Οι «παραμυθοσαλάτες» σερβιρίστηκαν
- Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2016 - 06:17
Λαχταριστές «παραμυθοσαλάτες» με αγαπημένους ήρωες όπως ο Πινόκιο, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα και το Ασχημόπαπο, έφτιαξαν και «σέρβιραν» οι μικροί φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, στη λήξη των καλοκαιρινών δράσεών της.
Τα «Παραμυθοπαιχνιδίσματα» στον φιλόξενο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο με την παρουσίαση των κατασκευών και των παραμυθοσαλάτων από τα παιδιά.
Μέσα από τις δράσεις αυτές, τα παιδιά «ταξίδεψαν» μαζί με μία πλειάδα νέων εκπαιδευτριών σε θάλασσες μακρινές και ονειρεμένες, άκουσαν κλασικά παραμύθια, έπαιξαν κουκλοθέατρο, ανακάλυψαν θρύλους του Αιγαίου και μαγείρεψαν τη δική τους «παραμυθοσαλάτα».
Τα καλοκαιρινά παραμυθοπαιχνιδίσματα ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου, αφού πρώτα γέμισαν με κέφι, χαρά, δημιουργικότητα και φαντασία τα πρωινά των συμμετεχόντων, των επτά εθελοντριών της Βιβλιοθήκης και της υπεύθυνης Χαρούλας Σκαβάκη.
Ειδικότερα, στο τιμόνι του «πλοίου» της βρέθηκε αυτό το καλοκαίρι η Ευγενία Σαγκινέτου με ένα εξαιρετικό πλήρωμα (τη Ματίνα, την Ελπίδα, την Πόπη, την Κάλη, την Καρμελίνα, τη Μαρία, την Ανθή, τη Νινέτα και την Ειρήνη).
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η επιμελήτρια των δράσεων κ. Σαγκινέτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θερμή ανταπόκριση των παιδιών στην προσπάθεια της Βιβλιοθήκης και των εθελοντών της να φέρουν με τις γνώσεις και τις ιδέες τους το βιβλίο πιο κοντά σε μικρούς και μεγάλους.
Τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε δύο περιόδους. Η κάθε περίοδος αντιστοιχούσε και σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών. Τον Ιούλιο, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 3 – 6 ετών.
«Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ξεπεράσαμε τα 30 άτομα, αλλά σίγουρα οι συναντήσεις δεν θα ήταν επιτυχημένες χωρίς τη συμβολή των υπόλοιπων κοριτσιών για την καλύτερη οργάνωση της κάθε συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκπαιδεύτριες και παιδιά επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε κλασικά παραμύθια, ενώ στις επόμενες συναντήσεις ξεκίνησε η κατασκευή κούκλας που αντιστοιχούσε στο εκάστοτε παραμύθι. Τέλος, τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τους ήρωες πέντε κλασικών παραμυθιών, που αντιστοιχούσαν σε πέντε διαφορετικά φρούτα, έφτιαξαν τη δική τους φρουτοσαλάτα. Η σαλάτα αυτή περιείχε μήλο (Πινόκιο), πορτοκάλι (επτά νάνοι), αχλάδι (Σταχτοπούτα), ανανά (Ασχημόπαπο), καρπούζι (Τα τρία γουρουνάκια) και ρόδι (Η Κοκκινοσκουφίτσα).
Μέσα από τις δράσεις αυτές, τα παιδιά απέκτησαν μια στενότερη σχέση με το βιβλίο, ενώ δημιούργησαν τη δική τους ιστορία, βασιζόμενα σε συγκεκριμένους ήρωες.
Μίξη δραματοποίησης και κουκλοθεάτρου
Αμέσως μετά, τη θέση τους στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης έλαβαν τα μεγαλύτερα παιδιά της παρέας, ηλικίας 6 -12 ετών, τα οποία ασχολήθηκαν με λαϊκές δοξασίες και μύθους πάλι μέσω της αφήγησης σχετικών διηγημάτων. Με κεντρικό άξονα τα διηγήματα «Τα στοιχειωμένα κονσερβοκούτια» και «Οι τρεις Θανάσηδες» 40 περίπου παιδιά, με τη βοήθεια των παιδαγωγών και εθελοντριών κατασκεύασαν σκιάχτρα και κονσερβοκούτια και έπαιξαν σχετικά παιχνίδια. Στις επόμενες συναντήσεις, ξεκίνησαν το μαγείρεμα των δικών τους παραμυθοσαλάτων με τα φρούτα που χρησιμοποίησαν και οι μικρότεροι φίλοι τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία τριών ιστοριών οι οποίες δραματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στην τελετή λήξης των δράσεων. Πέρα από τη δραματοποίηση γνωστών παραμυθιών, πραγματοποιήθηκε και παράσταση κουκλοθεάτρου με κατασκευές των ίδιων των συμμετεχόντων.
«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι παραμυθοσαλάτες με τρεις διαφορετικές τεχνικές, τη δραματοποίηση, το κουκλοθέατρο και μία μίξη των δύο ειδών» εξήγησε η Ευγενία Σαγκινέτου, υπογραμμίζοντας πως τα παιδιά αφού δημιούργησαν μόνα τους τις τρεις ιστορίες, στις συνέχεια χώρισαν τους ρόλους και κατασκεύασαν με διάφορα υλικά τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιούσαν στις παραστάσεις.
Συλλογική προσπάθεια φίλων και εθελοντών
Όπως τόνισε, η επιτυχία των δράσεων οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια όλων των εθελοντών που ανταποκρίνονται θερμά σε κάθε κάλεσμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. «Ουσιαστικά ξεκινήσαμε τρία άτομα, αλλά μόλις έγιναν γνωστές οι δράσεις, προστέθηκαν στην ομάδα δικοί μας άνθρωποι, αλλά και εθελόντριες, που δήλωσαν διαθέσιμες. Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα γύρω στα 7 άτομα, με αρκετές εναλλαγές βέβαια, καθώς σε καθημερινή βάση, συμμετείχαν γύρω στα 5-6 άτομα».
Καταλήγοντας, η κ. Σαγκινέτου τόνισε πως ούτε η ίδια ούτε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Σκαβάκη περίμεναν ότι τα «Παραμυθοπαιχνιδίσματα» θα έχουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση δεδομένης της πληθώρας αντίστοιχων εκδηλώσεων που γίνονται στο νησί. «Ωστόσο είναι σημαντικό ότι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το βιβλίο και μάλιστα μέσα από έναν δημόσιο φορέα. Σίγουρα είναι μεγάλο συν και προτέρημα ότι οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο κόσμο. Σκοπός μας ήταν μέσα από τη διήγηση, τη βιωματική προσέγγιση και τη χρήση εικόνων και ήχων να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, εξάπτοντας τη φαντασία και ενισχύοντας τη δημιουργικότητά τους», κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάνω από 2.500 βιβλία από την προσωπική της συλλογή
12 Μαρ. 2025 - 6:16 - “Φθινοπωρινές κατασκευές με την Ειρήνη” στη Δημοτική βιβλιοθήκη Σύρου
14 Οκτ. 2022 - 20:50 - Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
5 Οκτ. 2020 - 6:17 - Σε «καραντίνα» και τα βιβλία για 72 ώρες
2 Ιουν. 2020 - 7:09 - Καλοκαίρι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
24 Ιουλ. 2019 - 6:15