«Απογευματινή Βάρδια στον Αρμενιστή»

  • Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Την πρώτη μεγάλη φθινοπωρινή εκδήλωσή της με τίτλο «Απογευματινή Βάρδια στον Αρμενιστή» διοργανώνει την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στην πανσέληνο, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μυκόνου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία ξεχωριστή μουσική βραδιά με τους Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι, Στέλιο Ταχιάτη στο βιολοντσέλο και Πλάτωνα Ανδριτσάκη στην κιθάρα, ενώ ο ερευνητής Νίκος Μπένος-Πάλμερ θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση του φάρου και της ιστορίας του.

Μετά τα σημαντικά εικαστικά αφιερώματα στον Πέτρο Παπαβασιλείου και στον Αλέξη Ακριθάκη που διοργάνωσε με επιτυχία η ΚΔΕΠΠΑΜ και το σπουδαίο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη» που ανέβηκε στη θεατρική της σκηνή σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, η πολιτιστική δράση συνεχίζει δυναμικά και το φθινόπωρο. Πρώτο γεγονός που διοργανώνεται είναι η μουσική βραδιά στον φάρο «Αρμενιστή» με δωρεάν είσοδο για όλους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Φάρων και σκοπεύει στη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη του «Αρμενιστή» ως μνημείο της ναυτικής ιστορίας της Μυκόνου.

Σημειώνεται ότι μετά τα μεσάνυχτα της 27ης και πριν το χάραμα της 28ης Σεπτεμβρίου 2015 θα συμβεί και το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψης της υπερπανσελήνου, ένα φαινόμενο που θα επαναληφθεί ξανά το 2033. Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη, σε φάση πανσελήνου, βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη. Τότε φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη, συγκριτικά με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στην πιο μακρινή απόσταση από τη Γη κατά την ελλειπτική της τροχιά.

Ετικέτες: