Ένταξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο δίκτυο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”

Προβολές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Απόλλων

Ένα ακόμη “σκαλοπάτι” ανεβαίνει η συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος εντάσσεται στο πιλοτικό δίκτυο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράσταση “Καρυοθραύστης”, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου. Επιπροσθέτως, στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2015 περιλαμβάνεται το ποσό των 40.000 € για τη χρηματοδότηση των παραστάσεων, που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά το κοινό της Σύρου.

Ισχυροποίηση του πολιτιστικού χάρτη της περιφέρειας

Το δίκτυο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη” αποτελεί μία πρωτοβουλία της ΕΛΣ, που αποσκοπεί να συμβάλει στην ισχυροποίηση του πολιτιστικού χάρτη της περιφέρειας και στην προσφορά προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο έργο “Αξιοποίηση των σύγχρονων συστημάτων και τεχνολογιών για την παροχή νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών από το χώρο της όπερας – Virtual πρεμιέρες όπερας στην ελληνική περιφέρεια και στο διαδίκτυο & ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινώντας από το 2016 και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει συνολικά τα τρία έτη, η ΕΛΣ θα πραγματοποιεί πιλοτικά το πρόγραμμα “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”, δηλαδή μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις επιλεγμένων παραγωγών Όπερας, Μπαλέτου, Οπερέτας και Παιδικής Όπερας. Οι παραστάσεις θα προβάλλονται σε συνεργασία με 15 επιλεγμένες πόλεις και χώρους της περιφέρειας, με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού πιλοτικού δικτύου. Η παρακολούθηση των παραστάσεων, όπως προβλέπεται από την ΕΛΣ, θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ για την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Μία έως τρεις παρουσιάσεις ετησίως

“Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη” θα παρουσιάζεται σε κάθε επιλεγμένη πόλη-χώρο με διαφορετικές παραγωγές μία έως τρεις φορές ετησίως, ενώ κάθε παραγωγή θα παρουσιάζεται σε μία έως δύο προβολές. Σημειώνεται ότι για τη Σύρο, έχει επιλεγεί το Θέατρο Απόλλων, χωρητικότητας 350 θέσεων. Για κάθε παράσταση η ΕΛΣ θα παρέχει το μαγνητοσκοπημένο υλικό, καθώς και ενημερωτικό πληροφοριακό υλικό προς διανομή.

Οι πιθανότερες ημέρες πραγματοποίησης της “Λυρικής στη Μεγάλη Οθόνη” θα είναι αυτές του Σαββάτου ή της Κυριακής, εκτός εάν μετά από συνεννόηση των συμβαλλομένων ορισθεί άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Ακόμη, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναλαμβάνει την παρουσίαση του θέματος προβολών, όπου είναι δυνατόν, από ειδικούς (μουσικολόγους, μουσικοσυνθέτες ή σολίστ της Όπερας), οι οποίοι θα προλογίζουν προβαίνοντας σε σύντομη αλλά περιεκτική εισαγωγή για το έργο, τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της μουσικής παιδείας των νέων και προκειμένου η όλη παρέμβαση να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα, μια προβολή ετησίως θα προορίζεται για τους μαθητές των τοπικών δημοτικών σχολείων.

Σεζόν της “Λυρικής στη Μεγάλη Οθόνη”

Οι προβολές της “Λυρικής στη Μεγάλη Οθόνη” θα λαμβάνουν χώρα ως επί τω πλείστον κατά το διάστημα από τον μήνα Οκτώβριο μέχρι τον μήνα Μάιο κάθε έτους. Οι συμβαλλόμενοι μπορούν με ειδική συμφωνία να διευρύνουν την ανωτέρω περίοδο ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας του τουρισμού ή με την προσέλευση του κοινού.

Υποχρεώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Για κάθε παράσταση η ΕΛΣ θα παρέχει έγκαιρα στον φορέα το μαγνητοσκοπημένο υλικό, καθώς και ενημερωτικό πληροφοριακό υλικό προς διανομή. Η ίδια αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου την κάλυψη του κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων των προβαλλόμενων μαγνητοσκοπημένων παραγωγών.

Υποχρεώσεις φορέα

Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης αναλαμβάνει τη διάθεση του επιλεγμένου χώρου για την πραγματοποίηση των προβολών, τη μέριμνα για τη λειτουργικότητά του και την ύπαρξη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εντός αυτού, σύμφωνα με τον νόμο. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για την προβολή-προώθηση της “Λυρικής στη Μεγάλη Οθόνη” στα τοπικά μέσα πληροφόρησης, την εκτύπωση αφισών και προσκλήσεων για τις παραστάσεις, την παρουσία μηχανικού προβολής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και τη διάθεση του τεχνικού εξοπλισμού για τις προβολές. Ειδικότερα: Ο διατιθέμενος από τον φορέα εξοπλισμός εικόνας και ήχου θα πρέπει να ικανοποιεί τις ελάχιστες ή τις επιθυμητές προδιαγραφές. Η αναλυτική ικανοποίηση των προδιαγραφών θα πρέπει να δηλωθεί εγγράφως προς την ΕΛΣ πριν την υπογραφή του παρόντος συμφωνητικού και θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού. Η ΕΛΣ διατηρεί το δικαίωμα επιτόπιου ελέγχου του εξοπλισμού (αυτοψία), ώστε να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία και ρύθμιση του συστήματος που θα δηλωθεί.

Στην περίπτωση μη ικανοποίησης των ζητούμενων προδιαγραφών, η ΕΛΣ θα αξιολογήσει κατά περίπτωση τη δυνατότητα ή μη ένταξης του Φορέα στο πιλοτικό δίκτυο προβολών.

Σε περίπτωση που ο Φορέας αθετήσει τις υποχρεώσεις του, η ΕΛΣ έχει δικαίωμα να καταγγείλει την παρούσα αζημίως για την ίδια, καθώς και δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημίας του. Την αποκατάσταση κάθε σχετικής ζημίας της, η ΕΛΣ έχει δικαίωμα να την ζητήσει και στην περίπτωση που ο φορέας υπαναχωρήσει για οποιοσδήποτε λόγο από την παρούσα.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη σωστής διαφήμισης των πολιτιστικών εκδηλώσεων όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.