Αγαπημένοι φίλοι και λαμπερά ονόματα της όπερας στην πρεμιέρα του “Il Trovatore” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Περάσαμε με επιτυχία τις εξετάσεις μας στη Σύρο»

Φωτογραφίες: Ειρήνη Σμαϊλη

Στην αγαπημένη τους Σύρο και το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, από τη σκηνή του οποίου έχουν εισπράξει επανειλημμένως το θερμό χειροκρότημα του φιλόμουσου κοινού, επέστρεψαν ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης και η μέτζο σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη με έναν διαφορετικό, αλλά εξίσου γοητευτικό «Τροβαδούρο».

Η νέα φιλόδοξη παραγωγή της ALTERCOM ξεκίνησε το ταξίδι της με πρώτο προορισμό την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έναν τόπο με ιστορία στην όπερα, υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και πιστούς φίλους του πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ένας διαφορετικός Τροβαδούρος για όλα τα γούστα

Το δημοφιλέστερο έργο του Τζουζέπε Βέρντι «Il Trovatore» παρουσιάστηκε στις 3 και 4 Μάϊου 2016 στην Ερμούπολη, σε μια πρωτότυπη και συντομότερη εκδοχή, όπου η όπερα και το θέατρο «μοιράστηκαν» τη σκηνή, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Επιθυμώντας να έρθουν πιο κοντά στη θεατρική βάση του έργου, ο μουσικός Πάνος Λουμάκης και η σκηνοθέτης Φανή Παλιούρα το απογύμνωσαν από τα περιττά και δημιούργησαν ένα φρέσκο και πιο δραματοποιημένο «μοντέλο», στο οποίο η φωνή συναντάει το σώμα και οι χωρίς όρια μεγαλειώδεις πράξεις της όπερας τη θεατρική αντίσταση. Πρόκειται για μία ρεαλιστική εκδοχή του “IL TROVATORE”, η οποία με την συνοδεία των ήχων ενός πιάνου, θα προσπαθήσει να διακρίνει τα αισθήματα και τα συναισθήματα που δεν θα ειπωθούν ποτέ. Η φωτιά θα παλέψει με το ψυχρό φεγγάρι, σε μια μάχη που μόνο ηττημένους και πόνο μπορεί να φέρει.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Χρήστος Δεληζώνας (Μανρίκο), Έλλη Αναστασοπούλου (Λεονόρα), Νικόλαος Καραγκιαούρης (Κόμης Ντι Λούνα) και Φωτεινή Αθανασάκη (Ατσουσένα). Στο πιάνο, ο Πάνος Λουμάκης ενώ αφηγήτρια είναι η Φανή Παλιούρα. Την υποκριτική διδασκαλία ανέλαβε ο Μιλτιάδης Φιορέντζης και τον φωτισμό επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Τζιφάκης. Φωτογραφίες: Ειρήνη Σμαϊλη.

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη» οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για το νέο πρόσωπο του “Il Trovatore” , το οποίο μελλοντικά θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και το κοινό της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης, της Πάρου και πολλών ακόμα πόλεων σε όλη την Ελλάδα.

Μουσικός πλούτος και υποκριτικό βάθος

«Το ότι ξεκινάμε από τη Σύρο είναι πολύ τιμητικό για εμάς» τόνισε ο Νικόλαος Καραγκιαούρης, που πρωτογνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Αιγαίου με την υπογραφή του Πίτερ Τιμπόρις. «Το έργο που επιλέξαμε είναι από τις διασημότερες όπερες του διεθνούς οπερετικού ρεπερτορίου, που διακρίνεται τόσο για το μουσικό πλούτο όσο και το υποκριτικό βάθος της. Επιθυμία μας ήταν να το παρουσιάσουμε, πλέκοντας τη μουσική, την όπερα και το θέατρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά της, η σκηνοθέτρια της παράστασης κ. Παλιούρα εξήγησε ότι στόχος της ομάδας ήταν και η προσέγγιση ενός κοινού που δεν είναι ταγμένο στην όπερα. «Για το λόγο αυτό, το μοιράσαμε. Σαφώς και η υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα από τις νότες του Βέρντι, αλλά η ερμηνεία των τραγουδιστών, το στήσιμο και η σκηνοθεσία έγιναν με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι προσιτά στον οποιοδήποτε. Μπορεί να έρθει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ όπερα και θα καταλάβει» τόνισε, εκτιμώντας ότι σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά και η συρραφή των σκηνών που πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές για πρακτικούς λόγους με σκοπό το έργο να αποκτήσει ενέργεια και συνεχή δράση, διατηρώντας τα σημαντικότερα μουσικά κομμάτια του και φωτίζοντας περισσότερο το δραματουργικό μέρος του.

Σκηνή μοιρασμένη στο θέατρο και την όπερα

«Δεν είναι άλλη μια απλή μεταφορά ή απόπειρα να γίνει μια μικρογραφία, μια σμίκρυνση, αλλά μια προσπάθεια να καταλάβει τόσο ο θεατής όσο και ο ακροατής ότι υπάρχει μια διαφορετική σκηνοθετική, τραγουδιστική και καλλιτεχνική άποψη χωρίς ο Τροβατόρε να χάνει την ταυτότητά του» δήλωσε ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας.

Επιπλέον, η κ. Παλιούρα τόνισε ότι μία ακόμη καινοτομία στο έργο είναι η παρουσία αφηγητή στη σκηνή ο οποίος αναλύει την ιστορία και συνδέει τα μουσικά μέρη, περιγράφοντας στον θεατή τι θα δει και τι θα ακούσει στη συνέχεια. «Αφαιρέσαμε τους υπέρτιτλους για να μην αποσπάται η προσοχή του θεατή. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος θα εστιάσει περισσότερο στο τραγούδι και την ερμηνεία των παιδιών, ενώ το θεατρικό κομμάτι προσδίδει στο έργο μία μεγαλύτερη αμεσότητα», εξήγησε.

Όσον αφορά στην επιλογή της Σύρου για την έναρξη των παραστάσεων του “Il Trovatore” η σκηνοθέτης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό των συντελεστών, οι οποίοι ανυπομονούσαν να παίξουν στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης.

«Το κοινό της Σύρου έχει σωστή κρίση»

Μεταξύ αυτών και η μέτζο σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη, την οποία γνωρίζει καλά το Συριανό κοινό μέσα από την ετήσια συμμετοχή της στο «Φεστιβάλ Αιγαίου». «Αν τα παιδιά είχαν μια φορά άγχος, δεδομένης της μεγάλης ιστορίας του Θεάτρου, εγώ και ο Νίκος (Καραγκιαούρης) είχαμε δυο φορές. Ωστόσο, επειδή ξέρουμε ότι μας αγαπάει πολύ το κοινό, σχέση αγάπης, ήμαστε σίγουροι ότι θα αγκαλιάσει την παράσταση, όπως και έγινε. Δεν ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουμε στη Σύρο. Παρότι η αρχή ήταν να γίνει στην Αθήνα, επιλέξαμε να γίνει εδώ, γιατί πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα να δώσουμε τις εξετάσεις μας ενώπιον ενός κοινού καλά εκπαιδευμένου, αυστηρού και με σωστή κρίση», σημείωσε η κ. Αθανασάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραγκιαούρης πρόσθεσε ότι η φιλοξενία και η ζεστασιά της του νησιού είναι στοιχεία που κάνουν κάθε καλλιτέχνη να αισθάνεται τη Σύρο σαν το σπίτι του. «Από τη σκηνή του «Απόλλωνα» έχουν περάσει μεγάλα ονόματα τόσο του θεατρικού όσο και του οπερετικού κόσμου και μέσα σε αυτούς ερχόμαστε κι εμείς να δώσουμε μια πινελιά. Αυτό μας συγκινεί και μας δίνει το έναυσμα να συνεχίζουμε», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της περιοδείας του, ο «Τροβαδούρος» θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, ενώ ενδέχεται να επιστρέψει στην Ερμούπολη το προσεχές καλοκαίρι.