2η Γιορτή Ποίησης στη Δονούσα

Συνυπάρχουμε, συμμετέχουμε, συνΔονούμαστε

Κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, η ποίηση θα απλώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τα πέπλα της στο ανοιχτό θεατράκι της Δονούσας στο λιμάνι.

Μετά την επιτυχία της 1ης Γιορτής Ποίησης το καλοκαίρι του 2015, το μικρό νησάκι των νοτιοανατολικών Κυκλάδων ετοιμάζεται να φέρει ξανά τους φίλους του κοντά στην ποιητική τέχνη, μέσα από ένα διήμερο αλληλεπίδρασης και μοιράσματος.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 – 20 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στη σχέση των αναπαραστατικών και άλλων τεχνών (θέατρο, βίντεο, μουσική κ.ά.) με την ποίηση, παρουσίαση ποιημάτων από τους ίδιους τους ποιητές και αγώνες ποίησης με ψηφοφορία του κοινού, το οποίο θα αναδείξει τα καλύτερα ποιήματα της εκδήλωσης.

Το ποίημα που θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο θα κλειστεί σε μπουκάλια και θα ριφθεί στη θάλασσα, προκειμένου η ποίηση να ταξιδέψει στο Αιγαίο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πέτρινο θέατρο της Δονούσας, ενώ θα διαβαστούν ποιήματα και σε άλλους δημόσιους χώρους του νησιού.

Συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων ποιητών

Στη “Γιορτή της Ποίησης” γίνονται δεκτά και βίντεο με απόδοση ποιημάτων από ποιητές που δεν θα μπορούν να παραβρεθούν σε αυτή. Τα βίντεο αυτά θα προβληθούν σε ειδικό μέρος του προγράμματος. Βίντεο με απαγγελίες ποιημάτων τους και χαιρετισμό προς τους φίλους του φεστιβάλ έχουν ήδη παραχωρήσει ο Τίτος Πατρίκιος και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η Γιορτή της Ποίησης” υποστηρίζεται από τον “Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας Ποσειδών” και διοργανώνεται από την ομάδα ποιητών “Ποίηση στην εποχή της εκποίησης”, τον καλλιτεχνικό οργανισμό “Ορίζοντας Γεγονότων” και την “Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών”.

Με την κίνηση αυτή, στο νησί της Δονούσας, ένα μικρό παράδεισο, ο οποίος έχει καταφέρει να έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και όχι απλά τουρίστες και να αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώνεται, επιστρέφεται ένα κομμάτι της ποιητικής έμπνευσης στον τόπο που τη γεννά. Η ποίηση αποκτά ένα δημόσιο χαρακτήρα που αντίθετα με ό,τι επικρατεί στην πόλη, εδώ κρατά τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, την ειλικρίνεια και το μοίρασμα. Το Φεστιβάλ Ποίησης μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη όσο το δυνατόν στενότερη σχέση των ανθρώπων με την ποίηση, αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ποιητών και τελικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Κάλεσμα ποιητών και μουσικών

Η γιορτή της ποίησης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε ποιητές και ποιήτριες που θα ήθελαν να παρουσιάσουν ποιήματά τους στη Δονούσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τρία δικά τους ποιήματα (με όριο τις 400 λέξεις το καθένας) στο poetryfestdonousa@gmail.com. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των ποιημάτων είναι η 31η Ιουλίου 2016. Θα ακολουθήσει διαδικασία έγκρισης από τους διοργανωτές και τα ονόματα των συμμετεχόντων ποιητών θα ανακοινωθούν στις 5 Αυγούστου στην ιστοσελίδα poetryfestdonousa.wordpress.com.

Το ίδιο ισχύει και για τους μουσικούς που θα πλαισιώσουν το εγχείρημα. Όσοι και όσες μουσικοί επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ θα πρέπει να το αιτηθούν στο poetryfestdonousa.wordpress.com. Θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα ή το ψευδώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας. Σε περίπτωση συγκροτημάτων, θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η πλήρης σύνθεσή τους.