Μοναστήρι της Παναγίας των Φυρρογείων

Με πίστη στην παράδοση

Πλούσιο καταγράφεται το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Μοναστήρι της Παναγίας των Φυρρογείων, το οποίο το 1978 βραβεύτηκε με το τιμητικό δίπλωμα Europa Nostra, λόγω της έξοχης κατασκευής του.

Μέσα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις, η Ιερά Μονή Βρύσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και το Σωματείο Αγγειοπλαστών της Σίφνου επιθυμούν να καταστήσουν το Μοναστήρι, πέρα από κέντρο θρησκευτικό, χώρο παράδοσης και πολιτισμού.

Ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να ξεναγηθούν στον ιερό χώρο, με την εκκλησία της Παναγίας, τα παλιά κελιά και το λιοτρίβι, αλλά και να παρακολουθήσουν εκθέσεις και παραδοσιακές τέχνες από τις 15 Ιουλίου και έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκθέσεις και παραδοσιακές τέχνες

Στο μικρό μουσείο νεότερης κεραμικής το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά (10:00 -13:00 & 17:00 – 19:00) περιλαμβάνονται: η συλλογή του Κοσμά Ξενάκη, πήλινα δημιουργήματα που κατασκεύασαν τα μέλη του Σωματείου τιμώντας την Ολυμπιάδα του 2004 και πήλινες φιγούρες από το παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση “Πήλινα τα παραμύθια με κουκιά και με ρεβίθια”.

Κάθε Κυριακή από τις 14 Ιουλίου έως και 25 Αυγούστου θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών τεχνών: αγγειοπλαστική – υφαντική – ψαθοπλεκτική – κέντημα – πλέξιμο.

Στο χώρο λειτουργεί επίσης εργαστήριο εγκαυστικής, κάθε Παρασκευή ((10:00 -13:00 & 17:00 – 19:00) & κάθε Κυριακή (11:00 – 13:00). Για την παρακολούθηση των μαθημάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Χρύσα Φραζεσκάρου (τηλ. 6973717337)

Επιπλέον, θα λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση με φωτογραφίες της Πολιούχου Σίφνου Παναγίας Χρυσοπηγής (1 έως 15/8), καθώς και έκθεση εικαστικών έργων της Ελίνας Νιάρχου και του Αnsis Dobicins, Τελειόφοιτων Σχολής Καλών Τεχνών (1 – 20 Αυγούστου).

Τέλος, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Ιεράς Μονής Βρύσης, διοργανώνει στο χώρο μουσική εκδήλωση με τίτλο “Με το Φως της Νύχτας…” με το Νότη Μαυρουδή, το Γιώργο Τοσικιάν (στις κιθάρες) και τη Μόρφω Τσαϊρέλη (στο τραγούδι).