Αφιέρωμα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου στον Δημήτριο Βικέλα

Η «φλόγα» ενός μεγάλου Ευεργέτη

Τον πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα τίμησε το βράδυ της Πέμπτης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα.

Ο Διευθυντής κ. Γιώργος Στεφάνου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν ένα μοναδικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου λογοτέχνη, ο οποίος γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1835. Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Σύρου κ. Σκεύη Λακαταμίτου, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην έρευνα για τον Δημήτριο Βικέλα.

Την ημερίδα χαιρέτισε η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ουρανία Ρινακάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία κατέστησε γνωστό ότι ο Βικέλας έχει ευεργετήσει και τον δικό της τόπο καταγωγής, αφού όλα τα βιβλία του με τη διαθήκη του τα άφησε στην ονομαζόμενη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σύρου ανέγνωσαν κείμενα που αναφέρονται τόσο στο λογοτεχνικό έργο του, όσο και στις ευεργεσίες του προς την πατρίδα μας, με σημαντικότερη την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών οι μαθητές προέβησαν σε σχετική έρευνα με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του σχολείου, Δέσποινας Τσούκου.

Συνοδοιπόρος άθλησης και υπέρμαχος του αρχαίου ελληνικού θησαυρού

Στη συνέχεια, η κ. Λακαταμίτου ανέπτυξε το θέμα «Δημήτριος Βικέλας της Άθλησης Συνοδοιπόρος – Εθνικός Ευεργέτης και Υπέρμαχος του Αρχαίου Ελληνικού Θησαυρού». Στην ενδιαφέρουσα ομιλία της σημείωσε πως, ο Βικέλας ήταν από τους πρώτους που ενήργησε ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα από τον Παρθενώνα μάρμαρα. Μάλιστα, ο ίδιος ενδιαφέρθηκε τόσο για την κληρονομιά της Ελλάδας, όσο και για τους θησαυρούς της Κύπρου, πολλοί εκ των οποίων κλάπηκαν κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής. Ως εκ τούτου, ο Δημήτριος Βικέλας εντόπισε άμεσα τον κίνδυνο και προσπάθησε να ενεργοποιήσει πολίτες για την επιστροφή και προστασία αυτού του ανεκτίμητου πλούτου, με συμπαραστάτες προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λακαταμίτου έφερε στην εκδήλωση μία δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στους οποίους συμμετείχε ως εθελόντρια. Οι μαθητές του σχολείου αλλά και όποιος άλλος το επιθυμούσε, μπορούσε να κρατήσει στο χέρι του αναμμένη την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό βίντεο με εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που επιμελήθηκε ο Υποδιευθυντής του ΣΔΕ Σύρου κ. Νικόλαος Μπενέτος. Μέσα από τις εικόνες αυτές, οι θεατές είδαν ένδοξες στιγμές του παρελθόντος που έφεραν δάκρυα συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες και θυμήθηκαν τον πρώτο νικητή του Μαραθωνίου, Σπύρο Λούη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτριος Βικέλας είναι η δεύτερη κατά σειρά προσωπικότητα που τιμήθηκε φέτος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Σύρου μετά την επιτυχημένη ημερίδα για τους Συριανούς λογοτέχνες και δημιουργούς και ειδικότερα τη Ρίτα Μπούμη Παπά.

«Φινάλε» με Μάνο Ελευθερίου

Για τη λήξη του τρέχοντος έτος, το Σχολείο επιφυλάσσει ένα ακόμη αφιέρωμα, το οποίο θα συνδυαστεί με την απονομή τίτλων Γυμνασίου στους τελειόφοιτους του ΣΔΕ. «Ελπίζουμε να καταφέρει να παραστεί ο κ. Μάνος Ελευθερίου για να κλείσουμε μαζί του αυτή τη χρονιά» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής κ. Γιώργος Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση υπήρχε και μία δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την οποία