνοθεσία Πελαγίας Αγγελίδου.

Ο παππούς του μικρού Ορέστη έχει σχεδιάσει για τον εγγονό του μια βόλτα-έκπληξη μέχρι το κέντρο της πόλης, παίζοντας το κυνήγι του θησαυρού. Λύνοντας, μαζί με τα παιδιά θεατές, ένα – ένα τα αινίγματα του παππού, ο Ορέστης θα γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα.

Πρόκειται για ένα θεατρικό, σύγχρονο διαδραστικό θέαμα – ακρόαμα που συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο, θίγοντας ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά, όπως το περιβάλλον, η ανακύκλωση και η οικονομική κρίση. Ο Ορέστης θα μάθει την αναγκαιότητα να φροντίζει και να αγαπά τα ζώα, θα γνωρίσει το μαγικό κόσμο του βιβλίου και θα ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Στην παράσταση παίζουν οι: Ορέστης Τρίκας, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Μυριέλλα Κουρέντη και Θοδωρής Αντωνιάδης, ενώ φιλική συμμετοχή στο ρόλο του Παππού, κάνει ο Κώστας Καζάκος.

Το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη

Το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, η παράσταση που ύμνησαν θεατές και κριτικοί θα παρουσιαστεί στις 2-3 και 4 Αυγούστου στο Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι Άνδρου.

Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα του σήμερα.

Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιου, παράλληλα με το φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο. Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση, και αντιστρόφως.

Η συγκλονιστική ιστορία με που ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές συγκρούσεις, αλλά και την ελπίδα που διαχέεται από αυτήν, καθιστούν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά κείμενα των τελευταίων χρόνων.

Στην παράσταση παίζουν οι: Άννα Βαγενά, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Βασίλης Παλαιολόγος, Κατερίνα Θεοχάρη.

Στις 5 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παιδική παράσταση «Ο Πίτερ Παν» με τον Θίασο Ζαφειρίου και στις 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του.

18ο Συνέδριο Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο Πέμπτη έως και τις 16 Ιουνίου διοργανώνεται στην Άνδρο το 18ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στον Α΄και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Η ΑΘΗΝΑ».

Το συνέδριο, με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», Ευρηματικότητα, Διαχείριση Κρίσεων, Πρωτοβουλία – Επιχειρείν», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και απευθύνεται στις αιρετές γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι γυναίκες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, αλλά και να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Δράσεις, ώστε να προωθήσουν την υλοποίησή τους. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.

Ιδιαίτερη όμως επιτυχία είχε και η συμμετοχή του νησιού στo Golden Hall, με την έκθεση για την Άνδρο της Τέχνης και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν μοναδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, της Καϊρείου βιβλιοθήκης και του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης & Λαογραφίας.