Εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

  • Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2016 - 12:48

Την Παρασκευἠ 17 Ιουνίου, στις 21:30, αρχίζει στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το 4ο TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη φωνή, το πιο διαδεδομένο αλλά και το πιο εκφραστικό μουσικό όργανο.

Καλεσμένοι του Φεστιβάλ, η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου που υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη θα ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από εκκλησιαστικούς ύμνους και άσματα από τη λόγια Κωνσταντινουπολίτικη παράδοση, η Αυγερινή Γάτση, ο Γιάννης Νιάρχος και ο Άκης Πιτσάνης, με τραγούδια από τη Σμύρνη, το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης με αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε παραδοσιακές μελωδίες από όλο τον κόσμο, το φωνητικό σύνολο Eva Quartet με πολυφωνικά τραγούδια από τη Βουλγαρία, η Eliza Carthy με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Αγγλικής folk, αλλά και η ορχήστρα από φωνές «The Happy Hour Choir», από το εργαστήριο Φωνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 Βλάσης Κανιάρης: "Προς Τήνο ΙΙΙ"

Η έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη εντάσσεται στη σειρά «Προς Τήνο» που διοργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού για τρίτη χρονιά. Το «Προς Τήνο ΙΙΙ» εστιάζεται στο έργο του Βλάση Κανιάρη (1928-2011), ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες που έδρασαν μεταπολεμικά και φιλοδοξεί να αναδείξει τον επίκαιρο χαρακτήρα της εικαστικής του προσ έγγισης, είναι δε η πρώτη που διοργανώνει ελληνικό ίδρυμα μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα και συνεντεύξεις, με την χορηγική υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ [4].

Η ζωγραφική και τα εικαστικά μέσα του Βλάση Κανιάρη συνομιλούν με πολλά διαφορετικά ρεύματα της μεταπολεμικής τέχνης, όπως η αφαίρεση, ο νέος ρεαλισμός, η εννοιολογική τέχνη, και η Arte Povera. Ιδιαίτερα γνωστός έγινε για τις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις με τις φιγούρες-ανδρείκελα, δηλαδή τους συρμάτινους σκελετούς που έντυνε με παλιά, σκισμένα και πολυφορεμένα ρούχα.

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Χριστόφορος Μαρίνος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 στις 20:00.