Δημιουργία και υλοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά στη Σύρο

Τη δημιουργία εργαστηρίου δραματοποίησης κειμένου και εργαστηρίου θεατρικών δρώμενων με κατασκευές για παιδιά, εισηγείται στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η Επιτροπή με το πρακτικό υπ’ αριθμ. 19 της 08/09/2015 έλαβε υπόψη της το άρθρο 75 Ι περίπτωση στ, παράγραφος 5, του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/8.2.2006 τεύχος Α’), σύμφωνα με το οποίο οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν μεταξύ άλλων στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο με τη δημιουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών, κινηματογράφων και θεάτρων, φιλαρμονικών και σχολών διδασκαλίας μουσικής, σχολών χορού, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.λ.π., καθώς και τη μελέτη και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων.

Προγράμματα για παιδιά από 8 έως 18 ετών

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, η Επιτροπή Πολιτισμού του δήμου προτείνει τη δημιουργία εργαστηρίου δραματοποίησης κειμένου και κατασκευών για παιδιά 8 έως 12 ετών και 13 έως 18 ετών.

Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πρόσκληση ηλεκτρονικής μορφής και έγγραφης ενημέρωσης προς τους γονείς σε συνεργασία με το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση όλων των συμμετεχόντων και των γονέων τους για να γίνει η αρχειοθέτηση και ο διαχωρισμός σε ομάδες παραστάσεων και κατασκευών.

Στην Τρίτη φάση θα επιλεχθεί το κείμενο το οποίο θα στηριχθεί το έργο, το οποίο εμπεριέχει κοινωνικό μήνυμα συναφές και με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα οργανωθεί ομάδα κατασκευής σκηνικών, θα πραγματοποιούνται πρόβες για την παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου, θα γίνονται κατασκευές αντικειμένων και όλες οι λεπτομέρειες των δρώμενων.

Προτεινόμενος χώρος δράσης η Παιδική Βιβλιοθήκη

Ο χώρος των συναντήσεων προτείνεται να είναι η Παιδική Βιβλιοθήκη, ενώ ο αριθμός των συναντήσεων ως εξής: 1 φορά την εβδομάδα, 2 ώρες. Υπολογίζονται 12 τακτικές συναντήσεις (Οκτώβριο-Δεκέμβριο).

Η παιδική Βιβλιοθήκη θα πρέπει να παραχωρηθεί από το αρμόδιο όργανο του Δήμου στις ημερομηνίες που θα οριστούν στην πρώτη συνάντηση των παιδιών που θα συμμετέχουν μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη η αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης θα παραχωρηθεί κάποια άλλη διαθέσιμη κατάλληλη για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι κατά την κατάρτιση του προγράμματος των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου θα οριστεί ο χρόνος και ο τόπος παρουσίασης του θεατρικού δρώμενου και της έκθεσης των κατασκευών.

Ο προτεινόμενος αριθμός παραστάσεων και έκθεσης των κατασκευών είναι δύο, κατά προτίμηση στα περιφερειακά διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα συγκεκριμένα εργαστήρια, πρόκειται να δημιουργηθεί μελλοντικά και εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά, όπως είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση λήξης του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών για το καλοκαίρι του 2015 από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό.

Η έγκριση ή μη της δαπάνης ποσού 1.200 ευρώ που θα καλυφθεί από τον Κ.Α. 15.6471.015 «Δαπάνες Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων» του προϋπολογισμού Ο.Ε. 2015 για τη δημιουργία εργαστηρίου δραματοποίησης και κατασκευών θα αποφασιστεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.