1ο kinono Art Gathering

Το νέο εναλλακτικό φεστιβάλ στην Τήνο

  • Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2016 - 06:24

15 εικαστικοί, 8 συγκροτήματα, 4 θεωρητικοί και 5 ομάδες χορού συναντιούνται στην Τήνο κάτω από την «ομπρέλα» ενός ολόφρεσκου εναλλακτικού φεστιβάλ που προωθεί τη νέα γενιά καλλιτεχνών.

Με κεντρικό άξονα τις εικαστικές τέχνες, η μουσική, ο χορός, το θέατρο και ο κινηματογράφος, το 1ο kinono Art Gathering θα δημιουργήσει μια διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου.

Για 13 ακόμα ημέρες, 50 καλλιτέχνες προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να «κοινωνήσουν» σε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι τέχνης που εκτείνεται σε 6 διαφορετικούς χώρους του νησιού. 

Big Nose Attack, Nightstalker, Jumbo ya ya,15 εικαστικοί από την A.Σ.Κ.Τ., είναι μερικοί μόνο από τους δημιουργούς που θα συμμετέχουν στη μεγάλη καλλιτεχνική συνάντηση.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φορείς της Α.Σ.Κ.Τ., το φεστιβάλ Μηδέν, τοπικούς φορείς και ακαδημαϊκούς το πρόγραμμα του kinono περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, workshops, συναυλίες, προβολές ταινιών μικρού μήκους, video art, παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Καλλιτεχνικές προτάσεις νέων δημιουργών

Με κεντρικό θέμα το “κοινωνώ” (dίνω και παίρνω, συνδιαλέγομαι, αντιδρώ, παίρνω μέρος στην Τέχνη), 15 εικαστικοί παρουσιάζουν απόψε στο σχολείο του Αρνάδου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video art, έργα performance καθώς και ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι σε περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (18:00 - 23:00) και θα διαρκέσει έως 23 Αυγούστου.

Αύριο, Σάββατο 13 Αυγούστου ο Σπύρος Κοντόπουλος θα μιλήσει για το «κοινωνώ» ως στοιχείο εκπαίδευσης στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Το αρχαίο Ελληνικό θέατρο, ως Αμφιθέατρο, εμπεριείχε αυτόν τον τριαδικό χαρακτήρα στο πεδίο του «κοινωνώ» και γι’ αυτό εντασσόταν κυρίως στο εκπαιδευτικό σύστημα της κοινωνίας και όχι στο διασκεδαστικό, όπως θα το ερμηνεύαμε με την σημερινή εκτίμηση και γνώση των κοινωνικών πραγμάτων.

Στη συνέχεια, το κοινό του Φεστιβάλ θα απολαύσει το ντουέτο Moving Sound που αποτελεί την πρώτη δημιουργική συνεργασία της Μάρθας Πασακοπούλου και του Άρη Παπαδόπουλου. Το έργο ακολουθεί τις δυο κατευθυντήριες γραμμές – γραφήματα που προτείνει το ομώνυμο μουσικό έργο, μια για κίνηση και μια ήχο, τις οποίες μεταγράφουν οι δυο χορευτές και ο μουσικός Βασίλης Κλεφτάκης αντίστοιχα. Η σπονδυλωτή δομή του κομματιού έχει ως βασικό δομικό στοιχείο τις τυχαίες, επεισοδιακές και χιουμοριστικές συναντήσεις των δυο σωμάτων στον χώρο.

Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη solo performance της Ανδρονίκης Μαραθάκης «Πληρώνεις λιγότερα αφού παντρεύεσαι μονάχος» για τους γάμους του Kyoto και την νέα λέξη “masturbating”, δηλαδή αυτοφλερτ ή αυτοραντεβού.

«Ορέστης» του Ευρυπίδη

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Kinono_1 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Δήμητρα Κούζα, Ελενα Μαυρίδου, Μιχάλης Βαλάσογλου, Δημήτρης Λάλος.

«Το σπίτι των Ατρειδών που πολιορκείται και μια χούφτα ανθρώπων λίγο πριν την απελπισία. Μόνο ένας θεός μπορεί να τους σώσει...κάπου λέει η Ηλέκτρα: η σημερινή μέρα είναι πολύ κρίσιμη για μας γιατί σήμερα θα αποφασίσουν αν θα μας λιθοβολήσουν και τον ένα και τον άλλο ή αν θα μας κόψουν το κεφάλι. Αλήθεια τι νόημα υπάρχει στο να παίζονται τα αρχαία κείμενα; Ελάτε να αναρωτηθείτε μαζί μας την Κυριακή 21 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Αρνάδου.