Καλοκαιρινή εκστρατεία Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη....

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου “Γιάννης Γκίκας” θα ανακαλύψουν τους μαγικούς κόσμους που κρύβονται στη βιβλιοθήκη μέσα από τις δραστηριότητες της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας για την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας με τίτλο “Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη”.

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και εργαστήρια, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη από μουσείο προσωπικοτήτων και μηχανή του χρόνου, μέχρι ατελιέ και αρωματικός κήπος. Θα ανακαλύψουν τη γοητεία της ανάγνωσης, τον κόσμο του βιβλίου, αλλά και το ρόλο των βιβλιοθηκών ως εργαστήρια άτυπων μορφών μάθησης. Από την άλλη, οι βιβλιοθηκονόμοι, θα “δημιουργήσουν κίνηση” στις συλλογές τους και θα υιοθετήσουν ένα πρότυπο λειτουργίας, που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μουσείο Προσωπικοτήτων: Με οδηγό τις βιογραφίες διάσημων προσώπων και την καθοδήγηση της Χριστίνας Δαματοπούλου, παιδιά 8-12 ετών θα φτιάξουν σήμερα (10:30 – 12:30) μία έκθεση με φωτογραφίας και αφηγήσεις για τα παιδικά τους χρόνια.

Μηχανή του Χρόνου – Πειρατές: Την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 10:30, το κοινό μπαίνει στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνει πάνω σ' ένα πειρατικό καράβι με καπετάνισσα τη Δήμητρα Τζιοβίλη. Ετοιμαζόμαστε για ρεσάλτο, μοιράζουμε τα λάφυρά μας, περνάμε μια μέρα αρμενίζοντας στις θάλασσες!

Μηχανή του Χρόνου – Αρχαία Αίγυπτος: Αυτή τη φορά, η βιβλιοθήκη μας μεταφέρει στην Αρχαία Αίγυπτο και μαζί με την Χρυσούλα Κοσμά θα μάθουμε τι φαγητά τρώμε, τι ρούχα φοράμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 19:00.

Μηχανή του Χρόνου – Προϊστορία: Κρατώντας το χέρι της Ματίνας Αναγνωστοπούλου, οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης ταξιδεύουν την Τρίτη 23 Ιουνίου (10:30 – 12:30) στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουν τους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουν φωτιά και λένε ιστορίες, βγαίνουν για να κυνηγήσουν μαμούθ.

Ατελιέ του Αλέξη Ακριθάκη: Η Δήμητρα Χανιώτη καλεί τους μικρούς καλλιτέχνες του νησιού να ζωγραφίσουν βαλίτσες με τον τρόπο του Αλέξη Ακριθάκη και να γράψουν ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του. Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 10:30.

Εργαστήρι Γλώσσας και Παιχνιδιού: Παιδιά δημοτικού συμμετέχουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 19:00 σε ένα βιωματικό εργαστήρι για τις ρίζες των ελληνικών λέξεων, τη φωνητική των γραμμάτων και τον ξεχωριστό ρόλο του κάθε γράμματος στη σύνθεση των λέξεων με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις. Συντονίστρια: Ηλέκτρα Ξανθούλη.

Μηχανή του Χρόνου – Το Μέλλον: Η Φλώρα Σαρρή παίρνει στα χέρια της τη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και μας μεταφέρει στο Μέλλον. Τι φαγητά θα τρώμε; Τι ρούχα θα φάμε; Πού θα μένουμε; Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 10:30.

Ραφείο Λέξεων: Με δασκάλα τη Χρυσούλα Κοσμά κεντάμε και ζωγραφίζουμε με πολύχρωμες κλωστές και μπογιές λέξεις πάνω σε μικρά κομμάτια ύφασμα, τα ράβουμε μεταξύ τους και φτιάχνουμε τη σημαία του καλοκαιριού. Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 10:30.

Ατελιέ του Χουάν Μιρό: Την Τρίτη 7 Ιουλίου (10:30 – 12:30) η βιβλιοθήκη μετατρέπεται στο ατελιέ του Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό και οι μικροί καλλιτέχνες βλέπουν τα έργα του, ζωγραφίζουν με τον δικό τους τρόπο και γράφουν ποιήματα εμπνευσμένα από το έργο του.

Μηχανή του Χρόνου – Βουβός Κινηματογράφος: Μαζί με τη Βικτώρια Ραγκούση μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στο κινηματογραφικό πλατό της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Ελάτε να γράψουμε σενάρια, να γυρίσουμε ταινιάκια και να διασκεδάσουμε σαν μικροί ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 10:30.

Αρωματικός Κήπος: Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε αρωματικό κήπο. Η Άλκηστις Αρχιμανδρίτη μας μαθαίνει να φυτεύουμε αρωματικά φυτά και διαβάζει ιστορίες και παραμύθια, όπου τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο. Παρασκευή 10 Ιουλίου (19:00 – 21:00).

Ατελιέ του Πάουλ Κλε: Τα παιδιά του νησιού μετατρέπουν τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του διάσημου Ελβετού ζωγράφου, ζωγραφίζουν με τον δικό τους τρόπο και γράφουν μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τα έργα του. Τρίτη 14 Ιουλίου (10:30 – 12:30).

Παιχνιδότοπος: Την Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 10:30 μικροί επισκέπτες με τη βοήθεια της Ματίνας Αναγνωστοπούλου και της Φλώρας Σαρρή γνωρίζουν τα βιβλία της βιβλιοθήκης τους. Μία κάρτα για τον καθένα θα ορίσει την αποστολή για να ανακαλύψει ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη.