Έκθεση παραδοσιακών γλυκών και ποτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας

Μια παράδοση… σκέτη γλύκα

Δεκαέξι διαφορετικά είδη γλυκών κουταλιού, έξι μαρμελάδες, επτά ποτά και επτά αφεψήματα είναι η φετινή «σοδειά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», που μετά από διάλειμμα ενός έτους, επέστρεψε και πάλι φορτωμένος στην Έπαυλη Τσιροπινά, φιλοδοξώντας να μας γλυκάνει.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του που σχετίζονται με την παράδοση και τον πολιτισμό, ο «Ποσειδών» παρουσιάζει για δέκατη χρονιά παραδοσιακές κατασκευές γλυκισμάτων και ποτών αλλά και διαφόρων βοτάνων που πίνονται ως αφέψημα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρκος Ρούσσος κατέστησε γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια στην Ποσειδωνία έχει καλλιεργηθεί μία μεγάλη ποικιλία εσπεριδοειδών που χάρη στο μεράκι και την εργατικότητα των κατοίκων της ευδοκιμούν και παράγουν αρίστης ποιότητας αρωματικά φρούτα. 

Συνταγές από γενιά σε γενιά

Παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία και η αύξηση της θερμοκρασίας της γης σε όλα τα νησιά μας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος, η σημαντική αυτή προσπάθεια συνεχίζεται απρόσκοπτα. Οι κυρίες του συλλόγου, προικισμένες με μεράκι και εργατικότητα συλλέγουν τα φρούτα και αφιερώνουν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για να κατασκευάσουν εθελοντικά αυτά τα αριστουργήματα με σπιτικές συνταγές που «κληρονόμησαν» από τη γιαγιά και τη μαμά.

Οι φίλοι του Συλλόγου, καθώς και όλοι οι επισκέπτες της Έπαυλης Τσιροπινά έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά γλυκά, μαρμελάδες και ποτά που δεν έλειψαν από κανένα σπιτικό τα παλαιότερα χρόνια διότι δεν υπήρχαν τα σημερινά που βλέπουμε σήμερα στα ράφια των ζαχαροπλαστείων, των σούπερ μάρκετ ή καταστημάτων παραδοσιακών προϊόντων με τα γνωστά συντηρητικά. 

Ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε από καρδιάς τις εθελόντριες του συλλόγου που όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν πολύ σκληρά για την κατασκευή και συσκευασία των προϊόντων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην Άννα Πρίντεζη, έφορο των εκδηλώσεων του Συλλόγου, η οποία σήκωσε το μεγάλο βάρος των κατασκευών, στη Μαρία Κασιώτη γραμματέα του Συλλόγου και την εθελόντρια και δυναμική συμπαραστάτρια Αλίνα Παπαθανασοπούλου. 

Τα προϊόντα της έκθεσης

Στην έκθεση υπάρχουν 16 είδη γλυκών κουταλιού: σταφύλι, μανταρίνι, πορτοκάλι, νεράντζι, περγαμόντο, λεμόνι, φιστίκι, πορτοκαλάκι πράσινο, νεραντζάκι πράσινο, μελιντζανάκι, βύσσινο, κυδώνι, σύκο, τριαντάφυλλο, καρότο, φιρίκι – μήλο.

Οι επισκέπτες θα βρουν επίσης 6 μαρμελάδες (ροδάκινο, κυδώνι – μήλο, μανταρίνι, πορτοκάλι νεράντζι, φράουλα, σύκο), 7 είδη ποτών (λιμοντσέλο, ρόδι, βερίκοκο, τζίντζερ, Ποσειδώνας, μανταρίνι, λεμονάδα) και 7 αφεψήματα (φλισκούνι, Λουΐζα, δυόσμος, δάφνη, ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι).

Σημειώνεται πως τα φρούτα που συλλέχθηκαν για την παραγωγή των προϊότων συλλέχθηκαν από την Ποσειδωνία, τον Φοίνικα και τον Βήσσα.

Όπως τόνισε ο κ. Ρούσσος, τα έσοδα από την πώληση των γλυκισμάτων και των ποτών αποτελούν το μοναδικό οικονομικό στήριγμα τους Συλλόγου για τη διοργάνωση των μεγάλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν επίσης ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο π. π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης.