Έκθεση Ιστορικού Αρχείου Νάξου

“Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο”

Έκθεση του πρωτότυπου αρχειακού υλικού της Νάξου, με τίτλο "Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο" θα φιλοξενηθεί στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου "Ιάκωβος Καμπανέλλης" από σήμερα Πέμπτη, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Μέσα από νοταριακά έγγραφα από τις συλλογές των Ι. Δελλαρόκα και Π. Ζερλέντη, μαρτυρίες μιας ιστορικής περιόδου μακράς διάρκειας, 15ος - 19ος αιώνας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τον τρόπο ζωής των κατοίκων, αυτού του εντυπωσιακού μωσαϊκού εθνοτήτων και θρησκειών.

Παράλληλα, θα μάθουν ποιες ήταν οι σχέσεις των κατακτημένων με τους τους διάφορους κατακτητές και των χωρικών με τους αφέντες, πώς γίνονταν οι εμπορικές συναλλαγές, τι φόρους πλήρωναν και πώς χειρίζονταν την ιδιοκτησία. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στο ρόλο που έπαιζαν η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία στην καθημερινότητα των Ναξιωτών.

Όλες αυτές οι ερωτήσεις και άλλες όψεις της ναξιακής καθημερινότητας, όπως η σχολική ζωή, οι γάμοι και θάνατοι, φωτίζονται μέσα από τα έγγραφα δυο σπάνιων συλλογών που εντόπισε και παρουσιάζει το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου. Δούκες και καντζελάριοι, πασάδες και καδήδες, Ιησουίτες μοναχοί και Άγγλοι πρόξενοι, Οθωμανοί, Εβραίοι και Λατίνοι, ταξιδιώτες και κουρσάροι διηγούνται τις μικρές ιστορίες τους, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας τη Νάξο των περασμένων αιώνων.

Η έκθεση λειτουργεί Τετάρτη – Παρασκευή (12:00 – 15:00 & 18:00 – 21:00) ΚΑΙ Σάββατο – Κυριακή (11:00 - 15:00 & 18:00 – 22:30) με την επιμέλεια της υπεύθυνης Μαρίας Παπαγιάννη.

Ετικέτες: