Αναστολή λειτουργίας του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης στη Σύρο

«Θύμα» της οικονομικής κρίσης

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται μία ακόμη πολιτιστική δομή της Σύρου, που για περισσότερο από δύο δεκαετίες έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στη μεταλαμπάδευση γνώσεων στις νέες γενιές, όσο και στην ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας του νησιού.  

Μετά τη δημοσιοποίηση των σοβαρών προβλημάτων της Φιλαρμονικής, που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία σχετικά με το μέλλον των δομών που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, ο κίνδυνος της «απώλειας» άλλης μιας σημαντικής πολιτιστικής κυψέλης έρχεται να στερήσει το χαμόγελο από εκείνους που γαλουχήθηκαν στους κόλπους της.

Για πρώτη φορά στα 23 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης κλείνει προσωρινά τις πόρτες του σε επισκέπτες και μαθητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων.

Ο πολιτιστικός χώρος που οραματίστηκε και δημιούργησε η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα, τυγχάνοντας της θερμής στήριξης και εκτίμησης μεγάλων δωρητών, ισχυρών προσωπικοτήτων από την εκκλησιαστική, πολιτική και επιχειρηματική σκηνή, αλλά και φίλων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό δεν θα συνεχίσει φέτος το εκπαιδευτικό έργο του.

Το Μουσείο που αποτέλεσε «σχολείο» για εκατοντάδες παιδιά, που διδάχθηκαν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. και έγιναν κοινωνοί της Συριανής ιστορίας, ξεναγώντας τους επισκέπτες του νησιού στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία της Ερμούπολης, βάζει μία άνω τελεία στη δράση του προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Αναζήτηση χορηγιών                                               

Δεδομένου ότι το Μουσείο αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που ωστόσο το φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια στο Πνευματικό Κέντρο, η ανάγκη ύπαρξης ενός νομικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας μέσα από το οποίο θα εξασφαλιζόταν η εξεύρεση πόρων κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.

Τους προβληματισμούς της έθεσε ενώπιον του Δημάρχου Σύρου Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Μαρία Ρώτα, ζητώντας τη βοήθειά τους στην εύρεση χορηγίας για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τη νέα χρονιά.

«Παρόλο που το Μουσείο δεν ανήκει στον Δήμο, καθώς εμείς το δημιουργήσαμε πριν από 23 χρόνια χωρίς να φανταζόμαστε τη σημερινή κατάσταση, οι ίδιοι υποσχέθηκαν ότι θα ενδιαφερθούν και θα σκύψουν στο θέμα για να συνεχίσουν την εθελοντική προσφορά τους οι ειδικές εκπαιδεύτριές μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ρώτα.

Παρά το γεγονός ότι το όνομά της είναι ταυτισμένο και απόλυτα συνδεδεμένο με το Μουσείο, η ίδια τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέχει αισθητά, λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας. «Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε οι εκπαιδεύτριες να παραμείνουν κοντά και να μαθαίνουν στα παιδιά την ιστορία των Κυκλάδων και του νησιού μας ειδικότερα».

Πρόταση δημιουργίας Συλλόγου Φίλων του Μουσείου

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι είναι ανοιχτή στην ιδέα σύστασης ενός Συλλόγου Φίλων Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο θα προσέδιδε στη δομή μία νομική υπόσταση και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα εξασφάλισης εσόδων μέσω επιχορηγήσεων ή δημιουργίας καταστήματος πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων του Μουσείου και της Σύρου γενικότερα.

«Το μόνο αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, εγώ δεν θα μπορούσα να παρίσταμαι στα συμβούλια, γιατί σπάνια κατεβαίνω στην Ερμούπολη. Από κει και πέρα, εάν βρεθεί κάποιος άνθρωπος, καθηγητής, δάσκαλος, ξεναγός ή αρχαιολόγος, που να είναι και γνώστης της ιστορίας για να καταφέρει να ανταπεξέλθει, θεωρώ ότι είναι εφικτό», σημείωσε η κ. Ρώτα προσθέτοντας ότι,  όσοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μουσείο θα πρέπει να γνωρίζουν το θέμα και το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη μετάδοση της αρχαίας ιστορίας των Κυκλάδων και της Σύρου. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και ειδικός, ο οποίος θα αναλάβει χρέη εκπαιδευτή. Συνεπώς, δεν έχω καμία αντίρρηση», υπογράμμισε.

Θετικό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους φοιτητές του ΤΜΣΠΣ

Αποδεχόμενη το γεγονός ότι η σύσταση ενός Συλλόγου Φίλων και η συνεργασία με τοπικούς και μη φορείς θα ισχυροποιούσε την ταυτότητα του Μουσείου, η κ Ρώτα εμφανίζεται θετική σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα μπορούσε να αναλάβει το σχεδιασμό του υλικού ενός πιθανού e-shop.

«Σαφώς και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τους φοιτητές, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι γνώση της ιστορίας του νησιού. Αυτό είναι το βασικό. Δηλαδή βλέποντας τα ειδώλια, τι είναι αυτά, πότε, πώς και γιατί έγιναν, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Ως εκ τούτου, η παρουσία ενός αρχαιολόγου είναι απαραίτητη», τόνισε.

Μ. Ρώτα: «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που είχα ποτέ»

Στην ερώτηση τι σημαίνει για την ίδια το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, η κ. Ρώτα το χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής της.  «Ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση που είχα ποτέ, γιατί μέσα από αυτό πέρασαν περισσότερα από 40.000 παιδιά όχι μόνο από το νησί μας, αλλά και από όλες τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα. Όλα αυτά ξεναγήθηκαν από μικρά παιδιά, που έμαθαν την αρχαία ιστορία του νησιού μας και την αγάπησαν για να μπορούν να τη μεταδίδουν σε μαθητές, καθηγητές, στον Αρχιεπίσκοπο, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε υπουργούς, δημοσιογράφους κλπ». Όπως τόνισε, ακόμα και να κλείσει για πάντα αυτός ο κύκλος, η ίδια νιώθει γεμάτη. «Βλέπω όμως ότι ο δήμος δεν θα ήθελε να κλείσει. Γι’ αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν την επόμενη χρονιά ξανά στο Μουσείο και να συνεχίσουμε παρέα».

Θ. Μενδρινού: «Το Μουσείο πρέπει να αποκτήσει νομική υπόσταση»

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» ότι ο Δήμος θα σεβαστεί τις αποφάσεις της κ. Ρώτα, ενώ παράλληλα θα προσφέρει τη βοήθειά του όπου κρίνεται απαραίτητο. «Όλα αυτά τα χρόνια το Μουσείο δεν είχε κάποια νομική υπόσταση και θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων θα ήταν καλή ιδέα ώστε να μη στηρίζεται μόνο σε χορηγίες, οι οποίες δεν του εξασφαλίζουν τη μόνιμη βιωσιμότητά του», υπογράμμισε η κ. Μενδρινού.