Ένα νέο «μνημείο» στην παραλία της Ερμούπολης με την υπογραφή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου

Η τέχνη συναντά την ιστορία

Μία μεγάλη επιθυμία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, το οποίο διακρίνεται τόσο για τον εκπαιδευτικό ρόλο του, όσο και για τεράστια συμβολή του στην ενασχόληση των εκπαιδευόμενων με τον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον του νησιού, έγινε πραγματικότητα.

Ένα νέο «μνημείο», με την υπογραφή του Τηνιακού γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη, κοσμεί πλέον την παραλία της Ερμούπολης, φέρνοντας κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σε επαφή με μία από τις σημαντικότερες αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις.

Το χρονικό της κατασκευής

Το Ηλιακό Ρολόι του Συριανού Φερεκύδη απασχόλησε για αρκετά χρόνια την οικογένεια του ΣΔΕ, η οποία μελέτησε την ιστορία και τη χρησιμότητά του, προτείνοντας στη συνέχεια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον κ. Καλούδη, τη δημιουργία ενός ανάλογου γλυπτού στην περιοχή «Νησάκι».

Ο κ. Καλούδης απευθύνθηκε τόσο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ συστηματικές προσπάθειες κατέβαλλε και ο Διευθυντής του ΣΔΕ, Γιώργος Στεφάνου.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Γουσγουνέλης αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση και ακολούθησε η έγκριση της δαπάνης για την τοποθέτηση του εν λόγω μαρμάρινου έργου.

Αφού λήφθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για τη σωστή λειτουργία του ρολογιού, το έργο συνολικού κόστους 2.000 ευρώ τοποθετήθηκε στο Νησάκι, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γουσγουνέλη, εκκρεμούν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στη βάση, που παρουσιάζει ορισμένες ατέλειες στην ένωσή της με το δάπεδο.

Έργο χρήσιμο και καλαίσθητο

Πρωταρχικό στόχο των υπευθύνων αποτελούσε η χρηστικότητα του συγκεκριμένου ρολογιού για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Ερμούπολης, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την ώρα.

Στα προσεχή σχέδια του ΣΔΕ περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης σε συνεργασία με το Δήμο που θα αφορά τόσο στο Ρολόι του Φερεκύδη όσο και στο περιβόητο «ηλιοτρόπιο» που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το λεγόμενο πηγάδι στην Απάνω Μεριά.

Με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου που θα κληθούν να δώσουν μία επιστημονική προσέγγιση των βαθύτερων αυτών ιστορικών θεμάτων, το Σχολείο φιλοδοξεί να δώσει μία άλλη ώθηση σε διαδικασίες που δύναται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρίστες όταν θα αναγνωριστεί το «ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη».

«Η Ερμούπολη μπορεί να γεμίσει με γλυπτά τέχνης»

Επιπλέον, μία ακόμη πρόταση του ΣΔΕ, που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς είναι η δημιουργία και τοποθέτηση ενός αγάλματος του Ερμή, το οποίο λείπει από την Ερμούπολη.

«Η παραλία της Ερμούπολης, που τη θαυμάζουμε όλοι, καθώς είναι ένα σύγχρονο έργο, θα μπορούσε να γεμίσει με γλυπτά τέχνης εκτός από τα μνημεία προς τιμήν των ηρώων μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα Διευθυντή του ΣΔΕ για δύο ακόμη χρόνια. «Το πλάνο που είχα σχεδιάσει με χαρά, θα συνεχίσουμε να το υλοποιούμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εγγραφές για την επόμενη χρονιά και είμαστε σίγουροι πως το τμήμα μας θα είναι και φέτος πολύ δυνατό», υπογραμμίζει.

Έναρξη εγγραφών στο ΣΔΕ

Όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καλούνται να υποβάλουν στη Διεύθυνση σχετική αίτηση, Δημοτικού Σχολείου ή αντίστοιχο τίτλο και πιστοποιητικό γέννησης.

Για εγγραφές και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2281087660 ή 6975605436 (17.00-21.00).