Εκδηλώσεις στη μνήμη του Κορνηλίου Καστοριάδη

Εκδηλώσεις προς τιμήν του κορυφαίου φιλοσόφου Κορνηλίου Καστοριάδη, μιας εμβληματικής μορφής στο χώρο της φιλοσοφικής, πολιτικής και δημιουργικής σκέψης σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο ξεκινούν το Σάββατο στην Τήνο, στο δημοτικό σχολείο Αρνάδου στις 19:30.

Το νησί της Μεγαλόχαρης αποτέλεσε για τον ίδιο σημαντικό σταθμό στη ζωή του, καθώς επί 25 χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια του στο χωριό Τριπόταμο. Εκεί έζησε με όλη του την ύπαρξη, εκεί στοχάστηκε, συνομίλησε με πολλούς ανθρώπους και έγραψε σκέψεις και βιβλία του.

Πηγή έμπνευσης για πολλούς διαννοούμενους

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε προφητικός σε πολλά κοινωνικά θέματα ανάμεσά τους σε θέματα οικολογικής δημοκρατίας από ανάπτυξης και αυτοδιαχείρησης. Σε πολύ πρώιμη εποχή σήκωσε την φωνή του καλώντας μας να υπερασπιστούμε την φύση και το δημόσιο χώρο πριν να είναι πολύ αργά. Μίλησε για το πώς μπορεί μια κοινωνία να οργανώνεται, να συζητά, να αποφασίζει και να κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που την αφορούν. Η σκέψη του ενέπνευσε πολλούς φιλοσόφους, διανοούμενους, καλλιτέχνες, ανήσυχους πολίτες και πολλούς νέους.

Σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ καθώς η καταστροφή είναι πλέον ορατή αλλά και οι καινοτόμες πρωτοβουλίες ομάδων και πολιτών ,καθημερινά προτείνονται και μέσω του διαδικτύου ανατρέποντας τον παλιό τον κόσμο, ‘μας προκαλεί’ όλους εμάς που εμπνεόμαστε από το όραμά του να συναντηθούμε και να αντλήσουμε από τις πηγές της σκέψης του.

Καλεί τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν και να προτείνουν δράσεις, προτού ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγηθεί, μέσα από μια αλόγιστη συμπεριφορά στην καταστροφή.

Η αναγκαιότητα του αυτοπεριορισμού

Στην εκδήλωση, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κίμων Χατζημπίρος θα αναφερθεί στις οικολογικές διαστάσεις της σκέψης του Κορνήλιου Καστοριάδη, εξηγώντας ότι η οικολογία δεν είναι “η αγάπη της φύσης”, αλλά η αναγκαιότητα του αυτοπεριορισμού (δηλαδή η αληθινή ελευθερία) του ανθρωπίνου είδους σε σχέση με τον πλανήτη.

Παράλληλα, θα μιλήσει για την αυτονομία, δηλαδή τον αυτο-περιορισμό που είναι αναγκαίος όχι μόνο στους κανόνες της ενδοκοινωνικής συμπεριφοράς αλλά επίσης και στους κανόνες που υιοθετούμε στην συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον.

Δημιουργική αυτοδιαχείριση

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Παπασταθοπούλου αρχιτέκτων και διαχειρίστρια αρχαιολογικής κληρονομιάς που ζει στην Τήνο θα μιλήσει για το καπιταλιστικό φαντασιακό, το μοντέλο ανάπτυξης που όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Τήνο υπήρξε μια προσωρινή και αδιέξοδη επιλογή. Θα αναφερθεί στην παιδεία της δημιουργικής αυτοδιαχείρισης όπου από το “εγώ και τώρα’ περνάμε στο “εμείς και ο τόπος αυτός”, “σήμερα ,αύριο και για πάντα”.

Ο Τεό Ρόμβος συγγραφέας που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες μας μιλά για την υποθήκη που αφήνουν πίσω τους κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι Ο “Τήνιος” Καστοριάδης ο “συριανός” Δεκλερής ο αξιώτης Γλέζος προειδοποιώντας για την’ άγρια ανάπτυξη’ και τις συνεπακόλουθες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Πολυνησία Αιγαίου.

Μια πρώτη αποτίμηση της δεκαπεντάχρονης δράσης του δικτύου Αιγαίου και του ηλεκτρονικού περιοδικού Εύπλοια για την διατήρηση της ισορροπίας και την επιβίωσης των νησιωτικών οικοσυστημάτων.

Αρχή του δημιουργικού φαντασιακού

Ο αρχιτέκτονας και καθηγητής πανεπιστημίου Ron Walkey που περνά μεγάλα διαστήματα στο νησί αλλά και ως πολίτης του κόσμου, θα μιλήσει ορμώμενος από το πρόσταγμα του Κορνήλιου Καστοριάδη, για μια ριζική αλλαγή,για αυτονομία, ψυχανάλυση, δημιουργικό φαντασιακό.

Θα δώσει, από τον Καναδά, παραδείγματα συλλογικού σχεδιασμού και δράσης σχεδιασμένα για το μέλλον και βασισμένα σε οικολογικές επιταγές. Με τα παραδείγματα που μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικά από τόπο σε τόπο για να υπάρξει δράση και αρχή του δημιουργικού φαντασιακού.

Την ιδέα και τον σχεδιασμό της εκδήλωσης έχει ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θέμης Ροδαμίτης.

Ετικέτες: