Η Πάρος των Ορλωφικών συναντά την Πάρο του σήμερα

Η Πάρος των Ορλωφικών συναντά την Πάρο του σήμερα

Μία άγνωστη αλλά σημαντική πτυχή της ιστορίας της Πάρου, αφορά στον ρόλο που διαδραμάτισε το νησί την εποχή των Ορλωφικών. Από το 1770 έως το 1774, ο κόλπος της Νάουσας λειτούργησε ως ναυτική βάση των Ρώσων. Εκατοντάδες ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν στον όρμο του Άη Γιάννη Δέτη, ενώ στην περιοχή της Νάουσας εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 10.000 Ρώσσοι, πληρώματα, στρατός και αξιωματικοί. Πρόκειται για την εποχή της πρώτης εξέγερσης των Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό με την βοήθεια των Ρώσων, που οδήγησε στην άνθιση της ελληνικής ναυτιλίας.

Με την χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη, εκπονήθηκε μία σημαντική ιστορική έρευνα, στα Αρχεία της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ευρώπης, της οποίας ο εξαιρετικός πλούτος θα παρουσιαστεί μουσειολογικά με σύγχρονα μέσα, στην Μόνιμη Έκθεση με τίτλο «Πόλεμος και Ειρήνη στο Αιγαίο 18ος αιώνας, Ορλωφικά και Ελληνική Ναυτιλία». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο παραδοσιακό λαϊκό κτίσμα των κελιών του Μοναστηριού του Άϊ-Γιάννη, η οποία μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου.

Για την στέγαση της έκθεσης, δεν επιλέχθηκε κάποιο σύγχρονο κτίριο μουσειακών προδιαγραφών, καθώς οι ιθύνοντες πιστεύουν, πως η ομορφιά του παραδοσιακού λαϊκού κτίσματος, αλλά και του περίγυρού του, με το Μοναστήρι, τη θάλασσα, τον βυθισμένο μώλο και η εγγύτητά του με τα ερείπια των ρωσικών εγκαταστάσεων, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την επιλογή του.

Την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τα Ορλωφικά, «Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική χαρτογραφία 1770 – 1774», στα κελιά του μοναστηριού του Άη Γιάννη Δέτη, στις 6.00μ.μ., ενώ αργότερα θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει το 2015, καθιστώντας την Πάρο, πόλο έλξης Ρώσων επισκεπτών.

Ετικέτες: