Δεκαήμερο εκδηλώσεων της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

“Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει”

Στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής κουζίνας, αλλά και της κουζίνας των λαών, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου συνεχίζει την πλούσια δράσης της και το καλοκαίρι με ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, ανοιχτών στο κοινό του νησιού, μεταξύ των οποίων, μία έκθεση φωτογραφίας, μαγειρέματα και συζητήσεις.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου είναι μια άτυπη ομάδα, τα μέλη της οποίας αγαπούν τη μαγειρική, τα προϊόντα με ταυτότητα, την ποιότητα στη γεύση και το καλό φαγητό. Ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 2013 και ήδη έχει αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη Μύκονο, διοργανώνοντας εκδηλώσεις ανάδειξης της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς επίσης τεχνικές και μαγειρέματα από την ελληνική και διεθνή κουζίνα.

11 Ιουλίου - 20 Ιουλίου 2015

Το 10ήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: “Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει”, προέκυψε από αίτημα φίλων του νησιού που επιθυμούν να γνωρίσουν στοιχεία της γευστικής ταυτότητας της Μυκόνου, σαν στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η έκθεση φωτογραφίας της Στεφανίας Ρουγγέρη, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12 Ιουλίου στις 21:00.

“Η Στεφανία Ρουγγέρη ζει στη Μύκονο τα τελευταία είκοσι χρόνια και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στον κλάδο των τροφίμων. Η εξέλιξη της φωτογραφικής ματιάς της υπήρξε εκπληκτική. Με τον τρόπο και την τεχνική της ξαφνιάζει καθημερινά ττο κοινό. Είτε κυνηγά τη λεπτομέρεια στη συμπεριφορά των γηγενών και των αποδημιτικών της μυκονιάτικης πανίδας, είτε αποδομεί εικόνες, είτε συνθέτει κλασικά έργα τέχνης, πάντα δημιουργεί ονειρικά σκηνικά και καταστάσεις που αποτελούν βάση για συζήτηση. Τη δουλειά της σηματοδοτεί η ιδιαίτερη σφραγίδα, που με την πρώτη ματιά φανερώνει το όνομα του καλλιτέχνη πίσω από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής” σημειώνει ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Δημήτρης Ρουσσουνέλος.

“Η ίδια λειτούργησε εικαστικά, εισχώρησε στην τάξη και την αταξία, στον πλούτο των υλικών, στο τρακ της μαγείρισσας που εκθέτει τον εαυτό της και μοιράζεται συνταγές. Η δουλειά της αποτελεί κομμάτι αναπόσπαστο της επιτυχίας της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου κι αν εκτίθεται στον τοίχο μας, είναι γιατί θέλουμε να μοιραστούμε τη ματιά της και γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο να της πούμε “Ευχαριστώ”, καταλήγει.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Από την ταβέρνα του Πιπεριά ως τα σήμερα, 50 χρόνια δρόμος”, όπου θα συζητηθεί η διαχρονική δημόσια εστίαση στη Μύκονο. Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Κουσαθανάς, Χρυσούλα Γρυπάρη, Ρένα Αγγελετάκη-Κτενά, Μηνάς Καρούτσος, Γιώργος Ριζόπουλος, Χέιζελ Φούσκη, Παναγιώτης Μενάρδος.

Σε “μαγειρικά παιχνίδια με Μυκονιάτικο Λουκάνικο” προσκαλεί το κοινό ο Νικόλας Αντωνόπουλος την Πέμπτη 16 Ιουλίου, ενώ την επόμενη ημέρα σειρά έχουν τα μαγειρικά παιχνίδια με τυροβολιά από τον Ιάκωβο Κουσαθανά. Στο άνοιγμα φύλλου για πίτες θα μυηθεί το κοινό το Σάββατο 18/7 με τη βοήθεια της Βάσως Χαρχαντή, ενώ το πρωί της Κυριακής μάγειρες, ξενοδόχοι, σύλλογοι, παραγωγοί και εθελοντές ανταλλάσσουν απόψεις για τη “μυκονιάτικη εκδοχή στο Ελληνικό Πρωινό”. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στις 20:00 με “Κεφτέδες χοιρινούς Μυκονιάτικους” από την Ειρήνη Ζουγανέλη.

“Με την ευχή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας να εξομαλυνθεί τις επόμενες μέρες, προσδοκούμε να έχουμε μια ακόμα παρουσία της Λέσχης, ώστε μπροστά στο κοινό της Μυκόνου και των φίλων επισκεπτών του νησιού, να προβάλουμε ένα μέρος του διατροφικού μας πολιτισμό από το χτες ως το σήμερα” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Λέσχης.