Καθαρισμός και αποκατάσταση της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ερμούπολη

Αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής

Τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Μιαούλη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη της, λόγω της αποχής του δήμου από τις διαδικασίες συντήρησής της, αλλά και της ασυνειδησίας πολιτών που καταφεύγουν σε συνεχείς βανδαλισμούς, ζήτησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου.

Το αίτημα κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Τζιράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της προτομής, καθώς και στη συνεργασία των Κρητών της Σύρου με τη δημοτική αρχή, που άρχισε να φθείρεται χρόνο με το χρόνο.

Ατονία στη σχέση Κρητών – Δήμου

“Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας τοποθετήθηκε η προτομή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία της Ερμούπολης. Αυτό ήταν και η αφορμή που ο Δήμος Ερμούπολης έγινε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, εταίρος του, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει το Ίδρυμα σε αυτούς που προσέφεραν αξιόλογες υπηρεσίες προς αυτό. Το άνω γεγονός, συνέβαλε στο να γίνει αδελφοποίηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Δήμου Χανίων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση της συντήρησης και του καλλωπισμού της προτομής του Εθνάρχη, καθώς επίσης και την καθιέρωση ειδικής εκδήλωσης μνήμης – τιμής προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το πρώτο δεκαήμερο μηνός Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, που συμπίπτει και με την άφιξή του στη Σύρο, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 133 από 26/05/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης.

Παρόλα αυτά, η σημερινή κατάσταση της προτομής μαρτυρά το αντίθετο. Έχει αφεθεί παντελώς στην τύχη της, χωρίς κανένα καθαρισμό, οι προβολείς έχουν σπάσει, κολονάκια γύρω από την προτομή δεν υπάρχουν, περιττώματα περιστεριών βρίσκονται πάνω στην προτομή και παρά τις ενοχλήσεις και τα έγγραφα του Συλλόγου μας, κανένας καθαρισμός ή καλλωπισμός δεν έγινε, αλλά ούτε η απόφαση του Δήμου για ειδική εκδήλωση μνήμης – τιμής έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια”.

Αίτημα για τιμητική εκδήλωση στις 17 Μαρτίου

Όπως τόνισε ο κ. Τζιράκης, ο Σύλλογος ζητάει εκ νέου τη συνδρομή του δήμου, καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε από την πλευρά του μία ατονία τόσο στη φύλαξη του χώρου, όσο και στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, με αποτέλεσμα η προτομή να μείνει σταδιακά εντελώς εκτεθειμένη. “Πολλά παιδιά παίζουν εκεί, ενώ ποδήλατα και αυτοκινητάκια έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές στο σημείο” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η πόλη έχει υποχρέωση να συνεχίσει τις τιμές στη μνήμη του Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου. “Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να εφαρμόσει και πάλι την απόφαση της επιμνημόσυνης δέησης, ενώ εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του δήμου από κοινού με τον Σύλλογό μας” κατέληξε, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του Συλλόγου να καθιερωθεί η πραγματοποίηση της αντίστοιχης τιμητικής εκδήλωσης στις 17 Μαρτίου, ακριβή ημερομηνία θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Καφούρος υποστήριξε πως όταν κάτι δεν φυλάσσεται και δεν παρακολουθείται γίνεται βορά στα χέρια επιτήδειων. “Θα πρέπει να μουν γύρω γύρω νάρκες, αν θέλουμε να υπάρχει προτομή” ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων αντί μικρών κολόνων με αλυσίδες.

Τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση, κρίνοντας σημαντική την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Συλλόγου Κρητών και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.