1η Γιορτή Κουκλοθέατρου στο νησί των ανέμων

Τα «φτερά των μύθων» ανοίγουν στη Μύκονο

  • Δευτέρα, 11 Απριλίου, 2016 - 19:14
  • /   Eνημέρωση: 12 Απρ. 2016 - 19:30
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Ένα μοναδικό τετραήμερο, αφιερωμένο στην τέχνη του κουκλοθέατρου, επιφυλάσσουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μυκόνου η ΚΔΕΠΠΑΜ, η Άγονη Γραμμή Γόνιμη και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτηρίων «Σύγχρονη Παιδεία».

Πέντε διεθνείς ομάδες επισκέπτονται το νησί των ανέμων από 14 – 17 Απριλίου για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, να πραγματοποιήσουν εικαστικά εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης φιγούρας θεάτρου σκιών και να παρελάσουν στα σοκάκια της Μυκόνου με έναν τεράστιο δράκο.

Η 1η Γιορτή Κουκλοθέατρου πραγματοποιείται με τη σημαντική χορηγία της Blue Star Ferries και την υποστήριξη τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Παραστάσεις για σχολεία

Στο πλαίσιο του τετραημέρου θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις για τα σχολεία του νησιού. Αναλυτικότερα, το πρωί της Πέμπτης 14 Απριλίου, το Κουκλοθέατρο Άριμα από τη Κρήτη θα παρουσιάσει στους μαθητές τον «Ερωτόκριτο», μία παράσταση χάρτινου θεάτρου σκιών, βασισμένη στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Με τα αρώµατα µιας παλιάς εποχής, µε τα χρώµατα, την ποίηση και µε την φαντασία, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον µαγικό κόσµο του Ερωτόκριτου.

Το επόμενο πρωί, η Ομάδα κουκλοθέατρου «Αλαλούθ» φέρνουν στην Αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι «Τα ανθρωπάκια της σκιάς», μία παράσταση σύγχρονου θεάτρου σκιών, βασισμένη σε κείμενα του διεθνούς φήμης δημοσιογράφου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Giani Rodari. Μια φανταστική περιπλάνηση στον κόσμο του ονείρου, στον ουρανό αλλά και στην γη, στο ορατό και στο αόρατο.

Έργα για μικρούς και μεγάλους

Επιπλέον, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις παραστάσεις. Την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 19:00 το θέατρο κούκλας «Φτερά του Μύθου» έρχεται με την παράσταση «Όσο πιο γρήγορα», που βασίζεται στην κινηματογραφική ταινία  «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Ματζίντ Ματζιντί. Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που κατορθώνουν μέσα από την συνεργασία και την αγάπη τους να κερδίσουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα της ζωής τους.

Το Σάββατο 16 Απριλίου, οι γνωστοί στο κοινό της Σύρου «Ανταμαπανταχού» παρουσιάζουν στις 19:00 «Της μουσικής τα νήματα», μία απρόβλεπτη συναυλία με μαριονέτες και μουσικές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη «Λεμονιά» από την ομάδα Τέχνης «Νεύμα», μία παράσταση για την ιστορία μίας αξιαγάπητης γιαγιάς (κούκλα φυσικού μεγέθους) και για το μικρόκοσμο που δημιουργεί γύρω της.

Η παρέλαση με το μεγάλο δράκο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στις 11.00 με έναρξη έξω από το Δημαρχείο και πορεία μέσα στα σοκάκια της Μυκόνου.

Τη διαμόρφωση του προγράμματος και τον συντονισμό της γιορτής ανέλαβε η ηθοποιός – εκπαιδευτικός στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία», Ευαγγελία Νικηφόρου.