Ύμνοι στην Ερμούπολη της προσφυγιάς, της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, στη λήξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια της

Πόλη – πρότυπο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα

Τη δέουσα τιμή στην Ερμούπολη, την πόλη της προσφυγιάς, των νεοτερισμών, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της αρμονίας και της γόνιμης  διασταύρωσης των λόγων, των αισθητικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών ρευμάτων απέδωσαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου στη λήξη των επετειακών χρόνων για τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της.

Μία σειρά εκδηλώσεων όπως θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ομιλίες, ιστορικές αναφορές και λαογραφικά δρώμενα ταξίδεψαν νοερά το κοινό για τρεις ολόκληρες ημέρες και ζωντάνεψαν τα γεγονότα του Ιουνίου 1826, τότε που στη νεόκτιστη εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη σημερινή Μητρόπολη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του Δρόσου Μανσόλα και του Λουκά Ράλλη για να βαφτίσουν την πόλη  και να την αφιερώσουν στον λόγιο και Κερδώο Ερμή.

Με τη βεβαιότητα ότι το παρελθόν αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για το παρόν και κινητήριος δύναμη για το μέλλον, αιρετοί, εκπρόσωποι της εκκλησίας, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της Σύρου, αλλά και δεκάδες επισκέπτες κατέκλυσαν το Θέατρο Απόλλων για να θυμηθούν την ιστορική διαδρομή της Ερμούπολης από τη γέννησή της έως και σήμερα.

Το ζωντανό και προκλητικό παρελθόν της Ερμουπολίτικης εμπειρίας

Κεντρικός ομιλητής της επίσημης επετειακής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιστορικός κ. Χρήστος Λούκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γέννηση και την ανάπτυξη της Ερμούπολης κατά τον 19ο αιώνα. Ο κ. Λούκος, που από τη δεκαετία του 1970 ασχολείται με την καταγραφή και ταξινόμηση του αρχείου της πόλεις, παρουσίασε μοναδικά στοιχεία που αναδεικνύουν το ιστορικό υπόβαθρο, την πνευματική ζωή, αλλά και την οικονομική και πολιτιστική παρακαταθήκη μιας πόλης που αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Όπως τόνισε, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι λάτρεις της Σύρου μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το ζωντανό και προκλητικό παρελθόν της Ερμουπολίτικης εμπειρίας μαζί και με άλλες που έχει να παρουσιάσει η μεγάλη ιστορία της Άνω Σύρου.

Αναλλοίωτη η αίγλη του παρελθόντος

Αναφερόμενος στον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα πολιτισμό που δημιούργησαν πριν από δύο αιώνες οι πονεμένοι από τη λαίλαπα του πολέμου πρόσφυγες από τη Χίο, τη Μικρά Ασία, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη, ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η Ερμούπολη διατηρεί μέχρι και σήμερα την απαράμιλλη αίγλη της ως διοικητικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο, αλλά και ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 Όπως τόνισε, η έντονη ζωή, ο ακμαίος πληθυσμός και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της με τη συναγωγή πολλών και συχνά ετερόκλητων στοιχείων αποτελούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τουρισμού, ιδιαίτερα του θεματικού, καθιστώντας τη Σύρο ιδανικό προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Κατέστησε δε γνωστό, ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες για την αξιοποίηση τόσο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητάς της, ώστε η Σύρος να εξελιχθεί σε έναν αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό και ακμάζουσα οικονομική κοινότητα. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην έμφαση των πολιτιστικών και εθιμοτυπικών δρώμενων του τόπου, προκειμένου την ανάδειξη της Σύρου ως παράδεισου πολιτιστικού τουρισμού που δύναται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του νησιού.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι, το παράδειγμα των πρώτων οικιστών της Ερμούπολης αποτελεί φάρο ελπίδας για τους νεότερους Συριανούς και απόδειξη ότι το όραμα, η πίστη η εφευρετικότητα, η ομόνοια και η συνεργασία μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και να αποτελέσουν ευκαιρία για να επίσης λαμπρό μέλλον. Με την εκτίμηση ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Ερμούπολης αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις γενιές και βοηθούν τους σημερινούς πολίτες της να συνεχίσουν την πορεία της, υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύσουμε ό,τι κληρονομήσαμε από τους προπάτορές μας, έχοντας πάντα στη μνήμη μας το παράδειγμα εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι ξεκίνησαν από το ναδίρ για να φτάσουν στο ζενίθ.

Σημαντική νότα αισιοδοξίας

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Αντώνης Συρίγος αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία της Ερμούπολης που την καθιστούν μοναδική στον ελληνικό χάρτη με χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη δυναμικότητα της τοπικής κοινωνίας, τον κόπο, την αρωγή, την επιμονή και την ευφυΐα των μελών της. Σημείωσε μάλιστα, πως η ιστορία της Σύρου προσφέρει μια σημαντική νότα αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς στους οποίους ζούμε σήμερα. «Αυτή η πίστη στις ιδίες δυνάμεις είναι η συνεισφορά ενός ιστορικού παραδείγματος όπως η ίδρυση της Ερμουπόλεως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη των πρώτων»

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν και ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεώργιου Λεονταρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στον γενέθλιο τόπου με γλαφυρό τρόπο αλλά και μεγάλη αγάπη. «Είναι δύσκολο το εγχείρημα να αποδώσω τη δέουσα τιμή στη γενέθλια πόλη μου γιατί πώς να μιλήσει κανείς για μία πόλη με την οποία είναι ερωτευμένος χωρίς να κινδυνεύσει να χαρακτηριστεί συναισθηματικός ή και τοπικιστής»; «Η Ερμούπολη στα δικά μου μάτια είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Λεονταρίτης, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι μία πόλη χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της. Για το λόγο αυτό, έκρινε απαραίτητο όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται την Ερμούπολη, να δώσουν τα χέρια και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες, ώστε η πόλη αυτή να παραμείνει η πρώτη των πρώτων.

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του νησιού να αναβαπτιστούν όλοι μαζί στην κολυμπήθρα της συλλογικής μνήμης ώστε να προσπαθήσουν από κοινού για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της Ερμούπολης. Ο ίδιος μάλιστα έκλεισε το λόγο του με έναν στίχο του Κωστή Παλαμά, «το χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν. οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Λούκου, ακολούθησε αφιέρωμα στους Ερμουπολίτες λογοτέχνες Δ. Βικέλα, Εμμ. Ροΐδη, Γ. Σουρή, Ρίτα Μπούμη - Παππά και Μάνο Ελευθερίου, με ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα τους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.