Τα "Βικελάκια" γνωρίζουν τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη μας

Για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Βικέλα, του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενημερώθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 180 χρόνων από τη γέννησή του στην Ερμούπολη της Σύρου.

Η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα, “ψυχή” του Μουσείου και “καπετάνιος” αξιόλογων πολιτιστικών αφιερωμάτων, ιστορικής σημασίας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων παρουσίασε στα παιδιά το οδοιπορικό της ζωής του Δημητρίου Βικέλα, ενός φωτισμένου πνευματικού Έλληνα, που χάρη στο πατριωτικό και εθνωφελές έργο του, χαρακτηρίστηκε εθνικός ευεργέτης.

Στη βιβλιογραφία του και στη δραστηριότητα της οικογένειά του, αναφέρεται και ο ίδιος ο Δημήτριος Βικέλας σε ένα από τα συγγράμματά του με τίτλο η “Ζωή μου”. “Γεννήθηκα στην Ερμούπολη, στις 15 Φεβρουαρίου 1835, στο σπίτι του παππού μου Γεωργίου Μελά, που βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Θεάτρου. Ήταν τότε μία από τις καλύτερες οικοδομές που κατέφυγαν εκεί για την ασφάλεια της ζωή τους από τους Τούρκους”...”Στην Ερμούπολη ο παππούς μου Γεώργιος Μελάς, είχε διορισθεί από τον Κυβερνήτη, πρόεδρος του νεοσύστατου Εμπορικού Δικαστηρίου στη Σύρο. Ο πατέρας μου είχε αρχίσει να ασχολείται με το εμπόριο. Η καταγωγή του ήταν από τη Βέροια της Μακεδονίας και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γι' αυτή την πόλη. Η μητέρα μου ανήκε στη μεγάλη οικογένεια Μελά από τα Γιάννενα της Ηπείρου... Ο γάμος τους έγινε το 1834, Ο πατέρας μου ήταν τότε 34 ετών και η μητέρα μου 18. Έτσι είδα το φως στην Ερμούπολη, απ' όπου έχω τις ωραιότερες παιδικές αναμνήσεις μου...”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το αφιερωματικό banner στην πρόσοψη του Θεάτρου “Απόλλων” αλλά και μπροστά από την οικία του Δημητρίου Βικέλα, πλησίον του χειμερινού κινηματογράφου “Παλλάς”.