Απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού

Ιδιαίτερα πλούσιο αποδεικνύεται το έργο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού κατά την τελευταία διετία, αφού σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για το διάστημα της θητείας του στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις πολιτιστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται: 1 έρευνα κοινού, 4 περιοδικές εκθέσεις, 2 φεστιβάλ, 1 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και 2 μόνιμα σημεία προβολής του Μουσείου στην Ερμούπολη.

Το διάστημα Νοέμβριος 2012 - Οκτώβριος 2014, ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης προσπάθησε να αναδείξει: α) τις συλλογές μηχανημάτων, εργαλείων και αντικειμένων του Βιομηχανικού Μουσείου μέσω περιοδικών εκθέσεων που οργάνωσε, και β) την ιστορία του τεχνικού πολιτισμού του νησιού μας, στηρίζοντας τα «εν ζωή» προϊόντα, όπως είναι το λουκούμι, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός του Μουσείου, με στόχο η βιομηχανική ιστορία να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί για την στήριξη και την οικονομική συνδρομή τους: την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την οικογένεια Γιάννη Ν. Γουλανδρή και τον κ. Μιχάλη Πατέρα. Τέλος, καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και όσους θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάδειξης του τεχνικού πολιτισμού του νησιού μας, να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ που θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα και κατά χρονολογική σειρά, υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

ΔΡΑΣΕΙΣ 2013

Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 : Το πρώτο τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε έρευνα κοινού με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 171 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω, από διάφορες περιοχές του νησιού και διαφορετικά επαγγέλματα. Στην έρευνα εργάστηκαν εθελοντικά οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Δ. Καγιαβά, Γ. Ματσούκα και Γ. Καπέλας. Η ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγιναν από τον αντιπρόεδρο και την γενική γραμματέα Χ. Βεκρή και Μ. Μαυρίκου αντίστοιχα.

Μάρτιος 2013 : Έκθεση αρχείου Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου Σύρου.
Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο περιοδική έκθεση με ιστορικό υλικό από το αρχείο του Συνδέσμου. Την έκθεση επιμελήθηκε η ειδική γραμματέας Μαρία Καζαντζάκη και ο υπεύθυνος του Μουσείου Α. Δημητρόπουλος.

Απρίλιος 2013: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού. Το εργαστήρι με θέματα την ιστορία του βιομηχανικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκε κατά τον μήνα Απρίλιο, για 4 συνεχόμενες Κυριακές, και το παρακολούθησαν περίπου 60 παιδιά από όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Το εργαστήριο επιμελήθηκε η Γ. Ματσούκα και την οργάνωση της δράσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος Χ. Βεκρής.

Μάϊος 2013 : Εκθέματα σε λιμάνι & αεροδρόμιο. Μετά από έγγραφες ενέργειες του Συλλόγου μας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τη σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τοποθετήθηκε στην αίθουσα του Σταθμού Επιβατών του λιμανιού έκθεμα από τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου.

Αύγουστος 2013 : Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης με τίτλο «Το Συριανό Λουκούμι και οι Άνθρωποί του» και διοργάνωση του «1ου Φεστιβάλ Λουκουμιού» στην Πλατεία Ερμούπολης. Την οργάνωση της δράσης ανέλαβαν ο αντιπρόεδρος Χ. Βεκρής, ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής Μ. Αλτουβάς και η γενική γραμματέας Μ. Μαυρίκου.