Δημιουργία νέου πολιτιστικού χώρου στην καρδιά των Χρούσσων από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής

Όαση πρασίνου κι αναψυχής

Κοντά στην πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου του που θα φέρει χαρά όχι μόνο στα μέλη και τους κατοίκους του χωριού, αλλά και σε ολόκληρο το νησί, βρίσκεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων, που δύο χρόνια πριν έβαλε στόχο να δημιουργήσει έναν καινούριο πολιτιστικό χώρο.

Παρακινούμενα από την επιθυμία να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών του με πρώτο και καλύτερο το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς που αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό και καθιερώθηκε ως θεσμός, τα μέλη του Συλλόγου πήραν την απόφαση και ταυτόχρονα μεγάλο ρίσκο να μετατρέψουν ένα βουνό σε όαση πρασίνου τόσο για τους Συριανούς, όσο και για τους επισκέπτες.

Πάθος και όρεξη για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου

Στόχο του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο φροντίζει με πάθος ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου να προσφέρει στον τόπο του έναν ακόμη χώρο αναψυχής για όσους αναζητούν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς δίπλα στη φύση, αποτελεί η δημιουργία ενός μικρού πάρκου, όπου θα φιλοξενούνται οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις του συλλόγου.

Όπως εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Κοντιζάς, οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα στο χώρο της πρώην Κατασκήνωσης. Ωστόσο, φέτος, για πρώτη φορά η εκδήλωση της Πρωτομαγιάς δεν πραγματοποιήθηκε στην ώρα της, καθώς συνέπεσε με τις ημέρες του Πάσχα. Επιπλέον, μία δικαστική διαμάχη μεταξύ της Κοιν.Σ.Επ. «Ελίχρυσος» και του Γηροκομείου στο οποίο ανήκει ο χώρος, αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο δεν κατέστη εφικτή η παραχώρησή του στον Σύλλογο.

«Από το 2014 που ενοικιάστηκε η κατασκήνωση, βάλαμε στόχο να αρχίσουμε σταδιακά την αξιοποίηση του δικού μας χώρου, τον οποίο συνεχώς φροντίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιζάς. Σημειώνεται μάλιστα πως είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες επισκευές στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, όπου φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις. «Όταν είδαμε ότι υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε σε λίγο καιρό κάποιον χώρο για τις εκδηλώσεις μας, γεννήθηκε το όνειρο να μετατρέψουμε τα κάτω επίπεδα σε ένα όμορφο αλσύλλιο, όπου πέρα από σχολικές εκδρομές, θα αγκαλιάζει και πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού», τόνισε ο πρόεδρος.

Συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ο οποίος αφουγκράστηκε την επιτακτική ανάγκη του Συλλόγου για τη δημιουργία ενός δικού του χώρου και διέθεσε τα απαραίτητα υλικά για την έναρξη του έργου. «Ωστόσο, εμείς από τις οικονομίες μας, βάζαμε πρώτοι τον οβολό μας για να μπορέσουμε να είμαστε μπροστάρηδες».

Επιπλέον, ο κ. Κοντιζάς εξήγησε ότι ευχή του Συλλόγου είναι η ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 19 Ιουνίου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Πρωτομαγιάς. Κατά τη διάρκεια χρήσης του χώρου, ο Σύλλογος θα παρατηρεί τις ελλείψεις αλλά και τις ανάγκες που πιθανόν να παρουσιαστούν, ούτως ώστε ο νέος πολιτιστικός χώρος στην καρδιά των Χρούσσων, να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, εξυπηρετώντας στο έπακρο το σύνολο των επισκεπτών.

Δώρο για τις επόμενες γενιές

Δεν έκρυψε δε την ανυπομονησία και τη συγκίνηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου που βρίσκονται μία απόσταση από την πηγή του ονείρου τους και ετοιμάζονται να πιούν νερό. «Όσο ολοκληρώνεται το έργο και φτάνει να πάρει την τελική μορφή του, αισθανόμαστε ικανοποίηση, αναλογιζόμενοι ότι το μεγάλο ρίσκο που πήραμε τελικά θα φέρει ένα αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο η διοργάνωση μίας συναυλίας ή μιας θεατρικής παράστασης, αλλά είναι και η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και θα μείνει στις επόμενες γενιές. «Την προσπάθεια αυτή έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Συριανοί και ιδιαιτέρως το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από ικανότατους ανθρώπους που δεν σταματούν να βοηθούν. Ευχαριστώ πολύ τον Σωτήρη, τον Μιχάλη, τη Λουΐζα, τον Ηρακλή, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται συνέχεια εδώ, είτε με το σώμα τους είτε με το μυαλό τους», σημείωσε ο κ. Κοντιζάς.

«Βάζουμε το χέρι στην τσέπη για το καλό του χωριού μας»

Πρόσθεσε επίσης, ότι στα σχέδια του Συλλόγου είναι η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών, εκδηλώσεων για τους μικρούς φίλους του καθώς και πανηγυριών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στόχος του Συλλόγου είναι η πολύπλευρη προσφορά για την αναβάθμιση των Χρούσσων, αλλά και γενικότερα του πολιτιστικού επιπέδου της Σύρου. «Για το λόγο αυτό, δε διστάζουμε να βάλουμε το χέρι μας στην τσέπη για να κάνουμε κάτι στο χωριό. Πριν από πολλά χρόνια είχαμε αγοράσει κολόνες φωτισμού, εγκαταστήσαμε δύο αλεξικέραυνα και πραγματοποιήσαμε δενδροφυτεύσεις. Πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να περνάμε καλά, να είμαστε μονιασμένοι στο διοικητικό συμβούλιο και οι κάτοικοι του χωριού να βλέπουν το έργο του Συλλόγου» κατέληξε, εκφράζοντας την επιθυμία του για τη συμμετοχή νέων ανθρώπων με φρέσκες ιδέες. «Εμείς φτιάξαμε με αγάπη κάποια πράγματα, τα οποία ελπίζουμε πως οι νέες γενιές θα τα προχωρήσουν, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη υψηλότερα».