Ο Δήμος απαξιώνει τους υποστηρικτές του πολιτισμού

Πολιτιστικές προτάσεις

Μία σημαντική πολιτιστική στιγμή για τη Σύρο αποτελεί η επέτειος των 150 χρόνων του θεάτρου «Απόλλων», γεγονός που, μέσω του επιβαλλόμενου εορτασμού, δίνει μία θαυμάσια ευκαιρία προβολής του νησιού, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Ήδη με το πέρας του περσυνού Φεστιβάλ Αιγαίου, ο μαέστρος Peter Tiboris, είχε καταθέσει προς τον Δήμο, πρόταση για τον εορτασμό της επετείου, με την παρουσίαση της όπερας Rigoletto, η οποία ήταν και η πρώτη παράσταση του θεάτρου πριν από 150 χρόνια. Η πρόταση αυτή κρίθηκε ιδιαιτέρως δαπανηρή οπότε και αποκλείστηκε, χωρίς όμως να επιλεγεί στη θέση της κάποια οικονομικότερη.

Πέραν αυτού, η δημοτική ανετοιμότητα εορτασμού της επετείου, ήρθε να καλυφθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα από τον Μουσικό Όμιλο και τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής που υποστηρίζει την Φιλαρμονική του Δήμου.

Έτσι μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία του εορτασμού, στις 11 και 12 Απριλίου, θα παρουσιάσουν στο θέατρο Απόλλων ένα αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες Μότσαρτ, Βέρντι, Ροσσίνι, Ντονιτσέτι και Μπελλίνι, που κοσμούν την οροφογραφία του θεάτρου. Αυτή είναι μία πρόταση της Alice Lambarche, υπεύθυνης της Φιλαρμονικής, που είχε κατατεθεί προ διετίας στον Δήμο και είχε μείνει ανεκμετάλλευτη.

Η παρούσα φάση του εορτασμού των 150 χρόνων του θεάτρου ήταν ίσως και η καταλληλότερη ευκαιρία υλοποίησης της πρότασης.

Απαξιωτική σιωπή

Εκτός αυτή της πρότασης, κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν κατατεθεί σκέψεις και προτάσεις, από την πλευρά του κ. Στέλιου Νιώτη προς τον Δήμο, οι οποίες όμως δεν έτυχαν ουδεμίας ανταπόκρισης και τις οποίες έχει στην κατοχή της η εφημερίδα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Νιώτης είναι ένας από τους βασικούς και κύριους υποστηρικτές των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού, εκφράζοντας εμπράκτως αυτή την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του, δικαιούται και να προτείνει και να εκφράζει άποψη για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Παρ’ όλα αυτά αγνοήθηκε επιδεικτικά από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος φάνηκε αγνώμων προς το συγκεκριμένο άτομο, του οποίου την υποστήριξη είχε επανειλημμένως λάβει σε ανάλογες διοργανώσεις.

Με την δημοσιοποίηση προ τριών ημερών από την εφημερίδα, της υλοποίησης της παράστασης με τα έργα των μεγάλων μουσουργών, ο κ. Νιώτης επανήλθε με νέο μήνυμα του προς τον Δήμο, καταθέτοντας μία ενδιαφέρουσα αλλά και τιμητική πρόταση, στην οποία αναμένεται απάντηση.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα του προς τον Δήμαρχο αναφέρεται στην δημοτική σιωπή που έλαβε αντί άλλης απάντησης στις προτάσεις του, λέγοντας «Δήμαρχε, Σε συνέχεια επαφών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων και της εκκωφαντικής (απαξιωτικής προς το πρόσωπο μου) σιωπής σας, σημειώνω ότι δεήσατε επί τέλους να αποφασίσετε κάποιο εορτασμό για τα 150 χρόνια του θεάτρου με δύο εκδηλώσεις στις 11/12 τρέχοντος μηνός. Δηλαδή σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα».

Δίνεται η διάσταση διεθνούς εκμετάλλευσης του γεγονότος, ώστε αυτό να λειτουργήσει προωθητικά για το νησί, προτείνοντας να αναλάβει την διεύθυνση των παραστάσεων αυτών, ο Peter Tiboris, ακόμα και ως τιμητική κίνηση προς τον άνθρωπο που επί τόσα χρόνια έχει συνδέσει το όνομα του με τα κλασσικά δρώμενα στο νησί, ενώ μέσω αυτού θα επιτύχει ο Δήμος και μία διεθνή προβολή του γεγονότος. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο μήνυμα του προς τον Δήμαρχο ο κ. Νιώτης «Προφανώς απευθύνεστε στη τοπική κοινωνία μόνο και δεν δίνετε μια διάσταση που θα ενεργούσε ευεργετικά για τη προβολή του νησιού. Ίσως η απόφαση αυτή να επηρεάστηκε και/ή υπαγορεύτηκε από τις επερχόμενες εκλογές.

Δεν θα μπω στο πειρασμό κριτικής για το πρόγραμμα, την ορχήστρα κλπ. Κατ’ ελάχιστο δεν θα μπορούσατε να δώσετε μια διεθνή χροιά στο γεγονός ζητώντας από τον Παναγιώτη Τιμπόρη να διευθύνει;».

Μέχρι να υπάρξει η όποια απάντηση από την πλευρά του Δήμου, υπενθυμίζεται η φράση του ίδιου του Peter Tiboris, που κατά τη συζήτηση για τον εορτασμό των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων είχε σημειώσει πως «Η επέτειος του θεάτρου θα μπορούσε να είναι η πρώτη ή η τελευταία ευκαιρία για τη Σύρο».

Ετικέτες: