Διήμερο φεστιβάλ στο κουκλοθέατρο από τη θεατρική ομάδα “Μίμου Άπτου”

Και οι κούκλες έχουν ψυχή

Απρόβλεπτες συναυλίες με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου, περιπέτειες κοριτσιών που ονειρεύονταν να αγγίξουν το μισοφέγγαρο και ιστορίες για τους φόβους που ασφυκτιούν μέσα στο κουτί τους και ζητούν επίμονα την ελευθερία τους, ήταν μερικές από τις εκπλήξεις του διήμερου αφιερώματος στο κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ερμούπολη από τη θεατρική ομάδα “Μίμου Άπτου”.

“Κούκλες και σκιές με ψυχή” φιλοξενήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, μεταφέροντας μικρούς και μεγάλους στο μαγικό τους κόσμο, εκεί όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, οι φόβοι χάνουν τη δύναμή τους και η αγάπη βγαίνει αλώβητη ακόμα και μέσα από “ναρκοπέδια”. Το αφιέρωμα απευθυνόταν τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες με παράλληλα εργαστήρια κουκλοθέατρου και κατασκευής κούκλας για κάθε ηλικία αντίστοιχα.

Παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες

11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετείχαν από τη μία πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθέατρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους, χάρισαν στο κοινό μοναδικές στιγμές γέλιου με το κέφι τους, τις ευφάνταστες χορογραφίες τους, το ρυθμό αλλά και τις συνεχείς ανατροπές. Πρωταγωνιστές της κωμικής παράστασης “Της μουσικής τα νήματα” από το Εργαστήρι Κατασκευής & Θεάτρου Μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”, ήταν ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance, ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές, ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος “The Strings”, ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιών “ParaMana Puppet Theatre” ταξίδεψε το ενήλικο κοινό στον Πόλεμο των χαρακωμάτων, με “το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”. Μια παράσταση μοναδική του είδους της, από άποψη τεχνικής και εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε με τρισδιάστατη απεικόνιση σκιάς και προβολές από έναν αυτοσχέδιο χειροκίνητο προτζέκτορα.

Οι παραστάσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με “Το Κουτί” από το Θέατρο Κούκλας “Κουκλουβάχατα”. Οι θεατές άκουσαν τον μονόλογο μιας κούκλας και βίωσαν την τελευταία συνηθισμένη μέρα της.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, πραγματοποιήθηκε εργαστήρι για παιδιά από 8 έως 12 ετών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μία κούκλα, στηριζόμενη και κινούμενη σε ράβδους (rod puppet). Το εργαστήρι συντόνισε η Εύη Αρέστη (Κουκλουβάχατα). Τη δεύτερη ημέρα, οι “Ανταμαπανταχού” βοήθησαν τους συμμετέχοντες να ερευνήσουν τις θεατρικές δυνατότητες χρηστικών αντικειμένων και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, ατομικά και ομαδικά, προσπάθησαν να συνδυάσουν την τόλμη και τη φαντασία του παιδιού με τη γνώση και την πειθαρχία του ενήλικα.

“Θεατρικό είδος που συνεχώς εξελίσσεται”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Μαρία Ζωίδου τόνισε ότι στόχος των “Μίμου Άπτου” ήταν η διοργάνωση ενός αφιερώματος στο κουκλοθέατρο, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει η Σύρος την εξέλιξη αυτού του θεατρικού είδους που έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιθυμία της ομάδας είναι το αφιέρωμα να αποκτήσει μελλοντικά τη μορφή ενός φεστιβάλ, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα για τη συμμετοχή περισσοτέρων σχημάτων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, που θα εντυπωσιάσουν το κοινό του νησιού. “Η μέχρι τώρα τριβή μας με το αντικείμενο μας φέρνει κοντά σε ανθρώπους που τους αρέσει, το αγαπούν και ασχολούνται” επεσήμανε, εξηγώντας πως το κουκλοθέατρο δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, καθώς υπάρχουν και παραστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ετικέτες: