Η Μελίνα Ασλανίδου έβαλε την υπογραφή της σε μία από τις καλύτερες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού στη Σύρο

«Οικοδεσπότης» ο Πόντος

«Ποντιακό» χρώμα είχε η συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου στη Σύρο, η οποία κατάφερε όχι μόνο να ξεσηκώσει τους επισκέπτες του Πολιτιστικού Χώρου «Μάνος Ελευθερίου», αλλά και να ενώσει διαφορετικές μουσικές και παραδόσεις μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Το βράδυ της Τρίτης, ο συναυλιακό χώρος της Ερμούπολης έγινε μία απέραντη «θάλασσα», όπου μικροί και μεγάλοι «βούτηξαν» για τρεις περίπου ώρες, «αγκαλιά» με μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς.

Με την ιδιαίτερη χροιά της, το εκρηκτικό της ταπεραμέντο, τη δυναμική σκηνική παρουσία της, το διάπλατο χαμόγελό της αλλά και τραγούδια τόσο από την προσωπική της δισκογραφία όσο και από τον ανεξάντλητο πλούτο της ελληνικής μουσικής, η Μελίνα Ασλανίδου ξεσήκωσε το κοινό σε μία γιορτή που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.

Η μουσική είναι μία

Διασχίζοντας πολλά και διαφορετικά μουσικά «χωράφια» από τους Locomondo και τους Stavento, μέχρι την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, λαϊκά του ’50, ρεμπέτικα και παραδοσιακά σμυρναίικα, η Μελίνα Ασλανίδου απέδειξε περίτρανα ότι η μουσική είναι μία.

Από τις εκπλήξεις της μοναδικής αυτής βραδιάς ήταν η «διαφορετική» και συνάμα συγκινητική ερμηνεία του «Παραμυθιάζομαι» ενός από τα καλύτερα τραγούδια που άφησε πίσω του ο Παντελής Παντελίδης, η αφιέρωση του κομματιού «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» στον Μάνο Ελευθερίου, αλλά και η στιγμή που όλο το κοινό συνόδευσε την Μελίνα Ασλανίδου στο τραγούδι του Αντώνη Βαρδή «Το λάθος».

Συμμετοχή του Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος»

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε επίσης η συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», το οποίο άνοιξε τη βραδιά με μία σειρά ποντιακών χορών, καταθέτοντας την προσωπική σφραγίδα του σε μία εκδήλωση, όπου το πάθος, η ενέργεια και η αγάπη για την καλή ελληνική μουσική είχαν τον πρώτο λόγο.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ράνια Πανταζίδου η οποία απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποντιακής καταγωγής Μελίνα Ασλανίδου, που έδωσε στους Πόντιους της Σύρου να προβάλλουν το έργο τους και ταυτόχρονα να δώσουν το δικό τους στίγμα.

«Το δέντρο στηρίζεται πρώτα στις ρίζες του»

«Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σε μία τόσο επιτυχημένη εκδήλωση, με το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, γιατί όπως είπε και η ίδια η Μελίνα, εμείς είμαστε οι καρποί, αλλά το δέντρο στηρίζεται πρώτα στις ρίζες του» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Πανταζίδου.

Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από το νεανικό τμήμα του, ενώ χόρεψαν επίσης και τέσσερις ενήλικες. «Για εμάς ήταν μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιστορία μας, τους χορούς μας, τις μουσικές μας, ήρθε σε επαφή με το έργο μας και να προβάλουμε το έργο μας τόσο μέσα από τη συναυλία, όσο και μέσα από τους προσωπικούς λογαριασμούς της ερμηνεύτριας στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή αυτή άνοιξε τον δρόμο για να ακουστεί παντού ότι στη Σύρο υπάρχει ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται γύρω από την ποντιακή παράδοση».

Η Μελίνα Ασλανίδου ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο για τη συμμετοχή του, ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας τραγούδησε και η ίδια το γνωστό σε όλους ποντιακό «Εκάεν και το Τσάμπασιν». Σημειώνεται μάλιστα ότι μελλοντικά αναμένεται να κυκλοφορήσει και έναν δίσκο μόνο με ποντιακά τραγούδια.

Η νέα γενιά έδωσε το στίγμα της

Το χορευτικό τμήμα συνόδευσαν δυο καταξιωμένοι μουσικοί, ο Γιώργος Κουλαξουζίδης στη λύρα και ο Κώστας Ευθυμιάδης στο νταούλι. Τις εντυπώσεις έκλεψαν δύο μικροί μουσικοί, ο μόλις 7 ετών Παναγιώτης Κουλαξουζίδης στη λύρα και ο 13χρονος αδελφός του Νίκος στο νταούλι, οι οποίοι συνόδευσαν τις μικρές κυρίες του Συλλόγου στο χορό διπάτ.

«Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα και για τα παιδιά του Συλλόγου μας, που βλέπουν πως αν επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική, μπορούν να τα καταφέρουν», κατέληξε η κ. Πανταζίδου.