«Οι Μικροί Ξεναγοί» της Σύρου επιστρέφουν για νέες περιπέτειες

Η ιστορία του νησιού στα «χέρια» τους

Τις γνώσεις και την αγάπη τους για τον τόπο, όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σχεδιάζουν τα όνειρά τους για το μέλλον, θα επιστρατεύσουν και φέτος οι αξιολάτρευτοι ‘Μικροί Ξεναγοί’ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνοδεύοντας τους καλοκαιρινούς επισκέπτες στα σημαντικότερα μνημεία του νησιού.

Ο επιτυχημένος θεσμός που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της εμπνεύστριας του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο κ. Μαρίας Ρώτα, επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά με στόχο να βάλει το δικό του λιθαράκι στη διάδοση της τοπικής ιστορίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Πολιτισμού προσκαλεί τους μικρούς φίλους του, ηλικίας 6-16 ετών, που επιθυμούν να αναλάβουν ρόλο ξεναγού στους πολιτιστικούς χώρους της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, να δηλώσουν συμμετοχή από τις 24 Απριλίου 2017 έως τις 20 Μαΐου 2017.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται στα τηλέφωνα του Γραφείου Πολιτισμού (22813 61064, 22813 6065) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: politismos@syros-ermoupolis.gr.

Περίοδος προετοιμασίας

Η εκπαίδευση των «μικρών ξεναγών» θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του σχολικού έτους και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, ώστε οι ξεναγήσεις να πραγματοποιούνται κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο). Την καθοδήγηση των παιδιών θα αναλάβει η κ. Πόπη Μπατζάκη, ενώ τον συντονισμό του προγράμματος θα έχει το Τμήμα Πολιτισμού. Υπεύθυνη των Μικρών Ξεναγών της Άνω Σύρου θα είναι και φέτος η κ. Μαίρη Καράβα.

Πολύτιμη θα είναι και η συμβολή της ποιήτριας κ. Λουκρητίας Δούναβη η οποία θα καταθέσει περισσότερες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον λόφο της Άνω Σύρου τόσο για τα παιδιά όσο και για τους επισκέπτες. Οι αναφορές αυτές έχουν να κάνουν με την ζωή των κατοίκων στην Άνω Σύρο τα προηγούμενα έτη, ώστε η ξενάγηση στον μεσαιωνικό οικισμό να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Λειτουργία του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

Σημειώνεται ότι η Μόνιμη Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι ανοικτή καθημερινά από την επόμενη Δευτέρα και για τις ώρες 10:30 έως 15:30.

Ο χώρος θα λειτουργεί με μόνιμο υπάλληλου του Τμήματος Πολιτισμού, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος για να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο αλλά και με τους Μικρούς Ξεναγούς. Ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα ωράρια ανάλογα με την επισκεψιμότητα που θα σημειωθεί.

«Εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε, μέσω των ανακοινώσεων αλλά και των προγραμματισμένων δράσεων είναι να προσελκύσουμε περισσότερα νέα παιδιά, ώστε να διατηρηθεί ανέπαφος αυτός ο θησαυρός πολιτισμού που με μεράκι και όρεξη δημιούργησε η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών

Μέσα από τις δηλώσεις συμμετοχής θα συγκεντρωθούν τα ονόματα και τα στοιχεία των παιδιών που επιθυμούν να γίνουν οι φετινοί «ξεναγοί» του νησιού μας για να ξεκινήσει η προετοιμασία τους με την κ. Μπατζάκη. Οι μικροί πρεσβευτές του τόπου μας θα ξεναγούν τους επισκέπτες στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης, στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων και στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει μετονομαστεί σε Μόνιμη Έκθεση.

«Κάποια στιγμή, τα παιδιά είχαν εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιούν επισκέψεις και σε ιδιωτικούς χώρους, όπως αρχοντικά, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό για λόγους ασφαλείας, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επίβλεψής τους» εξήγησε η κ. Μενδρινού.

Όπως κατέστησε γνωστό, το Γραφείο Πολιτισμού έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με παιδιά που συμμετείχαν μέχρι πέρυσι, για να τους ενημερώσει για τον νέο κύκλο δράσεων. Ένας από τους μελλοντικούς στόχους είναι και η υλοποίηση προγραμμάτων, την επόμενη χειμερινή περίοδο, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Υπογραμμίζεται, τέλος, πως τους προηγούμενους μήνες υλοποιήθηκαν στο Μουσείο εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκαν μαθητικές επισκέψεις στο πλαίσιο των καθιερωμένων σχολικών εκδρομών στη Σύρο από διάφορα μέρη της Ελλάδας.