Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ισχυροποιείται ο ρόλος της

Για πρώτη φορά καταγράφονται οι στόχοι και η αποστολή της

Η αποστολή και οι στόχοι της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η δομή, τα τμήματα εκμάθησης μουσικής έναντι αντιτίμου, οι αρμοδιότητες του Αρχιμουσικού και των συνεργαζόμενων μουσικών, αλλά και οι υποχρεώσεις μαθητών και εθελοντών μουσικών της μπάντας καταγράφονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της υπηρεσίας, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι παρά τη μακρόχρονη πορεία της, αλλά και την ισχυρή παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, η Φιλαρμονική αποκτά για πρώτη φορά κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας, μέσω του οποίου εδραιώνεται η θέση της στο Δήμο και λύνονται οι «παρεξηγήσεις» του παρελθόντος σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή των μουσικών της.

Προς αποφυγή νέων παρεξηγήσεων

Τον κανονισμό εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Επιτροπή Πολιτισμού, ωστόσο λόγω απουσίας της αρμόδιας αντιδημάρχου, Θωμαής Μενδρινού, το θέμα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ο κανονισμός θέτει το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της Φιλαρμονικής στη Σύρο, η οποία μέχρι πρότινος παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. «Όλα γίνονταν άτυπα, ενώ τώρα φαίνονται καθαρά ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Φιλαρμονικής, αλλά και οι υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στην υπηρεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ισχυροποιείται ο ρόλος της Φιλαρμονικής. «Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι δουλεμένος από την ίδια την αρχιμουσικό με την προϊσταμένη της που σημαίνει ότι προήλθε από υπηρεσιακούς παράγοντες που γνωρίζουν το πώς λειτουργούσε και πού «πονούσε» τόσα χρόνια η Φιλαρμονική. Δεν πρόκειται για δουλειά αιρετού, πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις της Αντιδημάρχου Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα καθαρά υπηρεσιακό κείμενο, το οποίο έλαβε υπόψη του όλες τις παραμέτρους», επεσήμανε.

Πρόβλεψη για απασχόληση δεύτερου μουσικού με αντίτιμο

Αναφορικά με τις έμμισθες θέσεις της Φιλαρμονικής, ο κ. Αθανασίου κατέστησε γνωστό ότι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, θα προκηρυχθεί η θέση και δεύτερου μουσικού, ο οποίος θα αμείβεται. «Το αντίτιμο θα καλύπτεται από το ποσό που πληρώνουν οι μαθητές της Φιλαρμονικής στο ταμείο του δήμου. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί και ο δεύτερος μουσικός παρόλο που θα είναι τετράωρος την πρώτη χρονιά, θα είναι σε θέση να αναλάβει παιδάκια τα οποία επίσης θα πληρώνουν στο ταμείο του δήμου. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε άλλον έναν full time μουσικό το 2017, ο οποίος θα μπορεί να διδάξει μία δεύτερη τάξη, αντίστοιχη με αυτή της κυρίας Labarche».

Πεπεισμένος πως όλα μπαίνουν πλέον σε μία τάξη, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ο κανονισμός θα λειτουργήσει και ως «μπούσουλας» για να λυθούν τα όποια προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν μελλοντικά. «Όταν δεν υπάρχει πλαίσιο γίνονται παρεξηγήσεις. Οι παρεξηγήσεις είχαν ξεκινήσει από το 2013 όταν είχε σταματήσει ο ΟΠΑΣ, που ήταν λίγο πιο ευέλικτος και σε κάποιες αμοιβές. Νομίζω ότι τώρα ξεκαθαρίζεται, αν μη τι άλλο, ο εθελοντικός χαρακτήρας της Φιλαρμονικής που προέρχεται από τα ίδια τα παιδιά που φοιτούν σε αυτή. Δεν είναι κακό να βγαίνουν κανονισμοί, ώστε τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να γνωρίζουν από ποιους κανόνες διέπονται οι οργανισμοί», σημείωσε. Δεν παρέλειψε τέλος, να χαρακτηρίσει τη Φιλαρμονική έναν πολύ σημαντικό φορέα, ο οποίος ομορφαίνει τις εκδηλώσεις του νησιού.

Αναβάθμιση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής του τόπου

Σύμφωνα με τον κανονισμό, στο πλαίσιο της αποστολής της Φιλαρμονικής και ειδικά σε ό,τι αφορά στη συμβολή της στην αναβάθμιση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής του τόπου, τη συμβολή της στη διεξαγωγή των εθνικών, θρησκευτικών και τοπικών επετείων/εορτών και στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας με το φιλόμουσο κοινό και με την τοπική κοινωνία, οι μαθητές και οι εθελοντές μουσικοί που εντάσσονται στην μπάντα της, σε συνεργασία με τον αρχιμουσικό θα εμφανίζονται: στην εορτή των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου, στις Εθνικές Επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, στον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Εκτός των παραπάνω εμφανίσεων, η μπάντα της Φιλαρμονικής μπορεί κατόπιν διαθεσιμότητας των μαθητών-μελών της και των εθελοντών μουσικών –μελών της να πραγματοποιεί και έκτακτες εμφανίσεις. Ο ενδιαφερόμενος φορέας που επιθυμεί την πλαισίωση μιας εκδήλωσης με τη μπάντα της Φιλαρμονικής θα πρέπει να απευθύνει εγκαίρως σχετικό γραπτό αίτημα.

Αποστολή και Στόχοι της Φιλαρμονικής

Με τη μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, αλλά και την επιμόρφωση των μαθητών της στα τμήματα πνευστών και κρουστών οργάνων να αποτελούν δύο από τους βασικότερους σκοπούς της, η Φιλαρμονική στοχεύει επίσης στην ανάδειξη και προώθηση του έμψυχου καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και στην ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την πόλη και τη Φιλαρμονική. Μεταξύ άλλων, διοργανώνει και συμμετέχει σε φεστιβάλ, μουσικές συναντήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, ομιλίες, εκδηλώσεις μουσικού και πολιτιστικού περιεχομένου στη Σύρο, καθώς και σε διάφορα μέρη του εσωτερικού και του εξωτερικού και σε άλλες συναφείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με στόχο την ανάπτυξη της πνευματικής κίνησης.

Διοίκηση/ Δομή

Η Φιλαρμονική αποτελεί υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου της οργανικής μονάδας στην οποία εντάσσεται η Φιλαρμονική ή του αρμόδιου αντιδημάρχου ή του αρμόδιου εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου.

Εσωτερική Λειτουργία και Τμήματα

Η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρέχει υπηρεσίες εκμάθησης μουσικής έναντι αντιτίμου σε νέους μουσικούς σε όργανα πνευστά και κρουστά. Ειδικότερα, λειτουργούν τα Τμήματα Θεωρίας, Οργάνων, μπαντίνας και η Μπάντα της Φιλαρμονικής.

Στο Τμήμα θεωρίας οι μαθητές μαθαίνουν τη βασική θεωρία της μουσικής και έρχονται σε επαφή με τα όργανα της Φιλαρμονικής. Τα μαθήματα παραδίδονται από τον Αρχιμουσικό και τους μουσικούς, που έχουν σχέση εργασίας με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Στο Τμήμα Οργάνων, οι μαθητές εκπαιδεύονται στις βασικές τεχνικές του οργάνου που έχουν επιλέξει. Οι διδάσκαλοι μουσικοί της Φιλαρμονικής μεριμνούν για την εξάσκηση των μαθητών και τη μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων ώστε στη συνέχεια, οι μαθητές να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της μπαντίνας και εν συνεχεία, της μπάντας.

Στο Τμήμα μπαντίνας εντάσσονται μαθητές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευσή τους στο όργανο το οποίο έχουν επιλέξει, έχοντας προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να είναι σε θέση να εκτελούν μουσικά κομμάτια ομαδικά. Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ομαδική μουσική και στους κανόνες λειτουργίας της ορχήστρας, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της μπάντας της Φιλαρμονικής.

Στη Μπάντα της Φιλαρμονικής, που αποτελεί το ανώτερο τμήμα της Ορχήστρας συμμετέχουν οι μαθητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει, κατά την κρίση του Αρχιμουσικού, τα προηγούμενα τμήματα της θεωρίας, των οργάνων και της μπαντίνας και θεωρούνται καλλιτεχνικά επαρκείς και έτοιμοι να συμμετάσχουν στις εμφανίσεις της μπάντας. Σε αυτήν, συμμετέχουν επίσης εθελοντικά και μουσικοί που δεν ανήκουν στο μαθητικό δυναμικό, οι οποίοι είναι καλλιτεχνικά επαρκείς κατά την κρίση του Αρχιμουσικού και επιθυμούν να συμβάλουν στην εκπλήρωση της αποστολής και των στόχων της Φιλαρμονικής και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της Σύρου.

Προσωπικό

Η Φιλαρμονική στελεχώνεται από προσωπικό, το οποίο κατατάσσεται, με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα Ο.Ε.Υ. στην οργανική μονάδα στην οποία ανήκει Φιλαρμονική. Τα ειδικά τυπικά προσόντα για την πρόσληψη καλλιτεχνικού προσωπικού (μουσικών) ρυθμίζονται από τη σχετική νομοθεσία περί προσλήψεων. Στο προσωπικό ανατίθενται αρμοδιότητες και καθήκοντα από τον εκάστοτε Προϊστάμενο Αυτοτελούς Τμήματος στο οποίο εντάσσεται οργανικά η μονάδα της Φιλαρμονικής.

Αρμοδιότητες Αρχιμουσικού

Καλλιτεχνικά υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της Φιλαρμονικής είναι ο Αρχιμουσικός, ο οποίος εκπαιδεύει τους νέους μουσικούς, φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των δοκιμών και για το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των συναυλιών και μεριμνά ώστε οι μουσικοί να μπορούν απρόσκοπτα να αφοσιωθούν στο καλλιτεχνικό έργο τους. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τις δοκιμές, τις συναυλίες, τους χώρους εργασίας, τις παρουσίες των μαθητών, μεριμνά για τον προγραμματισμό συναυλιών, το ρεπερτόριο, τις δοκιμές, επιλέγει και προτείνει μαέστρους και σολίστ για έκτακτη εθελοντική συμμετοχή στο σχήμα της μπάντας. Επιπλέον, προτείνει την αγορά και συντήρηση μουσικών οργάνων, προετοιμάζει την μπάντα και τη μπαντίνα για τις πάγιες και έκτακτες εμφανίσεις τους, ενώ δημιουργεί και διατηρεί τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις με αρχιμουσικούς και με κορυφαίους μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρμοδιότητες μουσικών

Οι μουσικοί συνεργάζονται με τον Αρχιμουσικό για την ομαλή λειτουργία της Φιλαρμονικής. Είναι υπεύθυνοι για τη διδασκαλία των μαθητών των τμημάτων της Φιλαρμονικής σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα καθορισμένης διάρκεια,ς σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζεται κάθε διδακτικό έτος. Σε συνεργασία με τον Αρχιμουσικό συμμετέχουν στην προετοιμασία των μαθητών για την ένταξή του στην μπαντίνα και την μπάντα και συμμετέχουν στις δοκιμές της ορχήστρας. Είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των γονέων για την πρόοδο των ανήλικων μαθητών και τη γενικότερη συμπεριφορά τους

Παροχή υπηρεσιών εκμάθησης μουσικής – Παράδοση μαθημάτων

Η ετήσια έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται στις 15 Σεπτεμβρίου. Το διδακτικό έτος διαρκεί έως τις 15 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Τα μαθήματα παραδίδονται καθημερινά κατά τις απογευματινές ώρες. Για εγγραφή στο τμήμα Κρουστών γίνονται δεκτοί μαθητές από την ηλικία των 6 ετών. Για την εγγραφή στο Τμήμα Πνευστών γίνονται δεκτοί μαθητές χωρίς συνάρτηση της ηλικίας τους. Όμως, για λόγους τεχνικής, οι μαθητές πρέπει να διαθέτουν μόνιμη οδοντοφυΐα στα εμπρόσθια δύο δόντια του κεντρικού τομέα της άνω και κάτω γνάθου, συνεπώς, να έχουν απωλέσει τη νεογιλή οδοντοφυΐα στο κεντρικό τμήμα και των δύο γνάθων. Συνήθως η διαδικασία αυτή αφορά στα 6 ή 7 έτη των παιδιών.

Παροχή υπηρεσιών εκμάθησης μουσικών – Καταβολή αντιτίμου

Οι μαθητές της Φιλαρμονικής στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες εκμάθησης μουσικής καταβάλλουν μηνιαίως σχετικό αντίτιμο (δίδακτρα). Το ύψος των διδάκτρων καθορίζεται και τροποποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

Τα δίδακτρα καταβάλλονται μηνιαίως μετά το τέλος του διδακτικού μήνα, κατόπιν ειδοποίησης που θα αποστέλλεται με αποδεικτικό, από την 1η έως τη 15η εκάστου μήνα, μετά τη λήξη του διδακτικού μήνα από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή για διάστημα που υπερβαίνει τον έναν μήνα και οφείλεται αποκλειστικά και αποδεδειγμένα σε λόγους υγείας, ο μαθητής μπορεί να απαλλάσσεται, κατόπιν αιτήσεώς του και αφού προσκομίσει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, από τα μηνιαία δίδακτρα. Δεν προβλέπεται αναλογική απαλλαγή από μέρος των μηνιαίων διδάκτρων, σε περίπτωση απουσίας, έστω και για λόγους υγείας, μικρότερη του ενός μήνα.

Υποχρεώσεις μαθητών και εθελοντών μουσικών της μπάντας

Η παρακολούθηση των μαθητών είναι υποχρεωτική. Εάν μαθητής απουσιάσει για οποιονδήποτε λόγο, το μάθημα δεν αναπληρώνεται. Σε περίπτωση απουσίας του διδάσκοντα υπάρχει πρόβλεψη για αναπλήρωση μαθημάτων ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό – προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από τα δίδακτρα, εφόσον η απουσία του διδάσκοντα, για λόγους ανωτέρας βίας, υπερβεί τον έναν μήνα.

Οι μαθητές και οι εθελοντές μουσικοί της Φιλαρμονικής οφείλουν να σέβονται τον χώρο της και να μην προκαλούν βλάβες ή όποια άλλη φθορά στις εγκαταστάσεις, τα μουσικά όργανα ή τα έπιπλα της Φιλαρμονικής. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούνται να αποκαταστήσουν πλήρως τις βλάβες και τις φθορές.

Οι μαθητές μπορούν να δανείζονται όργανα που ανήκουν στην κυριότητα της Φιλαρμονικής για ανώτατο χρονικό όριο τριών ετών, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα των οργάνων. Μετά την πάροδο των τριών ετών οι μαθητές οφείλουν να επιστρέφουν τα όργανα και να προμηθεύουν δικά τους. Τα όργανα που δανείζονται παραδίδονται στους μαθητές με αποδεικτικό παράδοσης – παραλαβής και επιστρέφονται με τον ίδιον τρόπο. Οποιαδήποτε φθορά στα μουσικά όργανα κατά τη διάρκεια του δανεισμού βαρύνει αποκλειστικά τους μαθητές ή τους εθελοντές μουσικούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχιμουσικού.

Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο κάποιο μέλος αποχωρήσει από τη Φιλαρμονική υποχρεούται να παραδώσει όργανο και στολή σε άριστη κατάσταση και κατόπιν συντήρησης και καθαρισμού και να ζητήσει εγγράφως τη διαγραφή του από τα τηρούμενα μητρώα.