Η Σύρος φορά τα «καλά» της και προσκαλεί τους φίλους της στην Ποσειδωνία για μια σειρά εκδηλώσεων με επετειακό άρωμα

Η Έπαυλη Τσιροπινά γιορτάζει τα 100στά γενέθλιά της

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σύρου αυτό το καλοκαίρι, κατέχει η εντυπωσιακή Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, που φέτος φορά τα «καλά» της για να γιορτάσει μαζί με τους επισκέπτες τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της.

Το πετρόκτιστο ιστορικό ακίνητο στο νότιο άκρο του νησιού, μοναδικό στη σύνθεση, στη μορφή και στη δομή , αποτελεί αξιόλογο δείγμα μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας των αρχών του 20ου αιώνα. Κτίστηκε το 1916 και είναι συνυφασμένο με την ιστορική και αρχιτεκτονική παράδοση της μεγαλοπρέπειας του προαστίου Ντελαγκράτσια, παραθεριστικού θέρετρου εύπορων Συριανών οικογενειών κατά το παρελθόν.

Η εντυπωσιακή αυτή έπαυλη που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα έργο τέχνης, περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το 2000. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, ενώ με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό πολιτιστικό πολυχώρο, όπου φιλοξενούνται ετησίως αξιόλογοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού στερεώματος τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Σήμα κατατεθέν της Ποσειδωνίας

Στην ιστορία της Έπαυλης Τσιροπινά, που πέρα από «σήμα κατατεθέν» της Ποσειδωνίας, αποτελεί και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, θα μας ταξιδέψει την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 19:30 η Αρχαιολόγος Μαίρη Ρώτα, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου από το 1966 έως το 2000 Τερέζα Σκριβάνου-Δάσκου και ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Ιωσήφ Στεφάνου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, θα παρουσιάσουν ιστορικά στοιχεία της δημιουργίας της Έπαυλης, στοιχεία της αρχιτεκτονικής της δομής, καθώς και τη βιωματική εμπειρία της ζωής εντός αυτού του μοναδικού στη σύνθεση και στη μορφή κτιρίου.

Στη συνέχεια, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και μια εξ’ ολοκλήρου γυναικεία μπάντα, αποτελούμενη από τις Βασιλική Μαζαράκη, Μαρί Χασάπη και Εύη Μάζη, παρουσιάζουν με το μοναδικό και μαγευτικό ήχο των εγχόρδων και του φλάουτου διασκευές κομματιών από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας, αλλά και τραγουδιών από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος, θα φιλοξενηθεί από 29 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου η έκθεση ζωγραφικής των μεγάλων εικαστικών Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη με τίτλο «Διαδρομές σε νέα Μονοπάτια». Το κοινό της Έπαυλης θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τη ζωγραφική έκθεσης της κ. Μαίρης Μπουζάκη «Στα μάτια της Ψυχής» που θα διαρκέσει από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Ακορντεόν καλεί τους φίλους του στην έκθεση και το εργαστήριο επισκευής οργάνων, που θα διεξαχθούν από 1 έως 6 Αυγούστου στον εσωτερικό χώρο της Έπαυλης. Βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα θα σκορπίσει την Τετάρτη 3 Αυγούστου η 7μελής μπάντα BaiLdSA από τη Θεσσαλονίκη.

Ραντεβού με τους μικρούς φίλους τους δίνουν στις 9 Αυγούστου η Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου και ο κλόουν Popoman με την παράσταση «Αγλάτι», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακροβατικά και μαγικά κόλπα καθώς και face painting.

Τέλος, η Έπαυλη Τσιροπινά έχει τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσει στις 13 Αυγούστου τον γνωστό στο ευρύ κοινό, ως το κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος θρύλος «Ξύλινα Σπαθιά», Παύλο Παυλίδη. Μετά τον Μάρτιο του 2008 και τις δύο ζωντανές εμφανίσεις του στο Θέατρο Απόλλων, που ηχογραφήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν αντίστοιχα σε CD και DVD, ο Παύλος Παυλίδης επιστρέφει στη Σύρο. Παρέα με τον Ορέστη Μπενέκα (πλήκτρα) θα παρουσιάσουν ένα ακουστικό πρόγραμμα - αναδρομή σε όλη την μουσική πορεία του Π. Παυλίδη. Αξέχαστοι στίχοι και μελωδίες θα ταξιδέψουν το κοινό του νησιού στην εποχή των Ξύλινων Σπαθιών αλλά και στις προσωπικές δισκογραφικές διαδρομές του καλλιτέχνη.

Αλ. Αθανασίου: «Τύχη που η θητεία μου συνέπεσε με αυτή την επέτειο»

Τη σημασία της Έπαυλης Τσιροπινά τόσο για την Ποσειδωνία, όσο και για ολόκληρη τη Σύρο, υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας Αλέξης Αθανασίου, χαρακτηρίζοντας τύχη το γεγονός ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων της συνέπεσε με την αυτοδιοικητική θητεία του. «Κάθε φορά που ακούω “Έπαυλη Τσιροπινά” έρχονται στη μνήμη μου όλοι όσοι δούλεψαν για να αποκτήσει αυτό το κτίριο δημόσιο χαρακτήρα, παρόλο που ήταν πάντα ανοιχτό. Από τον συνάδελφο Μάρκο Πρίντεζη, που ως πρώην Κοινοτάρχης συνέλαβε την ιδέα να γίνει το Δημαρχείο ή το καινούριο κοινοτικό κατάστημα της Ποσειδωνίας, μέχρι τον Δημήτρη Ρούσσο και την πρώτη δημοτική αρχή του, που αγόρασε το κτίριο από τον Μάρκο Δάσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε, ωστόσο να αναφερθεί και στον κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, επί δημαρχίας του οποίου, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Έπαυλης.

Όπως τόνισε, η Έπαυλη Τσιροπινά αποτελεί το σύμβολο της Ποσειδωνίας, καθώς συγκεντρώνει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη. «Περιλαμβάνεται μέσα στα πρώτα πέντε κτίρια που θέλει να επισκεφτεί κανείς, μαζί με το Δημαρχείο, το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και κάποιες ακόμα εκκλησίες μας» κατέληξε, με την ευχή η Έπαυλη Τσιροπινά να παραμείνει για πολλούς ακόμα αιώνες ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που στολίζει το νησί της Σύρου.

Δ. Νταλαχάνης: «Θέλουμε να την αγαπήσει ο κόσμος όσο κι εμείς»

Στην επέτειο των 100 χρόνων της Έπαυλης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Δημήτρης Νταλαχάνης. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα κτήριο που έχε αφήσει τη σφραγίδα του σε όλη την περιοχή. «Είναι σήμα κατατεθέν για όποιον την επισκέπτεται και πόλος έλξης τουριστών, οι οποίοι έρχονται στην Ποσειδωνία για να θαυμάσουν ένα κτήριο που δύσκολα συναντάς όχι μόνο στη Σύρο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις και να βγάλουμε προς τα έξω την ιστορία του κτιρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα μελλοντικά σχέδια της Κοινότητας είναι και ο προγραμματισμός εκπαιδευτικών επισκέψεων σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, μέσα από τις οποίες οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία της Έπαυλης για να τη μεταλαμπαδεύσουν με τη σειρά τους σε φίλους και επισκέπτες του νησιού. «Εγώ γνώρισα το κτίριο τα δύο τελευταία χρόνια. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι έστω και τυπικά, για το γραφείο της Κοινότητας, νιώθω να με μαγεύει, να με καθηλώνει ακόμα περισσότερο. Αυτή την αγάπη θέλουμε να τη μεταδώσουμε και σε όλους όσοι θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μας», κατέληξε ο κ. Νταλαχάνης.

Μ. Πρίντεζης: Σημαντικό πολιτιστικό κέντρο

Για τις προσπάθειες που κατέβαλλε πριν από πολλά χρόνια για τη φιλοξενία του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας στην Έπαυλη Τσιροπινά, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Πρίντεζης. «Πιστεύω ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων είναι ένα σημαντικό γεγονός το οποίο πράγματι αποδεικνύει ότι ακόμη κι αν ήταν ακριβό το τίμημα της αγοράς του, το κτίριο έχει γράψει ιστορία. Επί τέσσερα χρόνια, κάλυπτε  τις ανάγκες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε γινόταν και αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πολιτικά δρώμενα. Συνεπώς, αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στη δημοτική αρχή μας που αποφάσισε να γιορτάσει τα 100 χρόνια ύπαρξης της συγκεκριμένης βίλας, που δεσπόζει μέσα στο σύμπλεγμα των υπολοίπων αρχοντικών κτιρίων της Ποσειδωνίας».

Τζ. Μακρυωνίτης: «Στολίδι για την Ποσειδωνία και ολόκληρη τη Σύρο»

Όπως εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μακρυωνίτης, η μελέτη επισκευής του κτιρίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας δικής του. Το κόστος τόσο για τη συντήρηση και αποκατάσταση, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια. Οι εργασίες αυτές αποδείχθηκαν πολύτιμες για τη «σωτηρία» του κτιρίου το οποίο είχε παραδοθεί στην υγρασία, αλλά και τον χρόνο. «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας. Η συμβολή του στον πολιτισμό είναι τεράστια για τη νότια Σύρο από την οποία λείπουν τέτοιοι χώροι». Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζει και τη συμβολή της Έπαυλης στον τουρισμό, καθώς διοργανώνονται αρκετοί πολιτικοί γάμοι. «Αυτό, ο Δήμος μπορεί να το προβάλει και να το αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «η Έπαυλη Τσιροπινά είναι ένα στολίδι για την Ποσειδωνία και το νησί».

Μάρκος Ρούσσος: «Η Έπαυλη είναι το σπίτι μας»

Σημειώνεται μάλιστα πως η Έπαυλη είναι και το «σπίτι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, το οποίο εδώ και χρόνια διοργανώνει στους χώρους του πληθώρα εκδηλώσεων. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εμείς αγκαλιάσαμε το κτήριο με διάφορες παρεμβάσεις τόσο για τη συντήρηση όσο και για τον ευπρεπισμό του σημείωσε, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρκος Ρούσσος. «Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να στεγαζόμαστε σε αυτό με την παραχώρηση του δήμου και της τοπικής κοινότητας για να στήνουμε μεγάλες εκδηλώσεις όλο τον χρόνο. Από κει και πέρα ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο για τον Σύλλογο της Ποσειδωνίας, φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες καθώς και δράσεις άλλων τοπικών συλλόγων. Αποτελεί «σταθμό» πολλών επισκεπτών που έρχονται καθημερινά για να το θαυμάσουν και να το φωτογραφίσουν. Από την πλευρά μας, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε αυτό το σύμβολο της περιοχής μας και της Σύρου γενικότερα».

Π. Χρυσαφίδης: «Ο Δήμος είναι πολύ τυχερός»

Στη σημασία του κτιρίου αναφέρθηκε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της Ποσειδωνίας, Παύλος Χρυσαφίδης. «Η Ποσειδωνία στολίζεται από πολλά παλιά αρχοντικά που πιστοποιούν ότι τον 19ο αιώνα την προτιμούσε η τότε ακμάζουσα άρχουσα τάξη (μη ξεχνάμε το διάταγμα του Οθωνα για σιδηροδρομική γραμμή Ερμούπολη- Ποσειδωνία). Ο Δήμος και οι Δημότες είμαστε τυχεροί που έχουμε στην ιδιοκτησία μας  την έπαυλη και τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο της. Ευχή όλων μας,  να μείνει πάντα ως ένας χώρος προαγωγής του πολιτισμού, ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους της Ποσειδωνίας και της Σύρου γενικότερα  και ει δυνατόν να φιλοξενήσει στο εγγύς μέλλον και παιδικές δραστηριότητες (παιδική χαρά)», ανέφερε χαρακτηριστικά.