Η επιστημονική Συνέλευση της ICOMOS στη Σύρο

  • Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10

Η μοναδικότητα τόσο του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, όσο και της Ερμούπολης θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στην Επιστημονική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων (CIVVIH) της ICOMOS, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης.

Θέμα της φετινής παγκόσμιας συνέλευσης, που συνδιοργανώνουν η ICOMOS και το Ινστιτούτο Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι: «Πολιτιστική Κληρονομιά - Οδηγός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων”.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η πρόταση του Ινστιτούτου Σύρου για την ένταξη των οικισμών (ή συγκεκριμένων μνημείων τους) στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:00, στο Θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης του Ψηφιακού Συστήματος Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων Ερμούπολης “HER.M.e.S” του Πολιτικού Μηχανικού Παύλου Χατζηγρηγορίου. Το 2015 κέρδισε το ανώτατο βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης, «EUROPA NOSTRA» στην κατηγορία “'Έρευνα & Ψηφιοποίηση”. Στην τελετή θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra κ. Κ. Καρράς και ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου κ. Ιωσήφ Στεφάνου.

Κατόπιν θα γίνει η παρουσίαση του συστήματος HER.M.e.S. και στη συνέχεια η βραδιά θα κλείσει με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Νίκου Κυπουργού.