Τα γαμήλια έθιμα του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας αναβίωσαν μέσα από την παράσταση «Τότε… γάμος γινόταν»

Πνοή στις παλαιές παραδόσεις

Στη θάλασσα και τη γη των προγόνων μας ταξίδεψε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μέσα από τη μουσικοχορευτική παράσταση του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» με τίτλο ''Τότε … γάμος γινόταν”.

Με τοπικούς χορούς και παραδοσιακές ενδυμασίες, τα μέλη του Συλλόγου και πλήθος φίλων και συνεργατών έδωσαν πνοή στις παλαιές παραδόσεις των τριών περιοχών.

Στην έναρξη της παράστασης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου» Μάνος Τελώνης σημείωσε πως πρόκειται για ένα από τα ταξίδια εκείνα που δεν χρειάζεσαι σκαρί, πανιά, κατάρτια, άγκυρες και πυξίδες. Απλά, κλείνεις τα μάτια, γέρνεις πίσω το κεφάλι και αφήνεις τις μνήμες να σε πλημμυρίσουν. Στα νερά της πλημμύρας, μπορείς να διακρίνεις να καθρεφτίζονται τα πρόσωπα των παππούδων σου και οι εικόνες από τις περιγραφές τους. Εικόνες που σε καλούν να τις επιβεβαιώσεις μέσα από σκόρπιες, ασπρόμαυρες, αλλά κατά έναν μαγικό τρόπο ακαταμάχητα γοητευτικές φωτογραφίες.

Ζωντανές οι μνήμες

Πρώτος σταθμός της παράστασης ήταν η Θράκη, έπειτα η Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και τέλος, η Μαύρη Θάλασσα και η Ποντιακή γη. Περιοχές με μακραίωνη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, με μεγάλη συμβολή στη μυθολογία, την ιστορία, τη λαογραφία, την επιστήμη, την τέχνη και τα γράμματα, στην εδραίωση και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ανατολή αλλά και με ανεκτίμητη προσφορά στη φύλαξη των συνόρων με τιμή και υπερηφάνεια.

Ο Σύλλογος αναβίωσε τρεις γάμους από τις περιοχές αυτές και κατέδειξε τα γαμήλια έθιμα και τις παραδόσεις τους. Η αγάπη, ο έρωτας, η χαρά, το γέλιο, το κέρασμα, το τραγούδι και ασφαλώς ο χορός, έχουν πάντοτε θέση σε μία μεγάλη γιορτή, που συνδυάζεται με τον επίσημο δεσμό δύο ανθρώπων τη δημιουργία οικογένεια και την απόκτηση απογόνων.

Καταλήγοντας, ο κ. Τελώνης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, τους χορηγούς τους και ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, καθώς και τον αδελφό Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης για τη διάθεση της υπέρλαμπρης παραδοσιακής νυφικής φορεσιάς από την Καππαδοκία, της διάθεσης, εκ μέρους της οικογένειας του προέδρου Νίκου Λειβαδάρα, αντικειμένου που στόλισαν τη σκηνή αλλά και τη διάθεση, εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών, αντικειμένων, τα οποία εκτίθενται στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, Χρήστος Τσαούσογλου και ο π. Κωνσταντίνος Κοντός, ενώ λύρα, αγγείο και νταούλι έπαιξαν ζωντανά δύο αδέρφια, 10 και 15 ετών που ταξίδεψαν αποκλειστικά από την Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

Το κοινό μετέφεραν ανά περιοχή στον τόπο και το χρόνο, οι αφηγητές Μαρία Ντάφου, Νίκος Λειβαδάρας και Βέτα Αποστολίδου, με καταγωγή συμβολικά από τις περιοχές για τις οποίες μίλησαν. Τους χορούς δίδαξε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Μετά το τέλος της παράστασης, δύο νεαρές ποντιοπούλες μοίρασαν μπομπονιέρες στο κοινό.