Επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας

Το στόμα είναι και για τραγούδι

Ένα επιστημονικό και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό «δώρο», υψηλού επιπέδου, θα προσφέρει στους Συριανούς φίλους του ο Καθηγητής Στοματολογίας Παν. Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας Γιώργος Λάσκαρης.

Η εκδήλωση με τίτλο «Το στόμα είναι και για τραγούδι» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 20:00 στην Έπαυλη Τσιροπινά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Στοματολογίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία της Εταιρείας, η οποία στο πλαίσιο των εκλαϊκευμένων ενημερωτικών δραστηριοτήτων της για τις ασθένειες του στόματος, αποφάσισε να συνδυάσει τον ιατρικό στόχο της με μία μεγάλη καλλιτεχνική συναυλία με βασικούς ερμηνευτές δύο καλλιτέχνες οδοντιάτρους.

Εξίσου σημαντική θα είναι η συμμετοχή δύο Συριανών τραγουδιστών, του Γιάννη Αργυρίου και του Πέτρου Παλαιολόγου. Το κοινό θα απολαύσει επίσης την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, που θα παρουσιάσει τρία τραγούδια στην έναρξη της εκδήλωσης, την ερμηνεύτρια Ανδριάννα Κόλλια από την Αθήνα και τον 14χρονο Γιωργάκη Κλώντζα, εκκολαπτόμενο αστέρι στο τραγούδι.

Ενημέρωση για τα νοσήματα του στόματος

«Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο το επιστημονικό, όσο και το καλλιτεχνικό μέρος, θα είναι υψηλού επιπέδου, ώστε να προσφέρουν μια αξέχαστη βραδιά στους κατοίκους της Σύρου», σημειώνει ο κ. Λάσκαρης, εξηγώντας πως η Έπαυλη Τσιροπινά είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη φιλοξενία μίας τέτοιας εκδήλωσης.

Στο επιστημονικό μέρος του προγράμματος, η μόνιμη συνεργάτης του κ. Λάσκαρη επί σειρά ετών κ. Γιώτα Λούμου θα μιλήσει για την κακοσμία του στόματος, ένα θέμα ιατρικό και κοινωνικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάσκαρης θα παρουσιάσει όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για τις αρρώστιες του στόματος. Όπως τονίζει στην «Κοινή Γνώμη», τα συγκεκριμένα νοσήματα είναι περισσότερα από 1.000, κάποια εξ’ αυτών αρκετά σοβαρά που απειλούν τη ζωή και του ανθρώπου και άλλα, φαινομενικά πιο αθώα, που ουσιαστικά δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. «Θα προσπαθήσω να εξηγήσω, πως με μία αυτοεξέταση, ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να δει τι δεν πάει καλά στο στόμα του, ώστε να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ειδικό για να το αντιμετωπίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το στόμα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα

Μέσα από ένα κωδικοποιημένο περίγραμμα, το κοινό θα ενημερωθεί για τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξει, όταν κοιτάξει το στόμα του στον καθρέφτη. «Το στόμα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι μία κοιλότητα ανοιχτή που τη βλέπουμε όλοι μας καθημερινά, όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν μιλάμε κλπ». Ο τίτλος της εκδήλωσης αποτυπώνει πλήρως τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της στοματικής κοιλότητας, καθώς σύμφωνα με τον εμπνευστή της «το στόμα είναι και για τραγούδι με την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλές. Αν στραβώσει κάτι εκεί, πηγαίνουν όλα στραβά. Το στόμα είναι μια προνομιακή περιοχή στον άνθρωπο – ο Θεός έχει βάλει το χέρι του εκεί - γιατί συνδέεται με τις ωραιότερες απολαύσεις στη ζωή, τη γεύση, τον έρωτα, με διάφορες εκφράσεις αγάπης, την κοινωνική παρουσία, το επάγγελμα, τη φιλία. Λίγο να στραβώσει, χαλάνε όλα. Έτσι αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την επιστήμη με την τέχνη, εκτιμώντας ότι αυτή η παράλληλα πορεία θα αποφέρει ουσιαστικότερα αποτελέσματα και θα ευχαριστήσει το κοινό».

Η κ. Λούμου είναι Στοματολόγος Πτυχιούχος Οδοντιατρικής και Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Στοματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Συνεργάτης στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν». Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Στόματος, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας και της Ευρωπαϊκής Στοματολογικής Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι ομιλίες θα είναι εκλαϊκευμένες και θα συνοδεύονται με προβολή έγχρωμων εικόνων για την πλήρη κατανόηση του περιεχομένου τους από το κοινό.

Μουσικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνουν ο Στέλιος Δαλαμπίρας από τη Θεσσαλονίκη και ο Μιχάλης Κλώντζας από την Κρήτη.

Ο κ. Δαλαμπίρας είναι τραγουδιστής από την παιδική του ηλικία. Την εποχή των συγκροτημάτων της δεκαετίας 1965-1975 ήταν βασικό στέλεχος σε νεανικά μουσικά σχήματα. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου με ειδικότητα τραγούδια του Αμερικανικού σινεμά και μιούζικαλ. Τραγουδά σε τρεις ξένες γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, τις οποίες ομιλεί και γράφει. Έχει τραγουδήσει στην Αμερική σε κλαμπ της τζαζ στη Ν. Υόρκη, Βοστώνη και σε Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία και Βαλκάνια. Είναι καθηγητής Οδοντιατρικής στο Παν. Θεσσαλονίκης και ειδικός Στοματο-Γναθοπροσωπικός Χειρουργός.

Ο κ. Κλώντζας είναι οδοντίατρος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κρήτης. Υπηρετεί με εξαιρετική επιτυχία, από νεαρή ηλικία την καλή Ελληνική μουσική ως τραγουδιστής. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές σε συναυλίες και ποιητικούς μουσικούς χώρους. Ο ίδιος μάλιστα έχει βραβευτεί και στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Τα χνάρια του ακολούθησε και ο γιος του, Γιώργος Κλώντζας, ο οποίος θα βρεθεί στο πλευρό του, το προσεχές Σάββατο, στη λαμπερή Έπαυλη Τσιροπινά. Ο ίδιος παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής και συμμετέχει με τον πατέρα του σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη επιτυχία.

Συριανή παρουσία

Υπογραμμίζεται ότι το μουσικό κομμάτι θα ενισχύσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους δύο Συριανοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αγαπητοί στο κοινό του νησιού και όχι μόνο.

Ο Γιάννης Αργυρίου είναι αυτοδίδακτος μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας. Έχει τραγουδήσει επαγγελματικά στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Επί πολλά χρόνια είναι μέλος της χορωδίας του Αγ. Νικολάου και από 10ετίας μαέστρος της. Επίσης είναι μέλος της Χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου και από τριετία Πρόεδρος και δεύτερος μαέστρος.

Ο Πέτρος Παλαιολόγος, που όλοι έχουμε απολαύσει σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα στην κιθάρα σε ηλικία 15 ετών και αργότερα ασχολήθηκε με το εκκλησιαστικό όργανο. Από το 1983 και μέχρι σήμερα παίζει πιάνο, συνοδεύοντας τη φωνή του σε ελαφρό και ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο. Έχει εργαστεί στα περισσότερα μαγαζιά της Σύρου, ενώ παράλληλα έκανε και σποραδικές εμφανίσεις σε μαγαζιά των Αθηνών. Από το 2006 και κάθε καλοκαίρι, εμφανίζεται μόνιμα στο ξενοδοχείο DOLPHIN BAY στο Γαλησσά.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, με τραγούδια από το ελαφρό ελληνικό τραγούδι, το ελαφρολαϊκό, το λαϊκό και το ξένο ρεπερτόριο.