Το έθιμο του Κλήδονα σε Φοίνικα και Άνω Σύρο

Ο ανεκτίμητος λαογραφικός μας πλούτος βγήκε για δεύτερη συνεχή ημέρα από το θησαυροφυλάκιο της καρδιάς των μεγαλυτέρων που με αμέριστη χαρά κι αγάπη μοιράζονται με τους νεότερους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση, διάδοση και ανάδειξη των τοπικών μας παραδόσεων.

Μία ημέρα μετά τα ξεσηκωτικά γλέντια σε Καμίνια και Ξηρόκαμπο, το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα και του Αφανιστή αναβίωσε σε Φοίνικα και Άνω Σύρο.

Ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου», πιστός στις παραδόσεις, καλωσόρισε τους φίλους του στην πλατεία του χωριού, σε μια βραδιά με χορούς ζαμπούνα, βιολί, τουμπάκι και τραγούδι.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, αλλά και να ακούσουν αγαπημένα νησιώτικα τραγούδια.

Την ιστορία του Κλήδονα παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεωργία Πρίντεζη με τη συμμετοχή των μελών της χορευτικής ομάδας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το έθιμο του Αφανού, όπου μικροί και μεγάλοι πήδηξαν πάνω από τη φωτιά που άναψε στο κέντρο της πλατείας.

Η παράδοση είχε τον πρώτο λόγο και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου και του Εργαστηρίου «Άρωμα Παράδοσης».

Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή της Ομάδας Ξεναγών Σύρου, του Τμήματος ΚΑΠΗ Άνω Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Σύρου και ζωντανή μουσική απογείωσαν το κέφι, σε μια βραδιά όπου το παρελθόν και το παρόν συναντήθηκαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών.