“Ταξίδι” στο καλό ελληνικό τραγούδι με τους Θ. Μικρούτσικο – Γ. Κότσιρα – Ρ. Αντωνοπούλου

Δυνατές στιγμές της σύγχρονης τραγουδοποιίας

Τις καρδιές και το ταμπεραμέντο τους, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους ένωσαν χθες το βράδυ επί σκηνής του Πολιτιστικού Χώρου “Μάνος Ελευθερίου” ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κότσιρας, οι οποίοι επέστρεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να αφηγηθούν από την αρχή τις πιο δυνατές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας.

Στην παρέα τους βρέθηκε και η Ρίτα Αντωνοπούλου, σταθερή συνεργάτιδα του Θάνου Μικρούτσικου τα τελευταία χρόνια σε τραγούδια του συνθέτη από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του.

Οι τρεις καλλιτέχνες, πλαισιωμένοι από 6μελή ορχήστρα υπενθύμισαν στο κοινό το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, ανέτρεξαν στους μεγάλους ποιητές και ζωντάνεψαν με σεβασμό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Με όχημα την κοινή τους αισθητική, ερμήνευσαν σημαντικά τραγούδια και παρουσίασαν ανανεωμένο το προσωπικό ρεπερτόριό τους.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα του νησιού, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή τους στο πρώην Λατομείο Καραβέλα, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κότσιρας μίλησαν για την ευκαιρία που τους δόθηκε να μεταφέρουν στη Σύρο την επιτυχημένη παράστασή τους, που εξέπληξε τον περασμένο χειμώνα τη νυχτερινή Αθήνα.

Σύρος: ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο

“Η Σύρος είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας με μεγάλη ιστορία στη μουσική και το θέατρο” τόνισε ο κ. Μικρούτσικος, εκτιμώντας ότι δεν είναι τυχαία που τόσο το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας όσο και το θέατρο της Σύρου ονομάζονται “Απόλλων”. Πρόσθεσε επίσης ότι το περίφημο έντεχνο ελληνικό τραγούδι δεν θα ήταν σήμερα το ίδιο αν δεν υποστηριζόταν από μεγάλους γίγαντες όπως ο Συριανός ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Αναφερόμενος στους συνεργάτες του, ο κ. Μικρούτσικος χαρακτήρισε τον Γιάννη Κότσιρα ως έναν από τους πιο σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές λόγω των δυνατοτήτων και του φάσματος τραγουδιών, που μπορεί να ερμηνεύσει, ενώ δε δίστασε να αποκαλέσει τη Ρίτα Αντωνοπούλου “δικό του παιδί” η οποία τον ακολουθεί από το 2006 μέχρι και σήμερα.

Την αγάπη του για τη Σύρο εξέφρασε με τη σειρά του και ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του “φίλου”, χάρη στις συχνές μουσικές εμφανίσεις του στο νησί. “Πέραν των ιστορικών αναφορών, η Σύρος αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων και οι ντόπιοι του νησιού είναι από τους πιο φιλόξενους σε όλη την Ελλάδα”. Σημειώνεται ότι ένας ακόμη συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον αγαπημένο ερμηνευτή και τη Σύρο είναι και η πρόσφατη συνεργασία του με τον Χρήστο Πανοηλία, μέλος του συγκροτήματος “ΝΤΠ” στο τραγούδι “Χαμογελώ”. Όπως εξήγησε, ο ίδιος γνώρισε το γκρουπ στο αφιέρωμα για τον Μάρκο Βαμβακάρη που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου. “Πρόκειται για δύο καταπληκτικά παιδιά με πολλή μουσική και τέχνη μέσα τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θ. Μικρούτσικος: “Η τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη γη”

Στην ερώτηση αν η μουσική και η τέχνη αποτελούν σταθερές αξίες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η πολιτική έχει καταρρεύσει και ο κόσμος αναζητά απεγνωσμένα στήριγμα, ο κ. Μικρούτσικος υπογράμμισε ότι η τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη γη. “Μέσα από αυτή, μαθαίνουμε πώς περπάτησε αυτό το τετράποδο, πώς έγινε δίποδο και ποια ήταν η μετέπειτα εξέλιξή του. Η τέχνη έχει έναν τρίτο ρόλο να εμψυχώνει τον κόσμο. Και οι τρεις ρόλοι της και ο διαχρονικός και του 20ου αιώνα και ο τωρινός είναι εξίσου σημαντικοί. Φτιάχνουμε πράγματα για να θυμόμαστε και η τέχνη που ασκούμε τείνει συνειδητά προς αυτή την προσπάθεια”, εξηγεί.

“Ο τουρισμός συνδέεται με τον πολιτισμό”

Σχετικά με την πρόθεση της Σύρου να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, αλλά και τα πιθανά οφέλη από μία σημαντική κατάκτηση, όπως αυτή, ο γνωστός συνθέτης υποστήριξε ότι “αναπτυξιακός τουρισμός δεν είναι ο τουρισμός με βραχιολάκι, αλλά η προσέλευση επισκεπτών για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που είναι ο πολιτισμός”. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι τα χαμένα στοιχήματα που έθεσαν στο παρελθόν άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη οφείλονται στο γεγονός πως τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και το επιχειρηματικό δυναμικό δεν στέκονται σύμμαχοι. Έκρινε δε ότι πολιτισμός θα πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στους διανοούμενους της Σύρου, οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

Γ. Κότσιρας: Αντίθετος στον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Από την πλευρά του, ο κ. Κότσιρας δεν έκρυψε την αντίθεσή του με την πρόθεση ελληνικών πόλεων να διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σημειώνοντας πως: “ζούμε σε μια εποχή όπου η Ελλάδα δείχνει και προβάλλει τις ωραίες παραλίες και τους Έλληνες να σερβίρουν και ταυτοχρόνως προβάλλουμε αυτή την εικόνα σε μια Ευρώπη όπου από Ευρωπαϊκή Ένωση κατάντησε προτεκτοράτο της Γερμανίας με το ευρώ να είναι το όπλο κατάκτησης λαών.

Με αυτήν την Ευρώπη δεν θα ήθελα να έχω καμία σχέση. Είμαι αντίθετος με την αλλοίωση της χώρας μου”.

“Η ισχύς εν τη ενώσει”

Τέλος, οι δύο καλλιτέχνες επεσήμαναν ότι η σημερινή εποχή επιβάλλει περισσότερο από ποτέ τη δημιουργία συνεργασιών με βασικό μήνυμα “η ισχύς εν τη ενώσει”. “Για εμένα δεν υπήρχε η περίοδος της ατομικότητας, πάντα στις συναυλίες μου έβαζα τραγούδια και άλλων ερμηνευτών”, τόνισε ο κ. Μικρούτσικος, ενώ πρόσθεσε πως “αν εξαιρέσει κανείς ειδικά πρότζεκτ, η ένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη. Μην μου πεις να συνεργαστώ με κάποιον lifestyle τραγουδιστή, αλλά με καλλιτέχνες του ελληνικού έντεχνου θα το κάνω”.

Με την άποψη του γνωστού συνθέτη, συνάχθηκε ο κ. Κότσιρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι “αν και έχουμε περάσει στην εποχή της συνεργασίας, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα συνειδητό από όλους. Η κρίση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και λάθος ανάγκες. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα”.

Ετικέτες: