“Μόρφου: Η σύληση της πανάρχαιας κληρονομιάς”

“Δεν θα υποκύψουμε στον Τούρκο κατακτητή”

- Στη Σύρο παρουσιάζεται η Έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Μόρφου με θέμα τις αμέτρητες καταστροφές στην κατεχόμενη Κυπριακή γη- Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Μόρφου, Χαράλαμπου Πίττα- “Θα επιστρέψουμε ξανά αφέντες και όχι σαν επισκέπτες”

Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς της κωμόπολης Μόρφου στη Λευκωσία αναβιώνουν μέσα από την ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σύρος Πολιτισμός 2013”.

Η - πολιτικών προεκτάσεων - έκθεση που έχει ως στόχο τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης από το 1974 Κυπριακής γης, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη” και θα διαρκέσει από 1 έως 5 Ιουλίου 2013.

Ο δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” αναλύοντας τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της δημοτικής αρχής τόσο για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όσο και για διαφύλαξη του ανεκτίμητου πολιτιστικού πλούτου της πόλης.

Δεσμοί “αίματος” με το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

- Ποια είναι τα μηνύματα που επιθυμεί να περάσει ο δήμος σας μέσα από την έκθεση αυτή;

“Η έκθεση παρουσιάζει την καταστροφή και τη βεβήλωση, κυρίως της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς των Μορφιτών και της Ευρώπης, που αν δεν προστατευθεί θα εξαφανισθεί και όλοι θα είμαστε φτωχότεροι και ανάξιοι να την προστατέψουμε. Αυτή την κληρονομιά τη δανειστήκαμε για λίγο από τους προγόνους μας για να την παραδώσουμε αλώβητη σ’ αυτούς που θα μας διαδεχθούν σ’ αυτή τη γη. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας για να συμβάλει στη σωτηρία της”.

- Ποια η σχέση του δήμου σας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης;

“Με τη Σύρο είμαστε δίδυμα αδέλφια. Έχουμε τις ίδιες ρίζες και το ίδιο αίμα ρέει στις φλέβες μας. Έχουμε μια ζωντανή αδελφοποίηση. Η επαφή και η επικοινωνία μας είναι σε ψηλά επίπεδα και οι σχέσεις μας άριστες. Η παρουσίαση της έκθεσής μας στην ιστορική σας πόλη έχει για μας ξεχωριστή σημασία γιατί θα στείλει πολλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις”.

Άσβεστη δίψα για επιστροφή

- Πώς αισθάνεστε σήμερα που βλέπετε την περιουσία σας να έχει γίνει βορά στα χέρια ξένων κατακτητών;

“Φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι τα συναισθήματα κάθε πρόσφυγα κατοίκου της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής μας, κάθε φορά που δρασκελίζουμε το συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής και πατάμε τα ιερά χώματα της πόλης μας. Είναι αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης, θυμού και οργής, πόνου και αγανάκτησης αλλά και μια αποφασιστικότητα να μην υποκύψουμε στην ωμή βία και την υποδούλωση του Τούρκου κατακτητή. Ο αμετάθετος στόχος της απελευθέρωσης και της επιστροφής θεριεύει μέσα μας. Αντλούμε δύναμη, πίστη και ελπίδα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους”.

- Τι είναι αυτό που σας πονάει περισσότερο;

“Είναι η εικόνα μιας συλημένης και άγρια βεβηλωμένης εκκλησιάς και ακόμα περισσότερο, όταν αυτή η εκκλησιά είναι εκείνη που βαφτίστηκες ή που παντρεύτηκες και βάπτισες τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Αβάσταχτος είναι επίσης ο πόνος να πηγαίνεις επισκέπτης στο δικό σου σπίτι και να ζητάς άδεια από τον Τούρκο έποικο να σου επιτρέψει να το φωτογραφίσεις και να πάρεις λίγο χώμα μαζί σου για να μην ξεχνάς. Χώμα από το σπίτι που γεννήθηκες, που γεννήθηκαν τα παιδιά σου, χώμα από το σπίτι των γονιών και των παππούδων σου”.

- Είναι εφικτή η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού;

“Η αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας είναι υποχρέωση που πηγάζει μέσα από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Η Κύπρος είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πλήρες ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο Οργανισμοί και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με σειρά ψηφισμάτων τους αλλά και πολλών αποφάσεων τους, αναγνωρίζουν τα βασικά αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων. Αυτό είναι πανανθρώπινο δικαίωμα αρκεί να το θελήσουν οι ισχυροί της γης, αυτοί που κρατάνε και παίζουν τις τύχες μας στα χέρια τους”.

“Παραμένουμε ανυπόταχτοι όπως οι πρόγονοί μας”

- Το αίσθημα του ξεριζωμού και κατ' επέκταση της στέρησης της ελευθερίας είναι κάτι που δεν στερεύει ποτέ;

“Η τούρκικη κατοχή μας πληγώνει βαθύτατα μετά από 39 ολόκληρα χρόνια. Όμως εμείς παραμένουμε ανυπόταχτοι όπως ήσαν οι πρόγονοι μας στους πάμπολλους καταχτητές. Αντιπαλεύουμε το χρόνο και όλους αυτούς που επεξεργάζονται τα διάφορα άνομα και παράνομα σχέδια τους εις βάρος της Κύπρου, ακόμη και σήμερα που επενδύουν στην οικονομική κρίση για να μας επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο εθνικό μας θέμα. Εμείς θα τους απογοητεύσουμε. Λέμε όχι στα τετελεσμένα της παράνομης τούρκικης εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας. Λέμε όχι στα παράνομα και άνομα σχέδια τους”.

- Η νέα γενιά είναι συνειδητοποιημένη γύρω από αυτή την πραγματικότητα;

“Αυτοί που γεννήθηκαν στην πικρή προσφυγιά και βλέπουν τη Μόρφου καθημερινά μέσα από τα μάτια της ψυχής και τις περιγραφές των γονιών τους, δεν διαφέρουν καθόλου από τη γενιά των νέων που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας του 1955-59. Δεν διαφέρουν καθόλου από τα αμούστακα παιδιά μας που θυσιάστηκαν το 1974 στις ακτές της Κερύνειας, στον Κόλπο της Μόρφου, στην Κοιλάδα της Μεσαορίας, υπερασπιζόμενοι την τιμή και την αξιοπρέπεια μιας προδομένης πατρίδας”.

- Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσής σας, σε μια εποχή όπου τα χτυπήματα είναι απανωτά;

Σ’ αυτά τα χρόνια της προσφυγιάς, ένας βασικός πυλώνας των δραστηριοτήτων μας είναι ο πολιτισμός, η θρησκευτική μας παράδοση, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Στην προσφυγιά δεν μεταφέραμε τα πλούτη και τα υπάρχοντά μας, ούτε τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Δεν μεταφέραμε τις εκκλησίες και τα σχολεία, όπου μάθαμε την ελληνική μας γλώσσα. Μεταφέραμε όμως τις εικόνες και τις αναμνήσεις, τις αξίες της αγαπημένης μας πόλης και την τοπολαλιά μας, που κανείς δεν μπορεί να πλαστογραφήσει να μας τη κλέψει και να τη ξεπουλήσει σε παράνομα παζάρια του εξωτερικού”.

“Ο ήλιος της δικαιοσύνης θα μεσουρανήσει και πάλι”

- Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους Συριανούς, που θα θα επισκεφτούν την έκθεσή σας;

“Είναι μήνυμα πίστης, ελπίδας και αποφασιστικότητας ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες κι ο ήλιος της δικαιοσύνης θα μεσουρανήσει πάνω από την Κύπρο μας. Θα απογοητεύσουμε όλους αυτούς που επενδύουν στη σημερινή οικονομική κρίση για μια άδικη και κακή λύση στο εθνικό μας θέμα. Στη Μόρφου, στη γη των πατέρων μας, στη γη της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς θα επιστρέψουμε ξανά αφέντες και νοικοκύρηδες κι όχι σαν επισκέπτες”.

Κλείνοντας, ο κ. Πίττας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ιδιαιτέρως στον Μιχάλη Ζουλουφό για την αγάπη τους. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι οι αδελφικές τους σχέσεις θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων της Σύρου και της Κύπρου.

 

 

 

Ετικέτες: