100 χρόνια Έπαυλη Τσιροπινά

Έλαμψε το "παλάτι" της Ποσειδωνίας

Στη λαμπρή ιστορία της επιβλητικής Έπαυλης Τσιροπινά, συμβόλου και ορόσημου της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής ακμής της Σύρου, ταξίδεψαν το βράδυ της Κυριακής κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Με χαρά, αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλωσόρισε το κοινό στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια  της Έπαυλης, που σήμερα αποτελεί τον μοναδικό χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων εκτός της Ερμούπολης.

Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2016» και περιλαμβάνει, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις με αποκορύφωμα την έκθεση των σπουδαίων εικαστικών Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, οι οποίοι εγκαινίασαν τον εκθεσιακό χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά, πριν από αρκετά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία της Έπαυλης Τσιροπινά από την Αρχαιολόγο κ. Μαρία Ρώτα, καθώς και στοιχεία της αρχιτεκτονικής δομής της από τον Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου.

Μία από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν η ομιλία της κ. Τερέζας Σκριβάνου – Δάσκου, ιδιοκτήτριας της Έπαυλης από το 1966 έως το 2000, η οποία μοιράστηκε με το κοινό αναμνήσεις από τη ζωή της εντός αυτού του μοναδικού στη σύνθεση και στη μορφή κτιρίου, που παραμένουν μέχρι και σήμερα ζωντανές στο μυαλό και την καρδιά της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο τ. Δήμαρχος Ποσειδωνίας Δημήτρης Ρούσσος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αλλά και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε συναυλία από το Κουαρτέτο της Ανδριάνας Μπάμπαλη, το οποίο παρουσίασε μοναδικές διασκευές από τη δισκογραφία της ερμηνεύτριας και πολλών ακόμα τραγουδιών της ελληνικής και μουσικής σκηνής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει στον εκθεσιακό χώρο της Έπαυλης έργα του καλλιτέχνη-πυρογράφου Ανδρέα Πασσά με θέμα το «παλάτι» της Ποσειδωνίας.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.