Η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης μελετά τον Ίμρε Κέρτες

  • Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 19 Οκτ. 2015 - 7:46

Το βιβλίο του Ίμρε Κέρτες "Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο" θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015.

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης σας προσκαλεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 στις 19.00, σε μια βραδιά συζήτησης η οποία θα είναι αφιερωμένη στο βιβλίο του Ίμρε Κέρτες "Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο" και θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης.

Περιγραφή του βιβλίου:

Τι είναι εκείνο που κάνει αυτό το μυθιστόρημα για το Άουσβιτς τόσο βλάσφημο; Να είναι ο αθώος και αισιόδοξος τρόπος ενός νεαρού Εβραίου που διηγείται τον εκτοπισμό του ως ένα ταξίδι στο άγνωστο και την άφιξή του στο Άουσβιτς ως ένα παράξενο θέαμα; Μήπως η βλασφημία έγκειται στο γεγονός ότι κατανοεί με τόση προθυμία τη λογική των στρατοπέδων - ένας ευμαθής μαθητής που θέλει να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα; Το "μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο" δεν είναι μόνο το διαστροφικό αριστούργημα του μεγάλου νομπελίστα Ούγγρου συγγραφέα αλλά και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα.

"Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο" δεν είναι μόνο το "διαστροφικό" αριστούργημα του μεγάλου νομπελίστα Ούγγρου συγγραφέα αλλά και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα.

Βιογραφικό συγγραφέα

O Ίμρε Κέρτες γεννήθηκε το 1929 στη Βουδαπέστη. Το 1944 εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς και ένα χρόνο αργότερα στο Μπούχενβαλντ. Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια ως μεταφραστής (ανάμεσα στις μεταφράσεις του έργα των Φρόυντ, Νίτσε, Χόφμανσταλ κ.ά.), έγινε γνωστός το 1975 ήδη με το πρώτο του βιβλίο Μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο. Στη Γερμανία χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του αιώνα μας. Ακολούθησαν τα έργα του Το φιάσκο (1988), Η αγγλική σημαία (1990), Θρήνος για ένα αγέννητο παιδί (1990), Ημερολόγιο της γαλέρας (1992) και Εγώ, ένας άλλος (1997). Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο. Τον Oκτώβριο του 2002 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Πηγή: www.biblionet.gr