Ερμούπολη: η πρώτη των πρώτων

«Όλοι εμείς που αγαπάμε αυτή την πόλη, ας δώσουμε τα χέρια, να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε η Ερμούπολη, παράδειγμα πόλεως όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά και στον δυτικό πολιτισμό να παραμείνει πρώτη των πρώτων».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του τριήμερου εορτασμού των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης, που ακούστηκε δια στόματος του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεώργιου Λεονταρίτη στη λήξη των επετειακών εκδηλώσεων στο Θέατρο Απόλλων.

Τη βραδιά χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του νησιού να αναβαπτιστούμε όλοι μαζί στην κολυμπήθρα της συλλογικής μας μνήμης ώστε να προσπαθήσουμε από κοινού για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της Ερμούπολης.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το παράδειγμα της Σύρου τον 19ο αιώνα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η ιστορία και ο πολιτισμός είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γενιές και συμβάλλουν στη συνέχιση της λαμπρής πορείας του νησιού χωρίς να ξεχνούμε την πορεία που διανύσαμε. Κατέληξε δε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε ό,τι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και να μην ξεχνάμε το παράδειγμα εκείνων των ανθρώπων που ξεκίνησαν από το ναδίρ κι έφτασαν στο ζενίθ.

«Η πορεία της Σύρου στην ιστορία προσφέρει μια σημαντική νότα αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς, που ζούμε σήμερα» σημείωσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, ενώ ο κ. Λεονταρίτης έκρινε πως θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα και όχι με λόγια την αγάπη μας σε αυτή τη μαγική πόλη, την Ερμούπολη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικός κ. Χρήστος Λούκο, με θέμα τη «Γέννηση και Ανάπτυξη της Ερμούπολης».

Ακολούθησε αφιέρωμα στους Ερμουπολίτες λογοτέχνες Δ. Βικέλα, Εμμ. Ροΐδη, Γ. Σουρή, Ρίτα Μπούμη - Παππά και Μάνο Ελευθερίου, με ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα τους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Αναλυτικότερα, στην έντυπηέκδοση της εφημερίδας.