Κινηματογραφική προβολή του "Καρυοθραύστη" στο Θέατρο Απόλλων

  • Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 18 Δεκ. 2015 - 7:41
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας
Φωτό: Δημήτρης Βαμβακούσης

Πρεμιέρα έκανε χθες το βράδυ στη Σύρο το πρόγραμμα «Royal Opera House Live Cinema» με το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο θέαμα «Ο Καρυοθραύστης».

Η παράσταση του φημισμένου Royal Ballet προβλήθηκε ζωντανά στο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, από τον Όμιλο Antenna σε απευθείας μετάδοση από το Covent Garden του Λονδίνου.

Οι παραστάσεις που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον αγαπημένο «Καρυοθραύστη», έργο που ένα χρόνο πριν είχε τύχει θερμής αποδοχής από το φιλότεχνο κοινό του νησιού, κατά την παρουσίασή του από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όσον αφορά στην παράσταση του Royal Ballet, από τις πρώτες κιόλας νότες της ουβερτούρας του Τσαϊκόφσκι στον Καρυοθραύστη, μια αίσθηση μαγείας και μυστηρίου πλημμύρισε τη σκηνή. Ο Χερ Ντρόσελμάγιερ, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα γεγονότα που θα καταλήξουν στην απελευθέρωση του αγαπημένου του ανιψιού, Χανς Πέτερ, από τα μάγια του κακού Βασιλιά των Ποντικών, με τη βοήθεια της πολυμήχανης Κλάρα.

Ο Καρυοθραύστης ξεδιπλώθηκε σε δύο εκθαμβωτικές πράξεις. Στην Πράξη Ι το κοινό μεταφέρθηκε στην παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γιορτή όπου ο Ντρόσελμάγιερ χάρισε στη μικρή Κλάρα μια κούκλα καρυοθραύστη. Μια νύχτα διαφορετική από τις υπόλοιπες, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο άρχισε να μεγαλώνει μαγικά, μολυβένια στρατιωτάκια διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενώ ο Καρυοθραύστης νίκησε τον επίβουλο Βασιλιά των Ποντικών και τη στρατιά των ποντικιών του. Μεταξύ αυτών, παρακολουθήσαμε και ένα εξαίσιο “pas de deux”, όπου η Κλάρα και ο Χανς Πέτερ συναντήθηκαν και γιόρτασαν τον θρίαμβό τους, λίγο πριν τους τυλίξει μια μαγική χιονοθύελλα.

Η Πράξη ΙΙ βρήκε το νεαρό ζευγάρι στο Βασίλειο των Ζαχαρωτών όπου τους ψυχαγωγούσε η Βασίλισσα των Ζαχαρωτών με τον ωραίο Πρίγκιπά της και την εκθαμβωτική αυλή της, με μια σειρά από συναρπαστικούς χορούς.

Η κλασική σκηνοθεσία του Peter Wright που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Covent Garden το 1984, είναι ένα κομμάτι των Χριστουγέννων για θεατές κάθε ηλικίας.

Ορχήστρα της Royal Opera House

Μουσική: Pyotr Il’yich Tchaikovsky

Χορογραφία: Peter Wright σύμφωνα με τον Lev Ivanov

Διεύθυνση ορχήστρας: Tom Seligman

Σκηνικά: Julia Trevelyan Oman