10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

To “κλειδί” για ποιοτικό τουρισμό

Τα πολλαπλά οφέλη από τον πιθανό συνδυασμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Σύρου με το τουριστικό κομμάτι, ανέπτυξαν οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, κατά την παρουσίαση του φετινού πολυσυλλεκτικού προγράμματός του, με επίσημη προσκεκλημένη την Καμεράτα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας.

Τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης όσο και ο συνεργάτης του Φώτης Καραγιαννόπουλος εξέφρασαν την άποψη ότι καταξιωμένοι πολιτιστικοί θεσμοί που επί τω πλείστον, χαίρουν θερμής ανταπόκρισης από επισκέπτες υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στο νησί.

Απαραίτητη η συνδρομή των τοπικών αρχών

Ωστόσο, ο κ. Μαργαζιώτης έκρινε απαραίτητη τη συμβολή των εκάστοτε τοπικών αρχών, σημειώνοντας ότι ένας θεσμός δεν μπορεί να προσφέρει από μόνος του λύσεις. Τόνισε μάλιστα ότι θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής με δεκάδες διθυραμβικές κριτικές επισκεπτών του στο TripAdvisor, τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική τουριστική πύλη παγκοσμίως, δύναται να λειτουργήσει ως μία κινητή διαφήμιση με θετικά αποτελέσματα.

“Το κάθε μέρος στην Ελλάδα καλείται να εντοπίσει ποιοι είναι οι πυλώνες, στους οποίους θα πρέπει να δώσει το μεγαλύτερο βάρος” δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Φεστιβάλ με το τουριστικό γραφείο Siros Travel του Αντώνη Μαραγκού, το οποίο συνεχίζει τις σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με τη σειρά του ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι το νησί μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό, με βάση τόσο το φεστιβάλ όσο και το υπόλοιπο “πακέτο” που έχει να προσφέρει το νησί.

Δείγμα της αισθητικής καλλιέργειας των Συριανών

Στη συνέχεια, οι διοργανωτές του φεστιβάλ αναφέρθηκαν στη φετινή διπλή επέτειο, καθώς πέρα από τον πανηγυρικό εορτασμό των 10 χρόνων του, συμπληρώνονται και 150 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Απόλλων, το οποίο φιλοξενεί τον θεσμό από την πρώτη κιόλας στιγμή.

“Για μένα προσωπικά, το Θέατρο είναι δείγμα της αισθητικής καλλιέργειας και της παιδείας των Συριανών του 1850. Δεν υπάρχει άλλος χώρος με τόσο καλή ακουστική, την οποία ακόμα και ο Λεωνίδας Καβάκος, έχει χαρακτηρίσει ασύλληπτη”.

Με σύνθημα τη φράση του Ιπποκράτη “Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά”, το φεστιβάλ, που αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στο χρόνο και θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που το έχουν τιμήσει όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmersonm Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης κ.ά.

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με επίσημη προσκεκλημένη την Καμεράτα της αρχαιότερης ορχήστρας του κόσμου, της Βασιλικής Όπερας της Δανίας (Royal Danish Orchestra) με έτος ιδρύσεως το 1448.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου με την παράσταση “Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι”. Το Κουιντέτο “Δημήτρης Δούνης” της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας μαζί με τη σολίστ Ιωάννα Φόρτη τίμησαν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, με την αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από το θάνατό του.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Μαρκουλή

Σημειώνεται ότι το Γκαλά Όπερας “Opera Mix” (12 & 14 Αυγούστου) και η εκδήλωση “Diamonds Are Forever” όπου θα παρουσιαστούν σπουδαία έργα μουσικής δωματίου (16 Αυγούστου) θα μαγνητοσκοπηθούν για να προβληθούν μελλοντικά από την EBU σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Μαργαζιώτης υπογράμμισε ότι η παράσταση της 16ης Αυγούστου θα είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος υπήρξε ένας από τους θερμούς υποστηρικτές και φίλους του φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη τύπου για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δήμου – Σύρου Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κ. Μαργαζιώτη και τους συνεργάτες του για την πολυετή συνεργασία τους.