Μια συνομιλία με μύθους, φαντάσματα και ιστορικά πρόσωπα στο Ινστιτούτο Κυβέλη

Έκθεση – αφιέρωμα στη Σύρο του χτες και του σήμερα

  • Δευτέρα, 18 Ιουλίου, 2016 - 06:22

Σ’ έναν κόσμο φαντασμάτων που λατρεύει το παλιό θέατρο, τις άφωνες φωτογραφίες και τα βουβά ερωτικά γράμματα προσκαλεί το Συριανό κοινό το Ινστιτούτο Κυβέλη.

Την έκθεση αφιέρωμα «Χτες και Τώρα» σχεδίασαν και επιμελήθηκαν ο Άκης Μπαλάσκας και η Σοφία Στεργιοπούλου, προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Στην έκθεση συμμετέχει με το ψηφιακό της έργο και η Καλλιτέχνης και Καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Έλσα Χαραλάμπους.

Αναζήτηση στο «πέρα» και στο «πριν»

Την ιδέα της έκθεσης στήριξαν μορφολογικά οι δύο λόφοι που στέκουν αντικριστά, στη Σύρο. Ανάμεσά τους, τοποθετήθηκε ένας άγνωστος ραψωδός-μελωδός που ψέλνει το αέναο τραγούδι της Ιστορίας και του ανθρώπινου δράματος. Μέσα στις βιτρίνες αποτυπώνονται στιγμές σημαντικές - όχι όλες - μπορούν ωστόσο να δώσουν ένα νέο αίσθημα για αναζήτηση στο «πέρα» και στο πριν, σήμερα. Όπως αποτυπώνεται στο ψηφιακό έργο ο χρόνος.

Κατά την προετοιμασία της έκθεσης αναζητήθηκε και κάποια αυτογνωσία. «Εμείς πού είμαστε»; Σίγουρα η μνήμη συγκροτεί ταυτότητα και εμείς δίχως εξάντα δεν ψάχνουμε ένα μέλλον που αποτυπώνουν και μεγιστοποιούν δραματικά τις καταστροφές του γένους οι μεγάλοι πίνακες στα Μουσεία και στο Λούβρο. Μέσα από το πανόραμα της δόξας και των καταστροφών της ιστορίας τοποθετήσαμε στην έκθεση, τους εαυτούς μας ταπεινά στην άκρη κάτω δεξιά, δίπλα στον Οδυσσέα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους Δημήτρη Ταλαγάνη, Γιάννη Ζυγομαλά και Ντίνα Συκουτρή για την παραχώρηση των τεκμηρίων μνήμης από τις προσωπικές συλλογές τους, καθώς και στον Μανώλη Στρατή για τη σημαντική βοήθειά του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2017. Το Ινστιτούτο Κυβέλη θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού κάθε Τετάρτη έως Κυριακή 19:00 – 22:00 όπου μπορεί να παρακολουθήσει μαζί με την έκθεση και τις ταινίες - ντοκιμαντέρ από την προσωπική μας συλλογή. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.