«Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω» κι αέρας στα πανιά μας με συμμετοχές από την Άνδρο και την Τήνο

"Κυκλάδες ομοούσιες"

  • Σάββατο, 18 Ιουνίου, 2016 - 13:47

Στο κοινό των περισσοτέρων από 1400 επιβατών (στοχευμένο κοινό λόγω του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος) του Superferry II, και στη γραμμή Ραφήνα - Άνδρος - Τήνος - Μύκονος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, η εκδήλωση «Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω...» που οργανώνεται από το Δήμο Μυκόνου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου.

Μύκονος
Παρουσιάστηκαν τα προϊόντα: η λούζα, το λουκάνικο (Σταύρος Μενάγιας), το ξινότυρο, το γιαούρτι, η τυροβόλια η κοπανιστή (Τυροκομείο Μυκόνου), προϊόντα ζύμης (Αρτοποιίες Κουτσούκος & Κουτσοθανάσης), και τα αμυγδαλωτά (mykonos bites).
Παράλληλα ήταν τιμητικό και για το Δήμο μας και τη δράση “Μυκονιάτικες γεύσεις εν πλω” η παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων από τα άλλα νησιά, ουσιαστικοί αποδέκτες του μηνύματος που προσπαθεί να διαδώσει έμπρακτα ο Δήμος Μυκόνου: 
• προβολή των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και
• ενδυνάμωση της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε νησιού.

Άνδρος
Η Άνδρος εκπροσωπήθηκε από τον τυροκόμο Νίκο Ασούτη ο οποίος μίλησε στο κοινό για τον τρόπο της ποιοτικής παραγωγής των προϊόντων του και παρουσίασε τυριά όπως το μαραθοτύρι, το βολάκι, η γραβιέρα, το τυρί της μπουρνιάς, το μαλακό τυρί, το τυρί με σουμάκ και μαστίχα κ.ά.
Ο τέως δήμαρχος Άνδρου Κος Γιάννης Γλυνός που ήταν παρών ως επιβάτης του Superferry II, ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα, χαιρέτησε την πρώτη παρουσία της Άνδρου στη δράση “εν πλω” αποδίδοντας τα εύσχημα για «την πρωτοποριακή, έξυπνη και αποτελεσματική πολιτική του Δήμου Μυκόνου», προτρέποντας όλους τους Κυκλαδίτες «να στηρίξουν και να επεκτείνουν δραστηριότητες τέτοιες, που ανοίγουν ορίζοντες στους νέους και αντιμετωπίζουν με τον πιο γόνιμο τρόπο την αγωνία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ζούμε». «Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Μύκονος είναι πρωτοπορία στα τουριστικά δρώμενα της Ελλάδος μιας και ενισχύει ολόπλευρα την τουριστική ταυτότητα και την οικονομία της» τόνισε ο τέως δήμαρχος.

Τήνος
Την Τήνο εκπροσώπησε η Λουίζα Αρμακόλα και η βιοτεχνία της “Το ντουλάπι της γιαγιάς”, παρούσης και της “γιαγιάς” Ιωσηφίνας Δελατόλα. Παρουσιάστηκαν: προϊόντα αρτοποιίας, παξιμαδάκια με πορτοκάλι, με ντομάτα, ολικής κ.λ.π., το εξαιρετικό προϊόν της Τήνου, τα άγρια αγγιναράκια, και σάλτσες που φανερώνουν ευρηματικότητα στη χρήση των λίγων πλην ποιοτικών υλικών της κυκλαδικής γης. Οι συνταγές έχουν γίνει με μεράκι και μετά από χρόνια έρευνας, η Ιωσηφίνα Δελατόλα υποστηρίζει πως οι συνταγές της έχουν απολήξεις στην αρχαιότητα. Παρούσα και πάλι η “Μπύρα Νήσος” από την μικροζυθοποιία της Τήνου, που αν και η επίδειξη έγινε πρωί, το κοινό δοκίμαζε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προιόν. 
Και τα τρία νησιά, συνδύασαν τα προιόντα τους και τα κέρασαν στο κοινό.
Παρούσα και η Κα Χρυσάνθη Στεφάνου της πλοιοκτήτριας εταιρίας, με σκοπό να παρακολουθήσει τη δράση και να την επεκτείνει στο νέο καράβι Superferry που θα δρομολογηθεί σύντομα, σε σύνδεση με Παροναξία όλο το χρόνο.
Εκδηλώσεις  θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλο το χρόνο. Η ΚΔΕΠΠΑΜ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους μάγειρες, Μυκονιάτες, Αθηναίους ή άλλους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τυχόν συμμετοχή τους, στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΔΕΠΠΑΜ τηλ. 22890 27190). Καλούνται σε συμμετοχή και οι ντόπιοι παραγωγοί. 
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πωλούνται στο Κατάστημα Παραδοσιακών Προϊόντων του πλοίου. Η Διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες για να εκτεθούν ακόμα περισσότεροι κωδικοί από την Μύκονο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους παραγωγούς και τον καπετάνιο Τάσο Τρέσσο, το προσωπικό του Superferry II, την Κα Μαίρη Στυλιανέλη, τους αδελφούς Στεφάνου για τη στήριξη της προσπάθειάς μας και τη φιλοξενία στο καράβι, και τέλος τους παραγωγούς, για τη διάθεση των προϊόντων τους.
Κάθε φορά, μια γιορτή, μια τιμή για τη Μύκονο που αξίζει το καλύτερο.